Εσείς θα «τολμούσατε» να φτιάξετε μία συνταγή, που μετρά 4.000 χρόνια; Ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Bill Sutherland, το έκανε!

Ο Bill ετοίμασε κάποια διαφορετικά γεύματα, ακολουθώντας τις οδηγίες που ήταν σκαλισμένες σε μια αρχαία πλάκα από τη Μεσοποταμία και δημοσίευσε το αποτέλεσμα στο twitter. Όπως αναφέρει σε ένα από τα tweets του: «Ίσως φταίει το lockdown, αλλά για κάποιο λόγο αποφάσισα να μαγειρέψω ένα Βαβυλωνιακό γεύμα από την πλάκα με τις συνταγές στα δεξιά. Χρονολογείται από το 1750 π.Χ. και είναι μια από τις παλαιότερες συνταγές που έχουν βρεθεί. Εντάξει, φαίνεται να είναι το καλύτερο μεσοποταμικό γεύμα που έχω φάει ποτέ!», έγραψε ο καθηγητής. Σίγουρα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι περιείχε μέσα αυτή η συνταγή.

Λοιπόν, το Βαβυλωνιακό γεύμα περιείχε τέσσερα πιάτα και ψωμί. Ας τα δούμε, όπως τα δημοσίευσε ο ίδιος στο twitter.

Αρνί στιφάδο
«Αρνί στιφάδο. Ήταν απλό και νόστιμο. Μαζί με ψωμάκια από κριθάρι (που έφτιαξε η κόρη μου Tessa), τα οποία έδωσαν μια πλούσια σάλτσα. Το θρυμματισμένο πράσο και το σκόρδο προσέδωσαν στο πιάτο περισσότερη γεύση»

Tuh’u
«Tuh’u. Αν και φαινόταν καταπληκτικό και πολύ γευστικό, νομίζω ότι έπρεπε να το μαγειρέψω λίγο ακόμα για να λιώσει»

Συνταγή με πράσο
«Σοταρισμένο πράσο με κρεμμύδι, ψημένο σε ψίχουλα μαγιάς. Φαίνεται καλό, αλλά λίγο βαρετό»

Σούπα
«Ελαμιτικός ζωμός. Εντάξει, έκλεψα και χρησιμοποίησα σάλτσα ντομάτας και όχι αίμα προβάτου. Ιδιαίτερη αλλά πολύ νόστιμη παχιά αρωματική σούπα»

Στο τελευταίο του tweet, ο καθηγητής γράφει πως: «Υπάρχει μια σοβαρή και συναρπαστική πλευρά της πειραματικής αρχαιολογίας, αλλά αυτό το έκανα για πλάκα. Όλες οι συνταγές είναι από αυτό το υπέροχο βιβλίο από την εξαιρετική συλλογή του Yale Babylonian Collection».

Θα δοκιμάζετε εσείς να φτιάξετε μία αρχαία συνταγή; Πάντως κρίνοντας εκ του αποτελέσματος δεν είναι καθόλου άσχημα τα πιάτα.

Διαβάστε επίσης:
Σας έλειψε το φαγητό των αεροπλάνων; Αεροπορική εταιρεία άνοιξε εστιατόριο!

Μην πετάτε το «τραπεζάκι» της πίτσας! Χρησιμεύει για το κινητό σας…

12χρονος έφτιαξε φάρμα μανιταριών στο υπόγειο του σπιτιού του