Όποια ώρα και να πας, όποια μέρα, η πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι γεμάτη. Όχι μόνο γιατί εδώ χτυπά η καρδιά του downtown αλλά γιατί δημιουργεί μόδα πριν γίνει μόδα. Και φέτος, είναι μια ακόμα φορά η χρονιά της…

Το τέλος της πλατείας Αγίας Ειρήνης πολλοί προμήνυσαν. Σαν πιάτσα διασκέδασης, δηλαδή. Αλλά όλοι διαψεύστηκαν. Ακόμα και όταν το Κέντρο είχε ερημώσει και έκλειναν ένα προς ένα τα μαγαζιά, η πλατεία Αγίας Ειρήνης κρατούσε γερά άμυνα.

Και όταν το downtown ήρθε ξανά στη μόδα, όρισε πάλι τους νέους κανόνες. Και μπορεί η εικόνα της να αλλάζει με ταχύτητες που δεν είναι εύκολο να προλάβει κανείς-μαγαζιά ανοίγουν και κλείνουν πριν καλά-καλά μάθεις το όνομά τους-το feeling παραμένει.

Τα bars/κλαμπ/ποτάδικα της πλατείας Αγίας Ειρήνης και τα κοκτέιλ τους στα καλύτερα τους.

Στο Omnivore Mouth Habits για Negroni
Νέα άφιξη του Ομίλου Καστελόριζο στο πρώην υφασματάδικο του Συμεωνίδη. Από τους λίγους classy χώρους στο Κέντρο με την αστική γοητεία μιας Αθήνας που δύσκολα συναντάς πια. Αριστουργηματικό το μαντεμένιο μαγειρείο που αποκαταστάθηκε, καθώς και ο παλιός πάγκος κοπής των υφασμάτων που μετατράπηκε σε τραπέζι, στον ημιόροφο. To brunch δια χειρός σεφ Βασίλη Καφαλούκο αυτοκρατορικό αλλά εκλεκτή λίστα κοκτέιλ μετά finger foods. Στα συν και οι 70 ετικέτες ελληνικών και ξένων αμπελώνων. Και σε ένα τέτοιο χώρο ταιριάζει μόνο ένα old time classic Negroni.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, τηλ. 210 3221865, www.omnivore.gr

Στο Tailor’s House για dry Martini
Στη θέση του κλασικού και αγαπημένου Tailor Made που δημιούργησε τη φήμη της περιοχής. Espresso/Gastro/Bar γράφει ο τίτλος και εκπληρώνει στο ακέραιο τις προσδοκίες. Το brunch σταθερή αξία όπως και στα περισσότερα μπαρ της περιοχής αλλά στην πραγματικότητα, στα κοκτέιλ παίζεται η μπάλα. Λίστα που καλύπτει όλες τις προτιμήσεις με μερικά ωραία κομμάτια που επιβεβαιώνουν γιατί μια επίσκεψη αξίζει τον κόπο.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, τηλ. 210 3235388

Στο Τhroubi για ginger Caipiroska
Δέκα χρόνια συμπληρώνει σχεδόν το Throubi στην πλατεία. Και ναι, είναι συνέχεια του ιστορικού, πλέον, μπαρ των Σπετσών. Μόνο που εδώ είναι πιο soul/funk υπόθεση με χαλαρές μουσικές και ποτά. Σταθερό σημείο για ραντεβού στην πλατεία ακόμα και τους τουρίστες-το αναφέρουν ακόμα και οι ινδικοί Times!

