Μα πώς να μην ερωτευτείς αυτά τα μοναδικά τοπία και τις αυθεντικές γεύσεις στα Ζαγοροχώρια; Πήγαμε, μας άρεσε, ξαναπήγαμε! Ευκαιρία είναι τώρα που άνοιξε ο καιρός να πάτε κι εσείς ξανά.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στα Ζαγοροχώρια ανακαλύπτουμε όμορφα πέτρινα γεφύρια, γραφικά σπίτια και χωριά, μα πάνω από όλα ανοιχτόκαρδους ανθρώπους και υπέροχες γεύσεις. Θα το επαναλάβω μία ακόμη φορά, τα Ζαγοροχώρια ζητούν μόνο το χρόνο μας για να τα γνωρίσουμε όλα, ένα-ένα κι από κοντά…

DSCF0100

Όλα τα χωριά της περιοχής έχουν μια ιδιόμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που τη χαρακτηρίζουν διώροφα και τριώροφα σπίτια, λιθόστρωτα δρομάκια, πλακοσκέπαστες στέγες, εντυπωσιακής ομορφιάς αρχοντικά που μαρτυρούν ένα πλούσιο παρελθόν γεμάτο δόξα και ακμή. Οι εκκλησίες και τα μοναστήρια είναι χτισμένα σε εμφανή σημεία σε όμορφες τοποθεσίες. Αν είστε του προσκυνηματικού τουρισμού, εδώ θα ανακαλύψετε εκκλησίες με υπέροχα ξυλόγλυπτα τέμπλα κι εντυπωσιακές τοιχογραφίες, έργα ντόπιων καλλιτεχνών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι. Από εκεί θα θαυμάσετε και την απίστευτη θέα στο φαράγγι του Βίκου. Ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, δημιούργημα των γεωλογικών μετατοπίσεων, με μήκος περίπου 12χλμ., μέσο άνοιγμα 200μ. και μέσο ύψος 700μ. Στο βάθος της ρέει ο Βοϊδομάτης με τα κρυστάλλινα νερά του. Μπορείτε να δοκιμάσετε ράφτινγκ, κανό και καγιάκ, πεζοπορία, ιππασία, αναρρίχηση, ορειβασία ή mountain bike και, φυσικά, το πιο ήσυχο και νόστιμο κυνήγι μανιταριών, με τη φροντίδα της Trekking Hellas. Και αν βρεθείτε στον Βοϊδομάτη καλοκαίρι, τολμήστε να κολυμπήσετε κιόλας!

5 στάσεις στο γαστρονομικό οδοιπορικό στα Ζαγοροχώρια

IMG_0181zag

Κανέλα και Γαρύφαλλο
Σε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες σε όλα τα Ζαγοροχώρια θα βρείτε άγρια μανιτάρια στο μενού αλλά υπάρχουν κάποιοι που τα δουλεύουν εξαιρετικά. Στη Βίτσα Ζαγορίου, ο Βασίλης Κατσούπας, εμπνευστής και σεφ του Κανέλα και Γαρύφαλλο, μαγειρεύει όπως λίγοι τα άγρια μανιτάρια. Πέρα από το εστιατόριο για το οποίο έχουμε αναφερθεί ξανά, ο Βασίλης είναι πρωτοπόρος και στην καλλιέργεια μανιταριών shiitake, του υπέροχου αυτού μανιταριού, τα οποία μεγαλώνει με φυσικό τρόπο μέσα σε κορμούς δέντρων! Με τον ίδιο τρόπο καλλιεργεί και πλευρώτους τα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε μαγειρεμένα μοναδικά στο εστιατόριό του. Ό,τι κι αν παραγγείλετε για κυρίως, μην ξεχάσετε στο τέλος να δοκιμάσετε γλυκό του κουταλιού κανθαρέλα!

Βίτσα Ζαγορίου, τηλ. 26530 71671.

Ταβέρνα της Κατερίνας
Στο Ανατολικό Ζαγόρι, η Κατερίνα Νόλα με μεγάλη εμπειρία τόσο στα άγρια μανιτάρια όσο και στις τρούφες, συχνά πυκνά οργανώνει σε συνεργασία με το σύλλογο μανιταρόφιλων Ηπείρου, περιπάτους με σκυλιά για κυνήγι τρούφας. Μάλιστα, στην ταβέρνα του Ξενώνα της Κατερίνας στην πλατεία Δόλιανης θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε μανιταρομαγειρικές, όπως ομελέτα με άγρια μανιτάρια, πατάτες φούρνου με αποξηραμένα πορτσίνι, μανιταρόπιτες και άλλα πολλά!

