Μια νέα εφαρμογή από τη google μάς βοηθά να μετράμε θερμίδες στα πιάτα που ετοιμαζόμαστε να φάμε!

Η εν λόγω εφαρμογή είναι σίγουρα «θείο δώρο» για όσους ακολουθούν πιο προσεγμένη διατροφή, αλλά θα προκαλέσει πιθανότατα πονοκέφαλο σε αυτούς που αγαπούν το φαγητό και δύσκολα αντιστέκονται στις κάθε λογής λιχουδιές.

Η κεντρική ιδέα του project, με την επωνυμία Im2Calories, στηρίζεται στην τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης και μας δίνει τη δυνατότητα να μετρήσουμε τις θερμίδες ενός πιάτου απλά και μόνο από τη φωτογραφία του.

Η εφαρμογή σε πρώτη φάση αναγνωρίζει οπτικά τα συστατικά του πιάτου για να αποδώσει αναλυτικά στη συνέχεια την ποσότητα των θερμίδων που περιέχεται σε καθένα από αυτά ξεχωριστά. Ο αναλυτής των εργαστηρίων της Google Kevin Murphy αναφέρει χαρακτηριστικά ότι  στο project χρησιμοποιούνται εξαιρετικά πολύπλοκοι αλγόριθμοι για να εξασφαλιστεί η ακρίβεια και κατ’ επέκταση η αξιοπιστία του τελικού αποτελέσματος. Σημειώστε επίσης ότι η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει εξίσου αποτελεσματικά ακόμα και όταν η ανάλυση των φωτογραφιών είναι χαμηλή.

Οι εμπνευστές του project υποστηρίζουν ότι μόλις αυτό ολοκληρωθεί, η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί στη συνέχεια να βρει εφαρμογή και σε διαφορετικούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Μη βιαστείτε όμως να την αναζητήσετε γιατί η εξέλιξή της βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και οι αρμόδιοι δεν μπορούν ακόμα να πουν με ακρίβεια για το πότε θα είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.