Ποτέ δεν περίμενα να είμαι σε ένα από τα πιο ζωτικά και τουριστικά σημεία του Πειραιά -το Πασαλιμάνι- και να νιώθω λες και είμαι σε νησί. Έτσι βίωσα την εμπειρία του Belle Amie. Όλο το προσωπικό με ένα χαμόγελο στα χείλη, όλα τα πιάτα με μια βαθιά νοσταλγία -ιδανικά για να τα μοιραστείς-, ενώ ο χώρος, αυτός ο υπέροχος χώρος καταφέρνει να σε πάρει μαζί του, σε μια άλλη εποχή, τότε που όλα ήταν πιο αγνά, πιο ευγενικά και αυθεντικά.

Μια όαση δροσιάς με θαλασσινή αύρα, γεμάτη πολύχρωμα λουλούδια και μεθυστικά αρώματα, είναι η αυλή του Belle Amie. Και σαν να μην φτάνουν από μόνα τους αυτά, πολυάριθμες χρωματιστές, κορδέλες κρέμονται από την οροφή και δημιουργούν ένα ονειρικό παιχνίδι. Σύμμαχοι στο μοναδικό σκηνικό είναι καθόλη την παραμονή σου εδώ και οι ωραίες μουσικές, ο εξαιρετικός φωτισμός, η κοσμοπολίτικη διάθεση και οι vintage πινελιές. Πραγματικά αυτή η αυλή είναι αντάξια της ιστορίας του νεοκλασικού κτιρίου, που μέχρι και τραγούδι έγινε το 1970 από τον Γρηγόρη Μπηθικώτση: Στου Μπελαμή το ουζερί / Τα ούζα έπινε σερί / Το παλικάρι το χλωμό το πικραμένο… λένε οι στίχοι. Από τότε έγινε στέκι το Μπελαμή και όχι Belle Amie, όπως γράφεται στη σημερινή εκδοχή του. Τότε, όπως λένε, το άνοιξε ένας πρώην ναυτικός με λίγο “βρώμικο” παρελθόν, ο οποίος του έδωσε το όνομα αυτό -Μπελαμή- γιατί ήταν μια λέξη, που του έλεγαν τα κορίτσια που γνώριζε στο λιμάνι της Μασσαλίας. Κι έτσι “Καλές Φίλες” που ήθελαν όλες να γίνουν μαζί του του το φώναζαν και του έμεινε.

Με έντονη ζωή και συναισθήματα, η σύγχρονη εκδοχή ενός μαγαζιού που όλοι γίνονταν μια παρέα συνεχίζεται το ίδιο πετυχημένα, πόσο μάλλον τώρα που επικεφαλής της κουζίνας του είναι ο Marko Rossi. Με τη δική του ιδιαίτερη προσέγγιση και βασικό οδηγό το να μοιράζεσαι γεύσεις που νοσταλγείς και ωραίες στιγμές με την παρέα σου, ο Marko γι αυτή τη σεζόν προτείνει πιάτα που πραγματικά θα ευχαριστηθείτε. Όπως ο Ναξιώτικος Καλόγερος, που είναι μελιτζάνα με μοσχαράκι κοκκινιστό, αρσενικό τυρί Απεράθου, γιαούρτι και δυόσμο. Η νοστιμιά αυτού του πιάτου για μένα ήταν αξεπέραστη. Θα ξαναπήγαινα μόνο και μόνο για χάρη του στο μαγαζί και για το ψαγμένο Sauvignon blanc “Μαγική Πλαγιά” του οινοποιείου Κύαθος από τις Σέρρες (kyathoswines.gr), που μας πρότεινε ο Χρήστος, υπεύθυνος του Belle Amie.

Παράλληλα όμως δοκιμάσαμε κι άλλα ωραία, όπως η Ντομάτα Κονφί, που ήταν σιγοψημένη σε μυρωδικά ντομάτα, με αγγούρι, κάππαρη, ξινομυζήθρα, παξιμάδι και δυόσμο, αλλά και η δροσερή Σαλάτα με μαριναρισμένο κολοκύθι με τυρί Σαν Μιχάλη, κουκουνάρι και μάραθο. Πολύ νόστιμη και αρωματική ήταν και Μελιτζανοσαλάτα Ιμάμ, αλλά και τα χειροποίητα και τυλιγμένα σε αμπελόφυλλο με άνηθο, δυόσμο και πετιμέζι ροδιού Ντολμαδάκια γιαλαντζί. Το Γιουβέτσι Καραβίδας ήταν άριστα φτιαγμένο με μαστίχα, μάραθο και παλαιωμένο λαδοτύρι Νάξου. Τα Μύδια τα αγχνιστά, όπως πρέπει, μαγειρεμένα με σκόρδο και σβησμένα με τσίπουρο, ενώ το Χταποδάκι σχάρας ήταν ψημένο σε πετιμέζι με ελαιόλαδο μυρωδικών, κάππαρη και κρίταμο. Όλα τα πιάτα είχαν κάτι από το παρελθόν αλλά και μια ενδιαφέρουσα πινελιά, είτε στα υλικά, είτε στον τρόπο σερβιρίσματος, είτε στον τρόπο μαγειρέματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αποκλείεται να βαρεθείς στο Belle Amie ή να μην περάσεις καλά.

info
Αγγ. Μεταξά 11, Πλατεία Κανάρη, Πασαλιμάνι, Πειραιάς, τηλ. 2104175740. Κόστος: 20-25€ / άτομο.