Δόλιανη, τηλ. 26560 31452.

IMG_0345zag

Salvia Restaurant
Στην Αρίστη, μεγάλος τεχνίτης με τα μανιτάρια είναι και ο Κίμωνας Λίγδας, που θα βρείτε στην κουζίνα του Salvia Restaurant. Τρομερός τραχανάς με μανιτάρια, φρέσκα μανιτάρια στιφάδο και ένα υπέροχο, βελούδινο παγωτό χαλβά με παστέλι και γλυκό του κουταλιού κανθαρέλα!

Αρίστη, τηλ. 26530 41330, www.aristi.eu

IMG_1440FET

Πίτα της Κικίτσας
Είναι αμέτρητα τα μέρη που αξίζει να φας σε όλη την περιοχή των Ζαγοροχωρίων, αλλά υπάρχει ένα πολύ ξεχωριστό μαγαζί-σημείο αναφοράς, στο Μονοδένδρι, που με τον τρόπο του συνέβαλλε ώστε να γίνουν τα Ζαγοροχώρια ο προορισμός που είναι σήμερα. Πρόκειται για την Πίτα της Κικίτσας, που κουβαλάει στα πιάτα του μαγαζιού μια μεγάλη ιστορία: Δεκαετίες πριν η ίδια η Κικίτσα έτυχε να ταΐσει ένα γκρουπ Γάλλων τουριστών και χρησιμοποιώντας τα ελάχιστα υλικά που είχε στη διάθεσή της έφτιαξε την περίφημη και ξακουστή μέχρι σήμερα τεμπελόπιτα με αβγά, αλεύρι, φέτα και ελαιόλαδο! Εύκολη, γρήγορη, νόστιμη, είναι το πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε, μια και κλείνει σε κάθε του μπουκιά όλη τη γεύση της περιοχής. Επίσης, θα απολαύσετε σουβλιστά κρέατα, μαγειρευτά και πιάτα της ώρας, όλα συνοδευμένα με εξαιρετικό τσίπουρο.

Μονοδένδρι, τηλ. 26530 71340.

Θουκιδίδης
Τέλος, στο όμορφο Καπέσοβο κάντε μια στάση στον Θουκιδίδη για να δοκιμάσετε μια μοναδική, ξεχασμένη συνταγή από τη Σινώπη, το κρέας με κυδώνια και καραμέλα. Κι ακόμα, μυρωδάτους λαχανοντολμάδες, κολοκυθοκεφτέδες ταψιού, ονειρεμένο σκοτομπρίαμο (μπριάμ με συκώτια αρνίσια, ρύζι και 12 μυρωδικά) και, αν μείνετε και στον ομώνυμο ξενώνα, κάθε μέρα διαφορετικό πρωινό, όλα σπιτικά και με πολύ μεράκι.

Καπέσοβο, τηλ. 6979 983798.

IMG_1341FET

Bonus 2 εξαιρετικά τοπικά προϊόντα

Γαλακτοκομείο Ζαγόρι
Παρόλο που η περιοχή είχε και έχει μεγάλη παράδοση στην κτηνοτροφία και βγάζει εξαιρετικό κεφαλοτύρι και φέτα, για πολλά χρόνια δεν είχε το δικό της παραδοσιακό τυρί. Εδώ και λίγο καιρό όμως στο Γαλακτοκομείο Ζαγόρι παράγεται το εξαιρετικό Βασιλοτύρι. Ένα υπέροχο αλοιφώδες τυρί με τρίμματα από μυζήθρα και φέτα. Παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα που πήζει με καλλιέργεια αντίστοιχη με του γιαουρτιού, στραγγίζει σε υφασμάτινους σάκους και σταδιακά ωριμάζει στις σωστές συνθήκες. Χαρακτηρίζεται από μια φρέσκια, απαλή γαλακτώδη γεύση και είναι ελάχιστα υπόξινο, ιδανικό για να συνοδέψει λίγο καψαλισμένο φρέσκο ψωμί, να εμπλουτίσει πίτες, σάλτσες, μακαρονάδες ή σούπες.!

