Τα τελευταία χρόνια πολλοί επιστήμονες έχουν σπεύσει να μιλήσουν για τα οφέλη των ολιγοσακχαριτών του ανθρώπινου γάλακτος (HMOs). Αυτά τα “υγιή σάκχαρα” στο μητρικό γάλα θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμα, καθώς τροφοδοτούν συγκεκριμένα βακτηρίδια στο έντερο του βρέφους, φροντίζοντας για τη σωστή ανάπτυξη και διατροφή του.

zaxari_46102264

Αυτά τα πρεβιοτικά λέγεται ότι μπορούν επίσης να βελτιώσουν την υγεία και των ενήλικων εντέρων. Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες προσπαθούν να ανακαλύψουν οικονομικούς τρόπους για να παράγουν τα εν λόγω σάκχαρα. Μια start up μάλιστα στην Καλιφόρνια με το όνομα Sugarlogix, τα κατάφερε και δηλώνει έτοιμη να διαθέσει το προϊόν στην αγορά.

Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να παράγει τουλάχιστον ένα HMO μέσω ζύμωσης, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να δώσει ως τροφή σε συγκεκριμένα βακτήρια όπως το Bifidobacterium longum infantis σε βρεφικά και ενήλικα στομάχια. Μόνο αυτό το μικρόβιο μπορεί να το διασπάσει, χρησιμοποιώντας το για να αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μπορέσει να εξαναγκάσει τα δυνητικά μολυσματικά βακτήρια όπως το παθογόνο Ε. Coli να αποβληθούν από τον οργανισμό. Το συγκεκριμένο σάκχαρο πιστεύεται ότι θα μπορούσε να μειώσει επίσης την εμφάνιση ασθενειών, όπως το Parkinson, ο καρκίνος και άλλες ασθένειες που συνδέονται με την κακή υγεία των εντέρων.