Αν και κατεξοχήν χειμερινός προορισμός, όποιος πάει στο Πήλιο καλοκαίρι διαπιστώνει ότι έχει και μοναδικές παραλίες, που θα ζήλευαν ακόμα και τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

IMG_5454

Το Πήλιο είναι ένας πράσινος παράδεισος που αποτελείται από 24 χώρια το ένα καλύτερο από το άλλο. Θέλεις μέρες για να το γυρίσεις, όρεξη για να το ανακαλύψεις και αντοχή για να αντέξεις τις πολλές στροφές του. Όμως θα σε αποζημιώσει με το αλπικό του σκηνικό, της μοναδικές του διαδρομές, τις μεγάλες παραλίες στα νότια και φυσικά το καλό φαγητό. Οι προτάσεις που ακολουθούν δεν είναι αυτό που λέμε «παραδοσιακές», αλλά κάπως πιο εναλλακτικές και φυσικά νόστιμες.

Βόλτα στα ουζερί του Βόλου
Η επίσκεψη στο Πήλιο είναι συνυφασμένη και με μια στάση στο Βόλο και στα γνωστά της τσιπουράδικα. Εκεί θα μυηθείς στη φιλοσοφία του τσίπουρου και θα μάθεις να ζητάς το διάσημο 25αράκι. Μην ζητήσεις extra μεζέδες καθώς κάθε φορά που ανανεώνεις το 25αράκι σου έρχεται και ένας νέος μεζές μαζί του. Επισκέψου άφοβα το Μεζεν (Αλοννήσου 8, τηλ. 24210 20844) με τους πιο ψαγμένους μεζέδες, τον Κάβουρα (Χατζηαργύρη 8, τηλ. 24210 28520) για τους μικρούς, νόστιμους ψαρομεζέδες του, τον παραδοσιακό Καρακατσάνη (Δορυλαίου 6, τηλ. 24210 65254) για τον ωραίο του ταραμά και την κοπανιστή του, καθώς και τη Μαρίνα (Μαγνησίας 13, τηλ. 24210 38446), που ακόμα κι αν έχουν περάσει 35 χρόνια σερβίρει πεντανόστιμα πιάτα.

IMG_5441

IMG_5444

Στο εργοστάσιο της ΕΨΑ
Έχεις λατρέψει τη βυσσινάδα της, ενώ η εκδοχή της cola δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από την κανονική. Όσο για την ολοκαίνουρια pink lemonade θα την λατρέψεις με το που τη δοκιμάσεις. Φαντάσου τώρα να πας και στο μέρος όπου τα παράγουν και να τα γευτείς όλα επιτόπου. Εκτός από το να δεις πως γίνεται η παραγωγή των αναψυκτικών ΕΨΑ θα περιηγηθείς και στο μικρό μουσείο που έχουν, θα μάθεις πώς ξεκίνησαν όλα και θα χαζέψεις τη μεγάλη συλλογή από μπουκάλια ελληνικών αναψυκτικών που έχουν -και δεν είναι και λίγα. Φεύγοντας δε, θα πάρεις και τον μποναμά σου. Έτσι, κάτι δροσιστικό για το δρόμο. Δημοκρατίας, Αγριά, τηλ. 24280 91901.

IMG_5468

IMG_5466

Εκδρομή στο νησάκι Τρίκερι
Υπάρχει ένα ξεχασμένο νησάκι στην άκρη του Παγασητικού που οι περισσότεροι δεν το γνωρίζουν. Τόπος εξορίας γυναικών κατά τη διάρκεια της Χούντας, τώρα είναι ένα νησάκι – ησυχαστήριο για όσους θέλουν να περάσουν κάποιες μέρες μακριά από τους ρυθμούς της πόλης. Σε μια ώρα με το καραβάκι από την Αγριά φτάνεις στο Τρίκερι. Γαλαζοπράσινα νερά, ελαιόδεντρα, φιλόξενοι άνθρωποι και μια από τις πιο νόστιμες αστακομακαρονάδες και μυδοπίλαφο με καβούρια στην ταβέρνα Δίαυλο του κύριου Τρίμη (τηλ. 24230 55210).

