Αγιά, Μεταξοχώρι, Μεγαλόβρυσο. Και λίγο πιο κάτω, 14 χιλιόμετρα άμμος, η παραλία του Αγιόκαμπου. Μια εκδρομή που γεμίζει κόκκινο χρώμα και γλύκα τραγανού κερασιού στις αρχές του καλοκαιριού.

DSC_0287

Οι οξιές του Κίσαβου, οι κερασιές, οι καστανιές και οι καρυδιές της Αγιάς, ένα ήμερο, καταπράσινο Μαυροβούνι που χύνεται γλυκά στην επίπεδη ευφορία του κάμπου που θυμίζει Φαρ Ουέστ, μπαξέδες και δέντρα γεμάτα καρπούς, τρία χωριά που δεν έχουν χάσει το χρώμα και την αρχιτεκτονική τους, εκεί όπου η πέτρα των σπιτιών βρέχεται από δροσερά ρυάκια που αντηχούν το κελάηδημα των αηδονιών, 10 λεπτά δρόμος η θάλασσα, τα beach bars και η ζωή της παραλίας που λατρεύουν οι Λαρισαίοι. Ένα κομμάτι όμορφης, ανέγγιχτης Ελλάδας ανάμεσα στη στεριά και το Αιγαίο.

avra26017

Γεύσεις με καλή Αύρα
Η Αύρα Πανουσοπούλου έκλεισε από τους πρώτους στην Ελλάδα σε βαζάκι τη γεύση της Αγιάς, μαγειρεμένη σε μαρμελάδες, γλυκά, έξυπνα μεζεδάκια. Κορίτσι με «πράσινη» συνείδηση, μαζεύει μόνη της μούρα και μανιτάρια από το βουνό, καλλιεργεί βιολογικά τις κερασιές της, ψάχνοντας ό,τι αγνότερο από την πλούσια περιοχή της Αγιάς και από τους πιο ευσυνείδητους παραγωγούς της περιοχής. Το υπέροχο πέτρινο παλιό σηροτροφείο που ανακαίνισε ο καλλιτέχνης Αχιλλέας και σύζυγός της στην Αγιά, μπορεί να φιλοξενήσει τις νύχτες της εκδρομής σου, η Αύρα αναλαμβάνει το φαγητό, την ξενάγηση και τα σεμινάρια.

IMG_2571

DSC_0534

Όσα μπορείς να κάνεις
* Η Αύρα Πανουσοπούλου διοργανώνει σεμινάρια μαγειρικής για παιδιά ή ενήλικες. Η βόλτα ξεκινά από το μποστάνι, από το χωράφι ή το δάσος και μεταμορφώνεται σε μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού, τοπικές συνταγές. τηλ. 6932 909527.
* Η ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π ΟΣΣΑ θα σε φέρει σε ένα παραμυθένιο, πέτρινο παραδοσιακό στην άκρη του Μεγαλόβρυσου. Σεμινάρια κεραμεικής από τη Σοφία Τερζίδου αλλά και ξυλογλυπτικής και ψηφιδωτών για παιδιά και μεγάλους, το εργαστήρι του Θεόφιλου Μπακιρτζίδη που αξίζει να τον παρακολουθήσεις να κατασκευάζει μόνος του τις χειροποίητες κιθάρες του Batraci Guitars από κορμούς δέντρων και ένα κατάστημα που συγκεντρώνει όλα τα σπάνια, χειροποίητα κομμάτια των καλλιτεχνών της περιοχής. τηλ. 24940 22269, 6978413146.

DSC_0880

* Ο Αντώνης Μανωλίδης ήταν πολιτικός μηχανικός, μέχρι που ερωτεύτηκε το Μεταξοχώρι αλλά και το κρασί και άλλαξε ζωή, φυτεύοντας τα πρώτα και μοναδικά αμπέλια της περιοχής, η οποία φημιζόταν για τα κρασιά της στην αρχαιότητα, ώσπου να τα ξεπαστρέψει η φυλλοξήρα της δεκαετίας του ’50. Αξίζει να επισκεφτείς τα 35 στρέμματα του αμπελώνα με τις 9 διαφορετικές ποικιλίες και να δοκιμάσεις τα κρασιά του.
* Στην πλατεία της Αγιάς, το πολυκατάστημα-περίπτερο του Σταύρου θα το αναγνωρίσεις από το μέγεθος -που πουλά τα πάντα άπαντα!- και από την αγαπημένη του Χάρλεϊ. Ροκάς από τον Καναδά, ο Σταύρος διοργανώνει 21-23 Ιούλη ένα τριήμερο μουσικό φεστιβάλ. Στο φινάλε, ο σταρ της περιοχής Βασίλης Παπακωνσταντίνου!

