Ο Μπεν Κίνμοντ, ιδιοκτήτης μαγαζιού με βιβλία αντίκες στην Καλιφόρνια, πούλησε στην τιμή των 5.500 δολαρίων ένα σπάνιο κουτί – βιβλίο με παριζιάνικες σοκολάτες.

Ο Κίνμοντ αποκαλεί το πολύτιμο απόκτημα «μουσείο σοκολάτας σε κουτί» το οποίο διανέμονταν το 19ο αιώνα σε μαθητές στα σχολεία ως μέρος της διδασκαλίας μαθήματος για την ιστορία της γαλλικής σοκολάτας. Σχεδιάστηκε από τη διάσημη γαλλική εταιρεία Chocolat Menier το 1889 και, όπως επισημαίνει ο πωλητής του, θυμίζει wunderkammer, ένα μικρό χώρο που έβαζαν κατά το 17ο αιώνα διάφορα αντικείμενα σχετικά με γεωλογία, ιστορία, τέχνη, αντίκες κ.ά. Το κουτί είναι κατασκευασμένο από μαόνι ενώ εσωτερικά είναι διακοσμημένο με μια πολύχρωμη λιθογραφία που απεικονίζει τις φυτείες της Menier στην Νικαράγουα και το εργοστάσιο σοκολάτας στη Γαλλία. Στο εσωτερικό υπάρχουν 10 διαφορετικά τμήματα αποτελούμενα από ποικιλίες κακάο από διάφορες περιοχές και φιαλίδια που περιείχαν βούτυρο κακάο, βανίλια και ένα άγνωστο αντικείμενο. «Αυτό που λείπει -δεν μάς εκπλήσσει το ότι λείπει- ήταν μία μινιατούρα σοκολάτας που υποθέτω ότι κάποιος την έφαγε», αναφέρει ο Κίνμοντ.

Ότι είναι η Cadbury για την Αγγλία και η Hershey’s για την Αμερική ήταν και η Menier για τη Γαλλία. Ο αγοραστής του περίφημου κουτιού, Δρ. Κρίστοφερ Φλέτσερ, υπεύθυνος ειδικών συλλογών στη βιβλιοθήκη Bodleian της Οξφόρδης, αναφέρει ότι το συγκεκριμένο κουτί τράβηξε την προσοχή του γιατί διαθέτουν μια ενδιαφέρουσα συλλογή «εδώδιμων βιβλίων». Πρόσφατο μάλιστα απόκτημά τους ήταν ένα βιβλίο του οποίου οι σελίδες φτιάχτηκαν από λεπτά κομμάτια αμερικανικών τυριών.

Φωτογραφία: Μπεν Κίνμοντ

Δείτε επίσης

Καλλιτέχνης μετέτρεψε εστιατόριο σε γκαλερί

Σεφ δημιουργούν pancakes με εικόνες κινηματογραφικών σταρ!

Περίεργα αποστάγματα από ορό γάλακτος