Απέραντες χρυσές αμμουδιές, λευκά κρινάκια δίπλα στη θάλασσα, πεντακάθαρα νερά, beach bars, πολυτελή ξενοδοχεία, σπουδαία αξιοθέατα και μαγικά ηλιοβασιλέματα. Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες που συνθέτουν το τοπίο της Κυλλήνης, στην Ηλεία, που ξετρελαίνει Έλληνες αλλά και ξένους τουρίστες.

Η Κυλλήνη είναι ιδανική για κάθε είδους τουρίστες, καθώς προσφέρει ευκαιρίες για χαλάρωση, αλλά και για μικρές εξορμήσεις σε αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους, όπως το κάστρο Χλεμούτσι ή Χλουμούτσι, το οποίο δεσπόζει στην κορυφή του λόφου Χελωνάτα και συγκαταλέγεται στα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Μεταξύ άλλων αξίζει να επισκεφθείτε τα λουτρά Κυλλήνης για λασποθεραπείας, το σπήλαιο του Ερμή και το μοναστήρι Βλαχέρνας.

Λίγες περιοχές στην Ελλάδα διαθέτουν παραλίες όπως η Ηλεία, με τις απίστευτα μεγάλες ακτογραμμές. Παραλίες που συνδυάζουν αρμονικά, το γαλάζιο με το πράσινο, τη θάλασσα με το δάσος, την αμμουδιά με τα βράχια. Μην παραλείψετε να κάνετε το μπάνιο σας στην κοσμοπολίτικη Κουρούτα ή αλλιώς τη «Μύκονο της Πελοποννήσου», το Αρκούδι Βαρθολομιού με τα πεντακάθαρα νερά και τον Καϊάφα.

Τι αξίζει να δοκιμάσετε:
Η μαγειρική της Κυλλήνης δεν βασίζεται σε εξεζητημένες και πολύπλοκες τεχνοτροπίες και συνταγές. Ως επί το πλείστον δίνει έμφαση στις πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, αλλά και στους ευφυείς παραδοσιακούς γευστικούς συνδυασμούς.

* Γουρουνοπούλα: Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν ολόκληρης της Πελοποννήσου. Πραγματικά θα το μετανιώσετε εάν δεν δοκιμάσετε την παραδοσιακή γουρουνοπούλα κατά την παραμονή σας στην Κυλλήνη! Η τραγανή της πέτσα, το μαλακό κρέας και οι πεντανόστιμες λεμονάτες πατάτες φούρνου, που συνήθως τη συνοδεύουν, είναι σίγουρο ότι θα σας ενθουσιάσουν.

* Καγιανά: Ντομάτες τριμμένες, αβγά, χοιρινό παστό (ή αλλιώς τσιγαρίδα) σε κομμάτια, ελαιόλαδο, φρέσκο πιπέρι και ρίγανη είναι τα συστατικά του πεντανόστιμου καγιανά, που σίγουρα θα βρείτε σε όλα τα τοπικά ταβερνάκια.

* Κόκορα κοκκινιστό: Το αγαπημένο αυτό παραδοσιακό πιάτο περιέχει χωριάτικο κόκορα, τοματοπελτέ, αλατοπίπερο, κανελογαρίφαλο, ελαιόλαδο, μακαρόνια χοντρά και μπόλικη τριμμένη μυζήθρα. Αξίζει να πούμε βέβαια ότι οι παλαιότεροι συνόδευαν τον κόκορα με χειροποίητες χυλοπίτες.

* Καρυδότουρτα: Θυμίζει καρυδόπιτα, αλλά με λιγότερο καρύδι. Συνοδεύεται συχνά με παγωτό και αποτελεί τον τέλειο γλυκό επίλογο για κάθε παραδοσιακό γεύμα.

Νόστιμες στάσεις για φαγητό:



Fotis, eat like home

Πρόκειται για μια άκρως καλαίσθητη ταβέρνα, η οποία έχει παράδοση στο κρέας. Εδώ θα φας τα καλύτερα σουβλάκια από ντόπιο χοιρινό, τις πιο αληθινές τηγανητές πατάτες, κομμένες στο χέρι εκείνη τη στιγμή και την πιο νόστιμη χωριάτικη με ντομάτες που μυρίζουν καλοκαίρι. Πολλοί την επισκέπτονται και για το «μπιφτέκι της Άννας», που γίνεται και απίθανο μπέργκερ ή για πιο εναλλακτικές γεύσεις, όπως πιτάκια με σπανάκι και κινόα και ουζοκεφτέδες σε κρούστα αρωματικών βοτάνων.
Καλακαίϊκα – Σκαφιδιά Ηλείας, τηλ. 2621 054545

Biscottino
Τα πιο νόστιμα κεράσματα για το σπίτι θα τα πάρεις από το εργαστήριο κουλουριών-μπισκότων του Κυριάκου και της Αριέτας. Εκεί θα βρεις πάνω από 25 είδη μπισκότων-κουλουριών, όλα απίστευτα ποιοτικά, αέρινα, αφράτα και λαχταριστά. Μερικά από τα αγαπημένα μας είναι τα κουλούρια με ελαιόλαδο, με βρώμη, με σοκολάτα, βανίλια, μαστίχα, με μέλι, πτι φουρ γεμιστά με μαρμελάδα, cookies και άλλα πολλά. Σταθερή αξία και το παγωτό τους από φρέσκο αγελαδινό γάλα!
Βαλεριάνου 27050 Βαρθολομίο Ηλείας, Τηλ. 26230 42000

Φάρμα Ηλείας
Μην ξεχάσεις να πάρεις και μερικά μπουκάλια φρέσκο αγελαδινό γάλα για την επιστροφή. Το πιο δημοφιλές γάλα σε ολόξληρο το νομό, αρμέγεται καθημερινά, συσκευάζεται και διανέμεται σε όλη την περιοχή, έχει υπέροχη γεύση ενώ κυκλοφορεί σε πλήρες, 2% και σε σοκολατούχο, κεφίρ με φράουλα ή φρούτα του δάσους, αγελαδινό στραγγιστό γιαούρτι, ρυζόγαλο, κρέμα βανίλια και σοκολάτα.
Καρδιακαύτι, τηλ. 26230 32935

Τα Μαγούλιανα
Το πιο κουκλίστικο μαγαζί της Αμαλιάδας με ιστορία από το 1933 ακούει στο όνομα τα Μαγούλιανα ή «Καρπέτας», όπως το ξέρουν οι ντόπιοι. Επισκέψου το για να απολαύσεις παραδοσιακά, καλομαγειρεμένα πιάτα, όπως κεφτέδες, μοσχαράκι κοκκινιστό, γιουβαρλάκια αβγολέμονο, μπακαλιάρο με σκορδαλιά χτυπημένη στο πέτρινο γουδί και κουνέλι στιφάδο. Ο πιο γλυκός επίλογος έρχεται με λαχταριστά σπιτικά γλυκάκια, όπως καρυδόπαστα και μπράουνις με ξηρούς καρπούς.
Ελ. Βενιζέλου 44, τηλ. 26220 23408