moni-isodion-DSC_0382

* Η επίσκεψη στο διπλό μοναστήρι Εισοδίων Θεοτόκου και Άγιου Παντελεήμονα για τα βυζαντινά κτίσματα και τις τοιχογραφίες του 16ου αιώνα αλλά και τη θέα από ψηλά στον κάμπο.
* Η βόλτα στα Βούναινα αξίζει για έναν περίπατο στο δάσος, το μοναστήρι του Αγ. Νικολάου του Νέου αλλά και για μια επίσκεψη στο Κτήμα Γη Και Υγεία. Ο Σάββας και η Βιβή καλλιεργούν βιολογικά το δικό τους δίκοκκο σιτάρι, ζέα και σίκαλη και το μεταποιούν σε ζυμαρικά και τραχανά με κατσικίσιο γάλα. Από δω θα ψωνίσεις και τα βιολογικά τους όσπρια. Τηλ. 6944675600
* Μια στάση στη Μεγάλη Βρύση, για να πιεις το γάργαρο, βουνίσιο, κρυστάλλινο νερό στο Μεγαλόβρυσο.

Το πιο νόστιμο μοναστήρι
Χειρίζονται άψογα την τεχνολογία αλλά και τα τρακτέρ. 13 ορθόδοξες μοναχές από την Αυστρία, την Εσθονία, την Αγγλία, την Αμερική, την Αυστραλία, τη Γερμανία, την Αρμενία, τη Ρωσία και την Ελλάδα κάτω από τη σκέπη της δυναμικότατης ηγουμένης Θεοδέκτης. Στα ψηλά του Κίσαβου, μια γυναικοκρατούμενη κυψέλη αντιμετωπίζει τα κοπάδια και τις καλλιέργειές της με τον πιο οικολογικό τρόπο -“πιστοποιημένα από τον Θεό και τη συνείδηση”-, δημιουργώντας μια όαση γαλήνης ανοιχτή για όλους. Καθεμιά βάζει τη σφραγίδα της καταγωγής της στο προϊόν που παράγει, με αποτέλεσμα μια κοσμοπολίτικη, μοναδική γεύση. Το αιγοπρόβειο παυλοτύρι τους κέρδισε το 1ο βραβείο σε διαγωνισμό του Βερολίνου, στην μπουτίκ τους θα ψωνίσεις αναψυκτικό από σαμπούκο, μελισσόχορτο και άγρια μέντα, μαγικό γάλα, γιαούρτι και κεφίρ, βιολογικό κρέας και κουνέλι, ΠΟΠ φέτα, κασέρι με ρίγανη, μπάτζο, γραβιέρα με θρούμπι και βασιλικό, αυστριακό topfen ξινοτύρι με βότανα που γίνεται χωρίς πυτιά, αιθέρια έλαια που κάνουν μόνες τους από τα βότανα του βουνού, τσίπουρο από σύκο ή δαμάσκηνο, μέλι, ζυμαρικά νηστίσιμα, καβουρμά και οπωσδήποτε, τις υπέροχες κρέμες-βάλσαμο για το δέρμα, από κατσικίσιο λίπος με θρούμπι, πρόπολη και καλέντουλα. «Ο κρίκος είναι η αγάπη»! Με ένα τηλεφώνημα, τα προϊόντα έρχονται και σπίτι σου.
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ανατολή Αγιάς, τηλ. 24940 81289.

