Ψάχνετε από τώρα μια ιδιαίτερη λιχουδιά για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας στις γιορτές; Ε, λοιπόν, σας έχουμε μια πρόταση που σίγουρα δεν θα έχουν δοκιμάσει!..

Το χαβιάρι είναι μια από τις πιο εκλεπτυσμένες νότες στα επίσημα τραπέζια που συνοδεύουν όμορφα ένα ποτήρι με κομψό σαμπανιζέ κρασί. Τα ανήσυχα πνεύματα, όμως, των ειδικών της γεύσης, κατέληξαν σε μία ακόμη πρόταση για τους απανταχού γκουρμέδες. Πρόκειται πάλι για χαβιάρι, αυτή τη φορά όμως από σαλιγκάρι.

saligkaria

Αφού λοιπόν τα σαλιγκάρια θεωρούνται από πολλούς εξαιρετική λιχουδιά, γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τ’ αβγά τους; Σε χώρες εξάλλου όπως η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία υπάρχουν αρκετές εκτάσεις όπου εκτρέφονται εκατομμύρια σαλιγκάρια με σκοπό να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Όσο για τη γεύση, που έχουν οι “πέρλες σαλιγκαριού”, όπως πολλοί τις αποκαλούν, δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή του χαβιαριού από οξύρριγχο γιατί είναι γήινη, ελαφρά αλμυρή, με νότες γρασιδιού. Φυσικά η τιμή τους είναι υψηλή (στην Αγγλία π.χ το βαζάκι των 75γρ. κοστίζει 90 λίρες) και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία παραγωγής αλλά και συγκομιδής τους είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Φωτoγραφίες: Leonhard Foeger, the daily mail