Ένα εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας με ελληνική ταυτότητα, στο κοσμικό κυκλαδονήσι.

Σε μια κατοικία των αρχών του 1900, στο κέντρο της Χώρας, εκεί όπου διασταυρώνονται πλακόστρωτα σοκάκια, ηλιοκαμένα κορμιά και παγετέ σύνολα πάνω από αρχαιοελληνικά σανδάλια, έστησε πριν από λίγα χρόνια το εστιατόριό του ο Παναγιώτης Μενάρδος. Ο Μυκονιάτης chef-patron φέρνει στα πιάτα του την ουσία αυτού του τόπου, τη σύγχρονη ιστορία της, χωρίς περιττά φτιασίδια και προσπάθειες εντυπωσιασμού. Δεν είναι τόσο μικρός ώστε να μη θυμάται πως κάποτε υπήρχαν εκεί αγροτική παραγωγή και ήσυχες παραλίες. Ούτε όμως τόσο μεγάλος ώστε να αρνείται να ενσωματώσει στην κουζίνα του όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τη ζωή των κατοίκων οκτώ μήνες τον χρόνο.

Κάτω από τη γενική ταμπέλα του κοσμοπολιτισμού, η ασιατική επέλαση πλάι στην παλιά φρουρά των Ευρωπαίων επισκεπτών, τα αμερικάνικα χαμόγελα τηλεοπτικής διαφήμισης, οι Ινδοί της ανερχόμενης μεσαίας τάξης και οι αυτόχθονες μπλέκονται σε ένα συνεχές γαϊτανάκι ανταλλαγής κουλτούρας, γούστων και όρεξης. Αυτό μεταφέρεται στον ανοιχτόκαρδο χώρο με τη βεράντα και το πλαϊνό αυλιδάκι -χαρακτηριστικά της μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής- όπου κλείνουν τραπέζι όσοι θέλουν να απολαύσουν αληθινά πιάτα, που περικλείουν στα υλικά τους την ψυχή του νησιού και στην εικόνα τους την ομορφιά του.

Οι επιλογές μας από τον αρκετά συμμαζεμένο κατάλογο δεν μας διέψευσαν. Θα ξεκινήσω με το πιάτο Σαν Μυκονιάτικος Ήλιος, όπου ένα αυγό 5 λεπτών (ημιμελάτο) ξεκουράζεται πάνω σε φρέσκια σάλτσα ντομάτας, με μπέικον από καπνισμένο αρνάκι και φρεσκοτηγανισμένα ψωμάκια με μους τυροβολιάς. Μια ωδή στον καγιανά με το καπνιστό αρνάκι να κλείνει το μάτι στο αγγλοσαξονικό μπέικον. Δεύτερο, το αρνάκι με αγκινάρες γίνεται sous vide και συνοδεύεται με κρέμα αγκινάρας και πουρέ γλυκού κρεμμυδιού πάνω σε κολοκύθι και τραγανή πατάτα. Ακολούθησαν τα μικρά κεφτεδάκια στιφάδο πάνω σε κρέμα πατάτας, η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά σε πουγκί, το κοκοράκι που σιγοψήνεται και συνοδεύεται με ζυμαρικά και μπάλες μυκονιάτικου τυριού.

Δεν θα παραλείψω τα γλυκά, όπως το «αμυγδαλωτό» με πλούσια κρέμα αμυγδάλου σε βάση σπασμένου αμυγδαλωτού και γαρνιρισμένο με τραγανό κροκάν αμυγδάλου και παγωτό με γεύση αμύγδαλο ή τη μυκονιάτικη μελόπιτα σε φύλλο κρούστας, συνοδεία παγωτού με γεύση μελόπιτας, που ολοκληρώνουν ένα εξαιρετικό γεύμα.

Μιλώντας με τιμές Μυκόνου, εδώ θα πληρώσει κανείς 55-60 ευρώ το άτομο με ορεκτικό, κύριο και γλυκό χωρίς ποτό, που με δεδομένη τη θέση και τα λοιπά θα χαρακτήριζα ως ένα πολύ καλό value for money. Παραμένει σταθερά μία από τις επιλογές μας σε κάθε επίσκεψη στο νησί.

info
Καλογερά 10, Χώρα Μυκόνου, τηλ. 22890 78550.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