Το «Σπιτάκι» στη Βελίκα
Το Spitaki Fun Club ήταν το πρώτο μπαράκι της παραλίας που επιβιώνει ακόμη, καταπράσινο και θαλασσινό συνάμα, για καφέ, σνακ και φαγητό. Ένας λόγος επιπλέον για να το επισκεφτείς είναι ότι από δω διοργανώνονται όλες οι περιηγήσεις στην περιοχή: canyoning, κανό, rafting, river trekking, εκδρομές με 4 x 4 ή με φουσκωτό. Οι πεζοπόροι της Τrekking Hellas από φέτος θα μπορούν να ξαποσταίνουν εδώ, ψήνοντας στον ξυλόφουρνο του κήπου το φαγητό τους, με λαχανικά από το μποστάνι της πίσω αυλής. τηλ. 6937 284446.

Για ψώνια
Η κοκέτα και χαμογελαστή κυρία Φανή φτιάχνει σπιτικό πλαστό, ανοίγει φύλλο για τις πίτες της, κάνει εξαιρετική γαλατόπιτα και κουρού τυροπιτάκια. Ο Γιώργος, ο γιος της, αναλαμβάνει τη σοκολατόπιτα, τις φιορεντίνες, τα μελοκούλουρα με σοκολάτα και τα κριτσίνια από ζέα, τα παστελάκια, τις μπάρες, το ελιόψωμο και το τυρόψωμο, όλα εξαιρετικά!
Αρτοποιεία Γκουντογιάννη, πλατεία Αγιάς, τηλ. 24940 22444.

Για καλό φαγητό

DSC_0726

DSC_0751

Paradies
Αγναντεύοντας το πέλαγος αλλά και τα καταπράσινα Βασιλικά δάση, το Paradies είναι μια από τις καλύτερες ταβέρνες στην Ελλάδα! Η Γερμανίδα μαμά Βαλτράουτ φτιάχνει τις μαρμελάδες και το υπέροχο τουρσί μπάμια, ο μπαμπάς συντηρεί τον μπαξέ που δίνει όλα τα λαχανικά της κουζίνας, η γλυκούλα Βίκυ μαγειρεύει, ο γιος Δημήτρης σερβίρει και ψαρεύει την ψαριά της ημέρας. Σουξέ εξασφαλισμένο, μαγική πρώτη ύλη, πιάτα απλά, ολοζώντανα και γεμάτα νοστιμιά, με ολόσωστες ισορροπίες. Παχουλός, γλυκός γαύρος μαρινάτος, τα νοστιμότερα άγρια βλίτα από το μπαξέ, η ολοτράγανη νοστιμιά της αγνής μελιτζάνας στο τηγάνι, γεμάτα, πεντανόστιμα βολιώτικα μύδια αχνιστά με τα μυρωδικά και το κρασάκι τους, σαρδέλα σπαρταριστή και άγριο λαβράκι στα κάρβουνα, σουπιές κρασάτες, κροκέτες αλάδωτες και τραγανές από μπακαλιάρο με σκορδαλιά ψωμένια, φρέσκο καλαμάρι ροδέλα με μπόλικο μαϊντανό στο λαδολέμονο. Και το πιο ζεστό χαμόγελο στο σέρβις!
Πολυδένδρι, τηλ. 6974 480113.

Κεραμίδι
Κάτω από τη σκιά των πλατανιών και πλάι στο δροσερό ρέμα, στο «Κεραμίδι» κάνει πάντα παχιά-δροσιά! Ο κύριος Παναγιώτης στην κουζίνα ειδικεύεται στις γάστρες και μαγειρεύει στον ξυλόφουρνο πρόβειο με πατάτες, ζυγούρι με μελιτζάνα, στάμνα με μοσχάρι ή χοιρινό, μοσχαράκι στη λαδόκολλα, κουνέλι λεμονάτο, κοντοσούβλι και κοκορέτσι. Και φτιάχνει μόνος του σπιτικό χαλβά Φαρσάλων στο καζάνι, με ζεστή, τραγανή κρούστα.
Μεταξοχώρι, τηλ. 24940 24030.

Ερασμία
Στην πλατεία της Αγιάς, η πεντάμορφη «Ερασμία»έχει την πιο φημισμένη, δροσερή σκιά. Κάτω από τη λιγωτική ευωδιά της φιλύρας, τσιπουράκι με σουπιές κρασάτες, πατάτες ψητές με λιωμένο τυρί, ντόπιο λουκάνικο και παστά. Και μερακλίδικος καϊμακλής με φόντο τα κοφτά κουρτινάκια.
Πλατεία Αγιάς, τηλ. 24940 22443.