Το Milestii Mici στη Μολδαβία, δεν είναι ένα συνηθισμένο κελάρι με κρασιά αλλά μια τεράστια υπόγεια έκταση με σήραγγες γεμάτες με κρασί.

milestii2

Η συγκεκριμένη υπόγεια έκταση έχει μήκος 240 χιλιόμετρα (!) ενώ μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ήταν ένα παλιό ορυχείο ασβεστόλιθου. Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στις σήραγγες διατηρούνται στραθερά στους -10°C, κάθε σήραγγα φέρει το όνομα μιας συγκεκριμένης ποικιλίας σταφυλιού, όπως Pinot ή Cabernet Sauvignon ενώ όπως είναι προφανές, η ξενάγηση των επισκεπτών πραγματοποιείται με αυτοκίνητα ή ποδήλατα. Οι επισκέπτες χρησιμοποιούν το δικό τους όχημα για μια ωριαία περιήγηση με έναν ειδικό, περνούν από έναν φυσικό υποβρύχιο καταρράκτη και καταλήγουν σε μια αίθουσα γευσιγνωσίας 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Σημειώνουμε ότι σχεδόν το ήμισυ του χώρου καλύπτεται από δύο εκατομμύρια μπουκάλια, κάτι που σημαίνει ότι, με βάση το πλήθος των μπουκαλιών, πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή κρασιών στον κόσμο.

milestii

Η Μολδαβία εξάλλου είναι χώρα με μακρά παράδοση στην οινοποιεία, γεγονός που οφείλεται στο μικροκλίμα και το πρόσφορο έδαφος που συνδυαστικά δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια σταφυλιών. «Το κρασί της Μολδαβίας εξακολουθεί να αναζητά νέες αγορές παγκοσμίως και πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό, όσοι το δοκιμάζουν όμως εκτιμούν την πραγματική του αξία» λέει ο Βιορέλ Μπεζέντε, διαχειριστής της κρατικής επιχείρησης Mileştii Mici.