Σύμφωνα με έναν αρχαίο μύθο, το νησί της Ρόδου αναδύθηκε από τα γαλανά νερά κι ο θεός Ήλιος ζήτησε από τον Δία να του το δώσει ως μερίδιό του στη μοιρασιά του κόσμου. Κι έτσι ο ‘Ηλιος έγινε προστάτης θεός του νησιού και του ‘δωσε το όνομα της αγαπημένης του: Ρόδος. Δύσκολο να βρεις πιο εύστοχο τρόπο να περιγράψεις τη φυσική ομορφιά του «σμαραγδένιου νησιού»…

Το γεμάτο αντιθέσεις κοσμοπολίτικο νησί όποια εποχή του χρόνου και να το επισκεφτείς θα σε εντυπωσιάσει με τη γοητεία των φυσικών του τοπίων, τα επιβλητικά αξιοθέατα, τα λαβυρινθώδη σοκάκια αλλά και τη μαγειρική του κληρονομιά. Το κέντρο της πόλης τους καλοκαιρινούς μήνες κινείται σε φρενήρεις ρυθμούς, ενώ οι ντόπιοι, ειδικά στα χωριουδάκια, σε υποδέχονται φιλόξενα και σε φιλεύουν κάθε λογής καλούδια, από μεζεδάκια συνοδεία σούμας (τοπικό απόσταγμα σαν το τσίπουρο) ή κρασιού δικής τους παραγωγής, μέχρι μελεκούνια (είδος παστελιού) με μοσχοβολιστό ελληνικό καφέ. Όσον αφορά τον τοπικό αμπελώνα του νησιού, το λευκό Αθήρι και η Μανδηλαριά με το τοπικό όνομα Αμοργιανό είναι οι ποικιλίες που κυριαρχούν στο νησί.
Στη γευστική μας βόλτα ξεχωρίσαμε μερικούς από τους πιο χαρακτηριστικούς σταθμούς που παίζουν εντός αλλά και εκτός «έδρας» και καλύπτουν ένα ευρύ γευστικό φάσμα. Ιδού λοιπόν!

Οι “κεντρικοί” γευστικοί προορισμοί

11159947_655683117898355_6411891497889899223_n

Κούκος
Καφενές σήμα κατατεθέν του νησιού είναι μια από τις πιο κλασικές προτάσεις για όλες τις ώρες της μέρας. Τις πρωινές ώρες οι μυρωδιές από τα φρεσκοφουρνιστά ζεστά ψωμάκια και τις σφολιάτες αλμυρές και γλυκές, όλα ψημένα στον ξυλόφουρνο, σε τραβούν από τη μύτη. Στην καλοφροντισμένη του αυλή απολαμβάνεις ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη ή εσπρεσάκι, για ν’ ανοίξει το μάτι, συντροφιά με τον συμπαθέστατο φωνακλά παπαγάλο-μασκότ του μαγαζιού. Το απόγευμα ή το βράδυ μπορείς να πας για κρασάκι, σούμα ή ουζάκι που θα απολαύσεις συνοδεία καλομαγειρεμένων παραδοσιακών μεζέδων αλλά θα σε συμβουλεύαμε να κλείσεις τραπέζι έγκαιρα γιατί από κάποια ώρα και μετά τα τραπεζάκια του γεμίζουν. Οι προσεγμένες μουσικές επιλογές και το εσωτερικό του μαγαζιού με τις «ψαγμένες» παραδοσιακές λεπτομέρειες στη διακόσμηση θα σου θυμίσουν κάτι από τα παλιά…

Έχε στα υπ’ όψη ότι ο Κούκος δεν λειτουργεί μόνο ως καφενές αλλά παράλληλα, παραδοσιακοί φροντισμένοι ξενώνες προσφέρονται για όσους επιθυμούν να διαμείνουν στο νησί.

