Στη Γερμανία αλλά και στην Ιαπωνία έχουν ένα πολύ περίεργο κέικ, που ψήνεται σε σούβλα!

Το baumkuchen, όπως ονομάζεται, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κέικ. Δεν φτάνει που ψήνεται σε σούβλα, πάνω σε φωτιά (γι αυτό άλλωστε έχει και τρύπα στη μέση), η τεχνική που χρησιμοποιούν για να βάλουν το μίγμα του κέικ πάνω στη σούβλα κάνει το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει κάπως με κορμό δέντρου. Και κάπως έτσι εξηγείται γιατί το όνομα του σημαίνει «κέικ δέντρου».

Η βασική συνταγή του είναι εξαιρετικά απλή, αφού αποτελείται μόνο από αλεύρι, αβγά, βούτυρο και ζάχαρη, ωστόσο αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος ψησίματος του. Για να το φτιάξουν, παίρνουν λίγο-λίγο μίγμα και το αλείφουν πάνω σε περιστρεφόμενες σούβλες, με αποτέλεσμα το κέικ ουσιαστικά να ψήνεται σε στρώσεις. Κάθε baumkuchen αποτελείται δηλαδή από 15-20 στρώσεις!

Αφού το ψήσουν, το βγάζουν από τη σούβλα και το γλασάρουν, πριν το κόψουν σε χοντρά δαχτυλίδια. Κάτι σαν το «chimney cake» ή κύλινδρο σφολιάτας δηλαδή, που κυκλοφορεί τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, αλλά στην πιο αφράτη και φουσκωτή εκδοχή του.

Πέρα από τη Γερμανία όμως, το baumkuchen είναι δημοφιλές γλύκισμα και στην Ιαπωνία. Πώς ταξίδεψε τόσο μακριά αυτό το κέικ; Σύμφωνα με την ιστορία, το baumkuchen έγινε γνωστό στην Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, από τον Γερμανό ζαχαροπλάστη Karl Juchheim, που το παρουσίασε σε μία γερμανική έκθεση στη Χιροσίμα και από τότε αγαπήθηκε τόσο πολύ στη χώρα, ώστε το φτιάχνουν μέχρι και σήμερα και μάλιστα, το προσφέρουν ως γλυκό σε γάμους.