Η Βρετανία καινοτομεί δημιουργώντας το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που έχει ως αποστολή του να μαζεύει σμέουρα.

Το ρομπότ, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία – τεχνοβλαστό Fieldwork Robotics του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, θα μπορεί να μαζεύει τουλάχιστον 25.000 σμέουρα τη μέρα, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρυθμό των ανθρώπων που δεν καταφέρνουν να κόψουν περισσότερα από 15.000 σε μια οκτάωρη βάρδια!

Το νέο ρομπότ έχει ύψος 1,80 μέτρα, κινείται με ρόδες και διαθέτει ρομποτικό βραχίονα που καθοδηγείται από τρισδιάστατες κάμερες και ειδικούς αισθητήρες, καθώς και από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Για να κόψει κάθε φρούτο χρειάζεται περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια το πετάει σε ένα δίσκο όπου και γίνεται η διαλογή, ανάλογα με το πόσο ώριμα είναι τα σμέουρα.

Πίσω από τη δημιουργία του νέου ρομπότ βρίσκεται το… Brexit, μιας και οι καλλιεργητές της Βρετανίας προσπαθούν να καλύψουν τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό που φοβούνται ότι θα προκύψουν λόγω της επικείμενης εξόδου από την Ε.Ε. Την ίδια στιγμή βέβαια, θα καταφέρουν και να μειώσουν το εργατικό κόστος, αφού κάθε ρομπότ κάνει σχεδόν διπλάσια δουλειά σε σχέση με τους ανθρώπους.