Τα food trends -πετυχημένα και μη- διαδέχονται το ένα το άλλο, φαγητά και φρούτα αλλάζουν χρώμα, κλασικά ποτά ξανασυστήνονται και μέσα σε ένα διατροφικό κόσμο που αλλάζει τι μας είχε μείνει όπως το ξέραμε; Το απλό, καθαρό νερό. Πάει, ξεχάστε το κι αυτό όμως, αφού η τάση πλέον είναι το καπνιστό νερό!

Η εταιρεία Halen Môn στην Ουαλία πουλάει μπουκάλια με “καπνιστό νερό”, με αρώματα καμένου ξύλου, αφού καπνίζεται με δρυς, με τη μέθοδο παραγωγής του να θυμίζει την παλαίωση του ουίσκι στα βαρέλια. Ίσως γι αυτό είναι και κάπως τσιμπημένη η τιμή του, με τα 100ml να κοστίζουν ₤4,10 και το 1 λίτρο ₤13,40. Δεν τα λέτε και λίγα αν σκεφτείτε ότι μιλάμε για νερό.

Smoked_water_1lt

Για την ακρίβεια, για 10 μέρες φιλτραρισμένο νερό βρύσης κυκλοφορεί μέσα σε κυκλώματα που περιέχουν κομμάτια δρυός και δρυς σε σκόνη και το αποτέλεσμα είναι στο τέλος να βγαίνει ένα κεχριμπαρένιο υγρό με τα πιο καθαρά αρώματα καμένου ξύλου.

Βέβαια, το καπνιστό νερό δεν φτιάχτηκε για να ξεδιψάει ο κόσμος στην καθημερινότητα του, ούτε για να το πάρει κάποιος μαζί του στο γυμναστήριο. Αρχικά στόχος ήταν να δώσουν στον βραβευμένο Βρετανό σεφ Heston Blumenthal, ιδιοκτήτη του εστιατορίου The Fat Duck, μια πιο εύκολη εναλλακτική για να δίνει γεύση καπνιστού σε ριζότο και άλλα πιάτα. Και κάπως έτσι προέκυψε το “Oak Smoked Water” που πλέον πωλείται στο site της εταιρείας Halen Môn, ώστε όποιος το επιθυμεί να δίνει ιδιαίτερη γεύση σε σούπες, μαρινάδες, μαγειρευτά, ριζότο και σάλτσες, ενώ για τους πιο τολμηρούς συστήνουν να το κάνουν παγάκια και να το προσθέτουν σε cocktails.

Δείτε επίσης:
Νερό χρυσάφι!