Σε όποια λαϊκή, μανάβικο ή σούπερ μάρκετ κι αν έχουμε πάει η τιμή των σταφυλιών δεν ξεπερνά τα 2-3 ευρώ το κιλό. Φυσικά, όλα αυτά στην Ελλάδα. Στη μακρινή Ιαπωνία, όμως, τον Ιούλιο, συνέβη το εντελώς αντίθετο.

owner

Σε μια περίεργη δημοπρασία για εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, ένα τσαμπί σταφύλια, με 30 περίπου ρόγες μεγέθους μπάλας πινγκ πονγκ η καθεμία, δημοπρατήθηκε και πωλήθηκε στο αστρονομικό ποσό του 1,1 εκ γεν, δηλαδή για $10.900 περίπου! Σε απλά μαθηματικά, $360 περίπου η ρόγα!

Τα συγκεκριμένα γλυκά σταφύλια ανήκουν στην ποικιλία Ruby Roman και είναι άριστης ποιότητας, κάτι που μεταφράζεται σε αυστηρούς ελέγχους και κανόνες πώλησης και σφραγίδα πιστοποίησης πάνω στη συσκευασία. Καλλιεργούνται αποκλειστικά στην επαρχία Ishikawa και πρέπει να ζυγίζουν τουλάχιστον 20γρ. ανά ρόγα, με 18% περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Και αν μιλάμε για κατηγορία premium class, τότε η κάθε ρόγα πρέπει να ζυγίζει πάνω από 30γρ. και το κάθε τσαμπί πάνω από 700γρ. Το 2010, μόνο 6 τέτοια τσαμπιά κέρδισαν την πιστοποίηση premium status, ενώ το 2011 κανένα παραγωγός δεν κατάφερε να αποκτήσει την πολυπόθητη διάκριση.

grapes

Ο κατευχαριστημένος «ιδιοκτήτης» Takamaru Konishi δήλωσε στα ΜΜΕ: «Το σταφύλι θα εκτεθεί πρώτα στο κατάστημά μας -με φρούτα και λαχανικά- και μετά θα έχουν την ευκαιρία να το δοκιμάσουν οι πελάτες μας». Σημειώστε ότι πολύ συχνά φρούτα εξαιρετικής ποιότητας αγοράζονται σε τέτοιου είδους δημοπρασίες σε ασύλληπτες τιμές από σεφ, άτομα που αναζητούν την υψηλή αισθητική ή εμπόρους που θέλουν να προωθήσουν τις πωλήσεις στο κατάστημά τους με την έκθεση τέτοιων πανάκριβων προϊόντων.