Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι μια μπίρα μπορεί να περιορίσει τη μάστιγα του αιώνα που δεν είναι άλλη από τη σπατάλη της τροφής; Ακούγεται απίστευτο, όμως είναι πραγματικότητα.

Πρόκειται για την «Toast Ale», μια μπίρα που παράγεται στο Λονδίνο με βάση το πλεόνασμα ψωμιού από τα αρτοποιεία καθώς και κομμάτια από ψωμί που για οποιονδήποτε λόγο δεν τα προτιμούν, μένουν και προφανώς εν τέλει πετάγονται. Τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης μπίρας θα διατεθούν για τη φιλανθρωπική καμπάνια «Feedback», σκοπός της οποίας είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες για μείωση της σπατάλης της τροφής μέσω πρωτοβουλιών, καινοτόμων projects, ερευνών κ.ά. Μία από τις πρώτες μάλιστα προτάσεις τους είναι η αξιοποίηση του περισσεύματος της τροφής ως τροφή σε πλάσματα (όπως χοίροι) που μπορούν να την καταναλώσουν. Πρόκειται για μια μπίρα δηλαδή που θα καταναλώνετε με το συναίσθημα της ικανοποίησης ότι ενισχύετε την προσπάθεια προστασίας του πλανήτη.

Όσο για το γευστικό αποτέλεσμα, είναι συγκρίσιμο με αυτό της κλασικής μπίρας αφού το ψωμί αντικαθιστά αφενός περίπου το 30% της βύνης του κριθαριού που τυπικά χρησιμοποιείται στη ζυθοποιεία όμως σε πρώτη φάση η γεύση προέρχεται κυρίως από το λυκίσκο.