Αυτοκίνητα που θα κινούνται με καύσιμα από… καφέ; Πιθανότατο σενάριο μιας καθημερινότητας βγαλμένης από το μέλλον.

Τον καφέ όλοι τον γνωρίζουμε ως ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα της καθημερινότητάς μας, γνωστό κυρίως για τις τονωτικές του ιδιότητες. Φαίνεται όμως ότι μελλοντικά μπορεί να χρησιμοποιείται και για την τόνωση των… αυτοκινήτων μας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου Bath, τα υπολείμματα του αλεσμένου καφέ-σε απλή αλλά και ντεκαφεϊνέ μορφή-που προκύπτουν μετά την προετοιμασία του, μπορούν να αξιοποιηθούν και με ανάλογη επεξεργασία να μετατραπούν σε οικολογικά καύσιμα ιδανικά για την κίνηση οχημάτων. Πρόκειται για μία οικολογική εναλλακτική παραγωγής καυσίμων η οποία μπορεί να προσφέρει εντός των άλλων και επιπλέον οικονομικό όφελος στις αλυσίδες καφέ. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με ποικιλίες καφέ από διάφορες γεωγραφικές τοποθεσίες, απέδειξε ότι η σύνθεσή τους είναι κατάλληλη για να χρησιμοποιηθούν ως «βιοκαύσιμα», συγκεκριμένα, ως «βιοντίζελ».

Μία πρόταση που συζητείται σοβαρά σε πρώτη φάση, είναι η παραγωγή «βιοντίζελ» αρχικά για τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις διανομές σε αλυσίδες καταστημάτων καφέ. Τα ίδια οχήματα μπορούν να συλλέγουν και να μεταφέρουν τον άχρηστο αλεσμένο καφέ στις μονάδες μετατροπής του σε καύσιμο. Η αρχή έχει ήδη γίνει από την λονδρέζικη εταιρεία bio-bean που παράγει αυτή τη μορφή καυσίμου από υπολείμματα καφέ.

Οι επιστημονικές μελέτες συνεχίζονται με έρευνες που εστιάζουν στην μελλοντική παραγωγή καυσίμων με εναλλακτικούς τρόπους και με άλλα υπολείματα τροφίμων. Πιθανότατα λοιπόν, στο μέλλον, αφού παραγγείλετε το πρωινό σας καφεδάκι από κάποιο σημείο πώλησης, να μην χρειάζεται να περνάτε και από το πρατήριο για καύσιμα…