Ποιος θα περίμενε να είναι οι νυχτερίδες καλοδεχούμενες; Ωστόσο, στο Μπορντώ την περιοχή που έχει συνδέσει το όνομά της με το κρασί, αυτό συμβαίνει.

Ειδικότερα, για τη συγκομιδή του 2020 οι προκλήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι οινοπαραγωγοί είναι πολλές. Ανάμεσα, στα άλλα η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Το τελευταίο 12μηνο οι εξαγωγές του Μπορντώ μειώθηκαν κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η τιμή των υψηλής ποιότητας κόκκινων κρασιών μειώθηκε κατά 30% καθώς η πανδημία εμπόδισε τις πωλήσεις. Ενδεικτικά, ένα Château Mouton Rothschild του 1999 πωλείται περίπου 330 $ ( 282 ευρώ), ενώ υπό άλλες συνθήκες η τιμή του θα ήταν στα $ 500 (428 ευρώ).

Ακόμη, σημαντικός παράγοντας σε αυτό αποτελεί και η μείωση της απόδοσης των αμπελώνων με βασικές αιτίες την κλιματική αλλαγή αλλά και τα παράσιτα. Η συγκομιδή του Μπορντώ το 2019 μειώθηκε κατά 2,3%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 10 ετών και 28%, σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια. Και ακριβώς αυτά τα παράσιτα είναι η αιτία, που ενέπνευσε τους οινοπαραγωγούς του Μπορντώ να στραφούν στις νυχτερίδες για να σώσουν την παραγωγή.

Oινοπαραγωγοί συμμετέχουν σε μια μεγάλη επιστημονική μελέτη που έχει στόχο να επιβεβαιώσει τον αντίκτυπο των νυχτερίδων σε δύο από τα πιο επεμβατικά παράσιτα αμπελώνων: τον ευρωπαϊκό σκώρο αμπέλου και το σκώρο μούρων σταφυλιών .Και οι οινοποιοί στη Βουργουνδία συμμετέχουν σε μια μελέτη παρόμοια με εκείνη του Μπορντώ. Κάποιοι, μάλιστα έχουν αρχίσει να εγκαθιστούν ξύλινες φωλιές νυχτερίδων στους αμπελώνες τους. Για να δούμε, τελικά τι θα γίνει.

Δείτε επίσης:
Δείπνο με θέα τις πυραμίδες

Αεροπορική μετέτρεψε τα καθηλωμένα αεροσκάφη σε εστιατόρια!

Εντοπίσαμε γιγαντιαία κολοκύθα, βάρους 700 κιλών!