Μπορεί πριν από περίπου 3 χρόνια η Ευρώπη να συνταράχθηκε από το διατροφικό σκάνδαλο με την ανίχνευση κρέατος αλόγου σε συσκευασμένα τρόφιμα, ωστόσο ένα pop-up εστιατόριο στην Ολλανδία σπάει τα στερεότυπα, σερβίροντας πιάτα αποκλειστικά με άλογο!

img216-4

Το εστιατόριο “The Fat Pony” (το χοντρό πόνυ), όπως είναι το πολύ ταιριαστό όνομά του, δημιουργήθηκε από Ολλανδούς καλλιτέχνες και φοιτητές της σχολής καλών τεχνών ArtCoDe, στο πλαίσιο της Ολλανδικής Εβδομάδας Σχεδίου (Dutch Design Week), στο Αϊντχόφεν μεταξύ 22 και 30 Οκτωβρίου. Σκοπός τους να προβληματίσουν τον κόσμο σε σχέση με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Pappaardelle-Fat-Pony

Τι δημιούργησαν λοιπόν; Ένα άκρως λειτουργικό pop-up εστιατόριο με μεγάλη ποικιλία πιάτων, τα οποία περιείχαν κρέας αλόγου μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, όπως ραγού σερβιρισμένο με ταλιατέλες, καθώς και πιάτα με γάλα, λουκάνικα και παστράμι αλόγου, τα οποία οι πελάτες απολάμβαναν υπό τους ήχους τραγουδιών που είχαν κάποια είδους σχέση με άλογα. Όσο για το χώρο, τον πρόσεξαν ιδιαίτερα με την κάθε λεπτομέρεια να παραπέμπει με κάποιο τρόπο στα άλογα. Για παράδειγμα, τα καθίσματα ήταν φτιαγμένα ώστε να θυμίζουν ράχη αλόγων και οι πελάτες να αισθάνονται σαν να ιππεύουν. Επιπλέον, τα τραπέζια χωρίζονταν μεταξύ τους με εμπόδια (σαν αυτά που υπερπηδούν τα άλογα στους ιππικούς αγώνες) και ήταν τοποθετημένα με τον ίδιο τρόπο όπως και τα εμπόδια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980!

fat-pony

Το εντυπωσιακό βέβαια είναι, ότι δεν είχαν αποφασίσει από την αρχή να σερβίρουν κρέας αλόγου. Για την ακρίβεια, πρώτα βρήκαν το όνομα και στη συνέχεια, επειδή τους αρέσει να κάνουν τολμηρά και επίκαιρα projects, αποφάσισαν να βάλουν στο μενού κρέας αλόγου, το οποίο όπως δηλώνουν οι ίδιοι είναι πολύ νόστιμο, ενώ και οι πελάτες έδειξαν να το απολαμβάνουν με το παραπάνω. Μάλιστα, κάθε βράδυ ήταν γεμάτοι.

Γιατί όμως, ενώ το κρέας αλόγου θεωρείται τόσο καλό -είναι άπαχο, πλούσιο σε σίδηρο και άλλα μέταλλα και νόστιμο-, δημιουργήθηκε σκάνδαλο όταν ανιχνεύθηκε μέσα σε τρόφιμα που κυκλοφορούσαν στην Ε.Ε.; Σύμφωνα με τον Ολλανδό καλλιτέχνη Woody Veneman, που ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε το “The Fat Pony”, το σκάνδαλο δεν αφορούσε τόσο την ύπαρξη του κρέατος αλόγου σε τροφές, όσο το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ενημερώνονται από τη βιομηχανία τροφίμων για το τι περιέχει το φαγητό τους. Στόχος τους λοιπόν, ήταν να ανοίξουν τη συζήτηση σε σχέση με το τι τρώμε και τι όχι.