Ούτε εγώ μέχρι πρότινος. Τα βρήκα όμως και τα αγόρασα σε μια βιολογική αγορά στο Βόλο. Μου φάνηκαν σαν αχλάδια με αγκάθια, όμως ο κύριος που μου τα πούλησε είπε πως είναι κινέζικα κολοκύθια.

Μου φαίνεται πως στην Ελλάδα ότι δεν καταλαβαίνουμε το βαφτίζουμε κινέζικο και καθαρίζουμε, σκέφτηκα καθώς έφευγα από τη λαϊκή. Ωστόσο πριν τηγανίσω αυτό το παράξενο κολοκύθι είπα να το ψάξω λίγο στο ίντερνετ. Ε, ναι λοιπόν, κινέζικο κολοκύθι το λένε ή πατάτα του Ιωνά επιβεβαιώνουν κάτι σελίδες που υπογράφουν γεωπόνοι. Πρόκειται για αναρριχητικό φυτό που παρουσιάζει μεγάλη συγγένεια με τη γνωστή μας κολοκυθιά. Το έκοψα σε λεπτές φέτες, αφαίρεσα γύρω γύρω τα αγκάθια και  το τηγάνισα. Πραγματικά, έχει μεγάλη ομοιότητα και στη γεύση με το κολοκύθι και στο τέλος σου αφήνει μια ελαφρώς πικρή επίγευση που είναι τέλεια!
Μάλιστα είδα κάποιους τέτοιους καρπούς στο εστιατόριο Αλάτσι και τον Περικλή Κοσκινά το σεφ του μαγαζιού να φυτεύει ένα από αυτούς σε μια γλάστρα. Ενθουσιάστηκα! Ο Περικλής με διαβεβαίωσε πως στην Κέρκυρα τους ξέρουν και είναι αρκετοί αυτοί που τους καλλιεργούν και τους τρώνε τηγανιτούς, επίσης. Λέτε αυτό το παράξενο κολοκύθι να γίνει το νέο must στα ψαγμένα εστιατόρια; Πλάκα θα ’χει…

kineziko kolokythi edited OLYMPUS DIGITAL CAMERA