Είναι από τις λίγες φορές που ζήλεψα τόσο πολύ τη θάλασσα στην Αττική. Ίσως σε αυτό να βοήθησε και το όλο στήσιμο του 40forty ή η ώρα που έφτασα, που ήταν εκεί γύρω στις 20.00 το βράδυ, την ώρα που ο ουρανός βάζει τα πιο ζεστά χρώματά του και σε προκαλεί να βυθιστείς στη γλύκα του. Εκείνη την ώρα, είδα λουόμενους να βγαίνουν από τη θάλασσα της Astir Beach και άλλοι να ξαπλώνουν στην ξαπλώστρα τους και να απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα με ένα ποτήρι κρασί, άλλοι να μετακομίζουν σε ένα τραπέζι πάνω στην άμμο για να απολαύσουν το φαγητό τους με θέα το πιο μαγευτικό σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Κι αφού ένοιωσα πόσο ωραία θα ήταν να είχα πάει κι εγώ από νωρίς, έπιασα το δικό μου τραπέζι στην άμμο και με ένα Apperol στο χέρι μελέτησα τον κατάλογο με ενδιαφέρον.

Τα πιάτα εδώ στο 40forty επιμελείται ως head chef ο Γιάννης Μαρκαδάκης και υλοποιεί άψογα ο chef Πέτρος Κεφαλάς με την ομάδα του. Μια πολύ καλά δουλεμένη ομάδα, εφόσον οι περισσότεροι στο 40forty συνεργάζονται και τον χειμώνα στο Papillon -αφού είναι των ίδιων ιδιοκτητών- γι αυτό και το όλο σύστημα δουλεύει ρολόι. Από τους chef και τον υπεύθυνο του σέρβις Γιάννη Τόρη μέχρι την εξαιρετική sommelier Μαρίνα Δαμδηδοπούλου, στην οποία θα πρότεινα να αφήσετε την ελευθερία να σας καθοδηγήσει στο κρασί και να σας συστήσει ενδιαφέροντα διαμαντάκια από την Ελλάδα και τον κόσμο (το Sauvignon blanc Cloudy Bay από τη Νέα Ζηλανδία είναι κορυφαίο!). Ο βραδινός κατάλογος διαφέρει από τον ημερήσιο, κάτι που είναι λογικό εφόσον την ημέρα οι περισσότεροι επισκέπτες έχουν πάει για μπάνιο και θέλουν να φάνε κάτι ελαφρύ για να συνεχίσουν το μπάνιο τους. Το Lunch Menu σερβίρεται από τις 9 το πρωί μέχρι τις 19.30 το απόγευμα και περιλαμβάνει σαλάτες, pizza, tacos και burgers, ενώ υπάρχει και Kids Menu, που περιλαμβάνει πιάτα που αγαπούν κυρίως τα παιδιά: κεφτεδάκια με πατάτες, μακαρόνια, mini burgers και κοτομπουκιές. Εμείς όμως πήγαμε βράδυ οπότε για το βραδινό μενού μπορούμε να σας πούμε, μιας και αυτό δοκιμάσαμε.

Το βραδινό μενού, λοιπόν, χωρίζεται σε Raw bar επιλογές, όπως sashimi, tuna tataki ή wagyu beef tartar και εποχιακά στρείδια, σε διαλεχτά κρεατικά από αυστηρά επιλεγμένες φάρμες, που εκτρέφουν ζώα χωρίς ορμόνες (το λένε beef lab), καθώς και σε signature πιάτα, όπως είναι ο αστακός με φαγόπυρο και τσορίθο. Όλα αυτά μαζί με ολόφρεσκες σαλάτες και κάποια πιάτα από ξυλόφουρνο συγκροτούν ένα ευρύτατο μενού, που σε προκαλεί να πάρεις πολλά πιάτα στη μέση και να τα μοιραστείς με την παρέα σου. Εμείς θα σταθούμε στο γευστικότατο ταρτάρ καβουριού, που κάνει την ιδανική αρχή στο τραπέζι και ταιριάζει ιδανικά με το μάνγκο, τον κόλλιανδρο, το λάδι τρούφας και το φυστίκι που το συνδύασε ο σεφ και στη σαλάτα κολοκύθι, που είναι μια γευστική έκπληξη. Με έντονη φρεσκάδα, η Zucchinis έχει λεπτές, μαριναρισμένες και όχι μαγειρεμένες, φλούδες από κολοκύθι, ροδάκινο, φινόκιο, μέντα, αμύγδαλα και κατσικίσιο τυρί. Είναι η απόλυτη καλοκαιρινή σαλάτα και αν την πάρετε θα με θυμηθείτε. Πολύ καλή και η Bufala Caprese με βουβαλίσια μοτσαρέλα εξαιρετικής ποιότητας, αβοκάντο και ντρέσσινγκ καρύδας! Ξέχασα να σας πω ότι πριν απ’ όλα για να συνοδεύσετε τα ορεκτικά και τη σαλάτα σας αξίζει να παραγγείλετε από τα πιάτα του ξυλόφουρνου τη Focaccia, που συνοδεύεται από νόστιμο γουακαμόλε.

Στα Signature dishes ξεχώρισα το ψάρι: Ιππόγλωσσο από τη Δανία. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ψάρι που θα σας έρθει φιλεταρισμένο μαζί με σπαράγγια μέσα σε μια υπέροχη σάλτσα από τζίντζερ και σκόρδο. Εντυπωσιάστηκα τόσο γευστικά όσο και σαν επιλογή διότι δεν το γνώριζα σαν ψάρι και το βρήκα σε αυτή την εκτέλεση ειδικά πολύ πολύ γευστικό και ισορροπημένο. Όσο για το Beef Lab, σημειώστε ότι θα βρείτε αμερικάνικο Black Angus (που εγώ προτιμώ) και αυστραλέζικο Wagyu σε διάφορες κοπές και ότι όλα τα πιάτα σερβίρονται με 3 σάλτσες -μια περουβιανή, μια σάλτσα κρασιού και μια BBQ- και με το συνοδευτικό που επιθυμείτε (καλαμπόκι, κινέζικο λάχανο, μελιτζάνα ή πατάτες ψητές). Τέλος, μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε και μια Namelaca, ένα φανταστικό γλυκό από σοκολάτα γάλακτος, τραγανή γκοφρέτα πραλίνας και σορμπέ μάνγκο.

info
40forty, Απόλλωνος 40, Astir Beach, Βουλιαγμένη, τηλ. 210 8961261, 6936 365009, www.40forty.gr