Ασπράγγελοι Ζαγορίου, Βρύση Παππά, τηλ. 26530 22022.

Αναψυκτικά Βίκος
Στην περιοχή εμφιαλώνεται και το εξαιρετικό, κρυστάλλινο, φυσικό, μεταλλικό νερό Βίκος, από την πηγή Ζαγοροχώρια, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η παραγωγή αναψυκτικών με βάση το νερό της πηγής, που θα βρείτε σε γεύσεις πορτοκαλάδα, λεμονάδα, βυσσινάδα, γκαζόζα και cola. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ότι Ζαγοροχώρια δεν σημαίνει μόνο ορεινή ατμόσφαιρα, αρχιτεκτονική της πέτρας και μαγική ομορφιά, αλλά και εξαιρετικά προϊόντα και γεύσεις μοναδικές.

Περίβλεπτος Ιωαννίνων, τηλ. 26510 61951.

IMG_0267zag

Κυνήγι μανιταριών
Η περιοχή έχει το κατάλληλο μικροκλίμα γι’ αυτό και φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία μανιταριών. Η ενασχόληση πολλών ειδικών με το θέμα έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη στην περιοχή, κι έτσι η επίσημη ελληνική «μανιταροπολιτεία» των Γρεβενών έχει πλέον μια «συμπρωτεύουσα». Είχα την ιδιαίτερη τύχη να συμμετάσχω σε ένα διήμερο κυνήγι μανιταριών που οργάνωσε η Trekking Hellas σε συνεργασία με το Aristi Mountain Resort και η εμπειρία ήταν μοναδική.

IMG_0304zag

Ενθουσιώδεις φυσιολάτρες όλων των ηλικιών, νέα ζευγάρια και καλοφαγάδες μαζευτήκαμε σε ένα μικρό βανάκι και με τη συνοδεία ενός έμπειρου οδηγού και δύο ειδικών στη συλλογή μανιταριών ταξιδέψαμε μέσα στα πανέμορφα δάση της περιοχής αναζητώντας τα καλύτερα είδη βρώσιμων μανιταριών, μαθαίνοντας παράλληλα για τα δηλητηριώδη. Με το βλέμμα χαμηλά αναζητήσαμε τα κατάλληλα μανιτάρια που γίνονται τηγανιά, σούπα, στιφάδο, τραχανότο. Συλλέξαμε και πορτοκαλόχρωμες κανθαρέλες που μπαίνουν σε αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές, καθώς η κανθαρέλα γίνεται γλυκό του κουταλιού αλλά δίνει και εξαιρετικό αρωματικό λικέρ!

IMG_0242zag

Νόστιμο και λαχταριστό μανιτάρι της περιοχής εκείνες τις ημέρες ήταν και η ύδνα, που συναντήσαμε σε διάφορα μεγέθη με τα χαρακτηριστικά μικρά καρφάκια κάτω από την ομπρέλα της. Βρήκαμε επίσης και λίγα ζαρκαδίσια που κάνουν τρομερή τηγανιά και λίγους βωλίτες (βασιλομανίταρα ή πορτσίνι), καθώς και το μανιτάρι που είναι γνωστό από τη γαλλική κουζίνα ως μαύρη τρομπέτα του θανάτου! Εύκολα αναγνωρίσιμο, ακίνδυνο και αρκετά νόστιμο μανιτάρι, γνωστό στην Ελλάδα ως κέρας της αμάλθειας! Μάθαμε και τα πιο περίεργα ονόματα μανιταριών όπως το «κοτόπουλο του δάσους», το «αφτί του Ιούδα» και ο «σατανάς». Να θυμάστε ότι η συλλογή μανιταριών δεν γίνεται μόνο με γνώσεις εγκυκλοπαιδικές και φωτογραφίες βιβλίων. Απαιτεί διάβασμα, εμπειρία, πολλή προσοχή, γι’ αυτό εμπιστευτείτε μόνο τους ειδικούς.

Trekking Hellas Ιωάννινα: Σπύρου Λάμπρου 7, Ιωάννινα, τηλ. 26510 71703.

info
Περισσότερα για την περιοχή στο site Zagori Excellence Network: www.z-e-n.gr

Δείτε επίσης:
8+1 νόστιμες στάσεις στα όμορφα Ζαγοροχώρια