IMG_5486

Χαλάρωση στην ταράτσα του Xenia στην Πορταριά
Λίγοι δεν θα φθονούσαν ένα μπαλκόνι με θέα το Βόλο από τη μια και το βουνό των Κενταύρων από την άλλη. Αυτό προσφέρει η όμορφη βεράντα του ξενοδοχείου Xenia στην Πορταριά. Κάθεσαι, πίνεις το δροσιστικό ποτό ή κοκτέιλ σου και ρεμβάζεις βλέποντας τα φώτα της πόλης να τρεμοπαίζουν και το φεγγάρι να βουτά στον Παγασητικό. Αν πάλι πεινάσεις, αποτραβιέσαι στα όμορφα στρωμένα τραπέζια κάτω από τα πλατάνια και απολαμβάνεις ένα γεύμα που βασίζεται στις ελληνικές γεύσεις και στα τοπικά προϊόντα. Πορταρία Πηλίου, τηλ. 24280 99980-3.

IMG_5501

IMG_5509

Ελληνικό πρωινό στην πλατεία
Δεν υπάρχει πιο όμορφη εμπειρία να παίρνεις το πρωινό σου κάτω από τη σκιά αιωνόβιων πλατανιών στη μέση μιας πλατείας. Και όχι οποιοδήποτε πρωινό, αλλά αυτό που καλούμε «ελληνικό». Πίτες όλο των ειδών (γλυκές και αλμυρές), στραπατσάδες με χόρτα, φρέσκο ζυμωτό ψωμί, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, καρυδόπιτες, μηλόπιτες και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς. Και πού όλα αυτά; Στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς στην Κρίτσα. Και μην φανταστείς ότι όλα αυτά τα παραπάνω τα αγοράζουν. Τα φτιάχνουν οι ίδιοι καθημερινά γι’ αυτό και κάθε φορά είναι διαφορετικό. Κεντρική πλατεία Πορταριάς, τηλ. 24280 99121.

IMG_5511

Μαθήματα μαγειρικής στη φύση
Σε ένα όμορφο αγρόκτημα λίγο πιο έξω από την Πορταρία η Έλενα Καραΐσκου με την παρέα της διοργανώνουν μαθήματα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας τόσο για ξένους όσο και για Έλληνες. Φοράς την ποδιά σου, μαζεύεις τα λαχανικά και μυρωδικά από το παρακείμενο μποστάνι, τα φρέσκα αυγά και πιάνεις κατσαρόλες και τηγάνια για να δημιουργήσεις μέσα στη φύση. Και φυσικά μετά απολαμβάνεις τις δημιουργίες σου σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. www.peliongastronomy.gr

Της στραπατσάδας
Δεν γίνεται να περιηγείσαι στο βουνό των Κενταύρων και να μην δοκιμάσεις έστω και μια φορά στραπατσάδα. Φαίνεται ότι είναι ένα από τα παραδοσιακά πιάτα που σερβίρεται παντού. Δεν το φτιάχνουν μόνο με τομάτα –η κλασική εκδοχή- αλλά και με χόρτα, κρέας καθώς και ψάρι! Αναζήτησε το όπου καθίσεις και βούτα το ζυμωτό ψωμί που σίγουρα θα σου φέρουν ξεχνώντας για λίγο τις δίαιτες και τις διατροφές.

pilio

Βόλτα με το τρενάκι του Πηλίου
Μπορεί για μερικά χρόνια να σταμάτησε τις διαδρομές του, όμως, επέστρεψε και είναι ένα από τα highlight της περιοχής. Το γνωστό τρενάκι σκαρφαλώνει και πάλι τις πλαγιές του Πηλίου σπάζοντας τη σιωπή με τα σφυρίγματα του. Ξεκινώντας από τα Λεχώνια (σύντομα λέγεται ότι θα έχει ως αφετηρία τον Βόλο) και περνώντας από τους παραδοσιακούς οικισμούς (Άνω Γατζέα, Αγ. Τριάδα, Αγ. Αθανάσιο, Πινακατών, Αργυρέικα) καταλήγει στις Μηλιές. Η θέα μοναδική αφού από τη μια βλέπεις τον Παγασητικό να ανοίγεται μπροστά σου και από την άλλη τις οξιές και καστανιές του Πηλίου. Το εισιτήριο κοστίζει € 18, για μετάβαση και επιστροφή. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 24210 39723.