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, τηλ. 210 3230928

Στο Rooster για Μai Tai
Για ποτό πας στις πίτσες καταλήγεις. Το Rooster επεκτάθηκε, σερβίρει το κλασικό Mai Tai που έχει γίνει σήμα κατατεθέν αλλά τιμά ιδιαίτερα και τα ελληνικά αποστάγματα. Παράδοση και στις μπύρες που παίρνεις στα όρθια και κάθεσαι να τις απολαύσεις στα παγκάκια της πλατείας. Με άλλα λόγια, πραγματικό στέκι.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 4, τηλ. 210 3224410, www.roostercafe.gr

Στο Zaf για Gringo
Κάποια στιγμή το να βρεις τραπέζι στο Zaf ήταν πιο δύσκολο και από εισιτήριο για αγώνα των αιωνίων. Oκτώ χρόνια ιστορία, ατέλειωτα πάρτι, ακόμα πιο ατέλειωτες νύχτες όταν η Αθήνα γινόταν ένα μέχρι το πρωί. Στην πορεία, προστέθηκε και το eatery/coffee bar-ήταν η εποχή όπου όλα τα μπαρ θεωρούσαν υποχρέωση τους να έχουν brunch-και το Zaf έγινε ακόμα πιο φετίχ. Brunch από όλο τον κόσμο, σπέσιαλ βραδιές και εξαιρετικό κοκτέιλ Gringo με λευκή τεκίλα. Όπως γράφει και το motto του: Nothing is ever really lost.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, τηλ. 210 3236711

Στο School Pizza Bar για Strawberry Mastiqua
Το «σχολείο» της πλατείας. Από τα πρώτα που συνδύασαν πίτσα με κοκτέιλ και όχι οποιαδήποτε πίτσα αφού εδώ κάνουν μια υπέροχη ιταλική μπιάνκα με λευκή σάλτσα που είναι αδύνατον να αντισταθείς. Κάθε φορά που περνάς αναρωτιέσαι τι άλλο δεν έχεις δοκιμάσει και τα βράδια που ο κόσμος περισσεύει από τα τραπέζια κάθεσαι στην πλατεία με ένα κομμάτι πίτσα και ένα κοκτέιλ στο χέρι και καταλαβαίνεις γιατί η πλατεία Αγίας Ειρήνης είναι η πιο ακομπλεξάριστη της πόλης.

Πλατεία Αγίας Ειρήνης 8, τηλ. 210 3251444

Στο Hircus για Cosmopolitan 
Το Hircus ζωντανεύει το βράδυ. Όταν ξεκινούν τα πάρτι. Η γωνία της πλατείας είναι πάντα εξαιρετικά δημοφιλής και παρά το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος έχει αλλάξει πολλά χέρια, το Hircus φαίνεται να του ταιριάζει περισσότερο. Νέος κόσμος και έντονα beats.

Αθηναίδος 16, τηλ. 210 3315416

Και επειδή ποτό χωρίς «βρώμικο» -τρόπος του λέγειν γιατί εδώ μιλάμε για την αφρόκρεμα του φαγητού του δρόμου- δεν γίνεται, στην πλατεία Αγίας Ειρήνης δύο είναι οι αξίες.

* Το μερακλίδικο σουβλάκι του ιστορικού Κώστα που πήρε μετάθεση μετά από 60 σχεδόν χρόνια, για το στενό, στην οδό Βασιλικής και

* Τα τυλιχτά -και δη το τυλιχτό προβατίνα- του κρεατοφαγείου Hoocut (πλ. Αγίας Ειρήνης 9) της περίφημης ομάδας της Cookoovaya, που όμοιό του δεν υπάρχει.

Όσο για το τέλος, λουκουμάδες από τις ομώνυμες Lukuμάδες (Aιόλου 21 και πλ. Αγίας Ειρήνης) για να τελειώσει η νύχτα με τον πιο γλυκό τρόπο.

Να, λοιπόν, γιατί επιστρέφουμε πάντα στα πάτρια εδάφη της πλατείας!

Δείτε επίσης:
Cook.Eat.Vlog: Η Magame Ginger κάνει vlogging στα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας

Στην Αγ. Ειρήνης κυκλοφορούν οι πιο νόστιμοι, αλμυροί, λουκουμάδες

Hoocut: Οι Cookoovayas σερβίρoυν σουβλάκια στο κέντρο της Αθήνας