Ο όρος “καπνιστό” παίρνει πλέον άλλη διάσταση, με την προσθήκη φύλλων καπνού στα πιάτα πολλών εστιατορίων ανά τον κόσμο να είναι η νέα τάση που κερδίζει τους foodies.

ice-cream-bar

Την αρχή έκανε το Ice Cream Bar του Σαν Φρανσίσκο (ένα αναψυκτήριο με vintage στυλ που σερβίρει κυρίως αναψυκτικά και παγωτά), το οποίο έβαλε από το 2012 στο μενού του το Passion Project -ένα αναψυκτικό με βάση το τσάι που μεταξύ άλλων περιέχει και καπνό.

the-ice-cream-bar

Για την ακρίβεια, το Passion Project περιέχει εκχύλισμα τσαγιού, σιρόπι ζάχαρης turbinado (είδος καστανής, ακατέργαστης ζάχαρης), κρέμα γάλακτος, lactart, σόδα και εκχύλισμα καπνού, το οποίο ψεκάζεται πάνω στις φυσαλίδες που δημιουργούνται στην επιφάνεια του αναψυκτικού. Μάλιστα, το ψεκάζουν λίγο πριν στο σερβίρουν για να μπορείς να μυρίζεις τον καπνό όσο απολαμβάνεις το αναψυκτικό σου.

tobacco_2

Και μπορεί αυτό αρχικά να ξένισε τους περισσότερους, ωστόσο, σήμερα, ο καπνός έχει γίνει πολύ δημοφιλές συστατικό, τόσο στη μαγειρική όσο και τη ζαχαροπλαστική. Στην πόλη Σαϊέν της αμερικανικής πολιτείας Ουαϊόμινγκ, για παράδειγμα, το Morris House Bistro τον προσθέτει στη sauce που συνοδεύει τις φτερούγες κοτόπουλου. Στο JK’s Restaurant στη Βόρεια Καρολίνα πάλι, τον κάνουν σκόνη και πανάρουν τα onion rings, ενώ το λονδρέζικο Artisan du Chocolat http://www.artisanduchocolat.com/ βάζει σε μία σοκολάτα του -την tobacco dark bar- ολόκληρα φύλλα καπνού.

fulla-kapnou

Αναρωτιέσαι τι άλλο θα σκεφτούν να βάλουν στα πιάτα τους οι σεφ; Με την εντομοφαγία να κερδίζει συνεχώς έδαφος, όσοι προσθέτουν καπνό στο μενού τους θα σου απαντήσουν ότι στο τέλος πρόκειται απλά για φυλλαράκια. Σημειώνεται βέβαια ότι όσοι χρησιμοποιούν καπνό είναι πάντα προσεκτικοί με τις ποσότητες, μιας και η μεγάλη ποσότητα καπνού μπορεί να αποδειχθεί τοξική.