Μανδηλαρά 20-26, Ρόδος τηλ. : 22410 73022
http://www.koukosrodos.com/

ASPRO-PIATO
Στο Άσπρο Πιάτο τα πληθωρικά και καλομαγειρεμένα πιάτα δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο

Άσπρο πιάτο
Το λογοπαίγνιο της επωνυμίας του κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αφού στα 7 και πλέον χρόνια λειτουργίας της αυτή η όμορφη νεωτεριστική ταβέρνα στο Νεοχώρι έχει αποκτήσει σταθερούς θαμώνες που τιμούν δεόντως τις σπεσιαλιτέ της. Ο όμορφα διαμορφωμένος χώρος ευνοεί παρεΐστικες μαζώξεις για όλες τις ηλικίες ενώ στον κατάλογο φιγουράρουν κλασικές και γνώριμες γεύσεις με πληθωρικούς μεζέδες, μαγειρευτά και δροσερές σαλάτες. Αν ο δρόμος σου σε φέρει προς τα εδώ, δοκίμασε κάποιο από τα πιάτα με τα ζουμερά κρεατικά όπως το μοσχαρίσιο κόντρα με σάλτσα πράσινου πιπεριού, ή τα κλασικά φιλετάκια κοτόπουλου με κάρι και από τα ορεκτικά τα μανιτάρια σωτέ σε λευκό κρασί με κρεμμύδι και σκόρδο ή τις πιπεριές κέρατο με πικάντικη γέμιση λευκών τυριών και μπούκοβο.

Γ. Γρίβα 71, Ρόδος τηλ. : 22410 77925
http://aspropiato.gr/

The-whole-track-burger
‘The Whole Truck Burger’, η ναυαρχίδα των burger της Black Adder Pub

The Black Adder Pub
Αυτή η γαστροπάμπ με το cozy πρόσωπο και το ευρύ γευστικό μήκος πιάτων ξεπήδησε στο κέντρο της Ρόδου πριν από 2 σχεδόν χρόνια. Με το που την επισκεφτείς θα νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μοντέρνο φιλόξενο σπίτι ανοιχτό στο κοινό που δίκαια εξελίχθηκε ταχύτατα σε καθημερινό meeting point. Το «Γαστρολόγιο» της Blackadder εμπλουτίζεται με νέες ιδέες για πιάτα σε καθημερινή βάση και η κουζίνα της καταγράφει στο εντυπωσιακό ημερολόγιό της περισσότερα από 500 πιάτα στην μέχρι σήμερα ενεργό της δράση. Εδώ θα έρθεις για να απολαύσεις ένα πρωινό με τα όλα του αλλά και καφέ που θα σου ετοιμάσουν έμπειροι baristas ενώ για γεύμα ο Δημήτρης Κονταράτος και η δημιουργική του μπριγκάντα προτείνουν μεταξύ άλλων πιάτα όπως μοσχαρίσια ταλιάτα, μοσχαρίσιο σνίτσελ με κρούστα δημητριακών ή σούπα καπνιστής γλυκοπατάτας και σε γλυκαίνουν με τα σοκολατένια τους γλυφιτζούρια και όχι μόνο… Το πρώτο που θα σου προτείνουν βέβαια -και αν είσαι fan του είδους πρέπει να δοκιμάσεις- είναι η ναυαρχίδα των μπέργκερ τους, το whole truck, με σάλτσα λιαστής ντομάτας, καραμελωμένα κρεμμύδια, τυρί, μπέικον και αβγό. Κόλαση!

Δ. Θεοδωράκη 5-11, Ρόδος τηλ. 22410 75897
http://theblackadderpub.com/

10478947_10152594053784255_6177320686103113849_n
Τα κρεατικά στα καλύτερά τους στο ‘El Toro’

EL Toro
Κομβικό σημείο συνάντησης της αμερικανικής και μεσογειακής κουζίνας για φανατικούς κρεολάγνους. Με θέα τη Νέα Μαρίνα της Ρόδου εδώ απολαμβάνεις εναλλακτικές γαστρονομικές προτάσεις με επιλογές εξεζητημένων κομματιών κρέατος που πρωτοστατούν στο μενού. Βάλε στην κορυφή των προτιμήσεων τα κολασμένα ζουμερά και νόστιμα tomahawk steak και ribeye black angus, που είναι οι σπεσιαλιτέ του Βαγγέλη και του Παναγιώτη-ιδιοκτητών και σεφ- αλλά και κάποια από τα πλούσια ορεκτικά, όπως η φέτα με μέλι και οι πατάτες twister. Από εδώ φυσικά είναι κρίμα να φύγεις χωρίς να έχεις δοκιμάσει κάποιο από τα πληθωρικά american style burgers με κορυφαίο στη λίστα των προτιμήσεων το «New York» που κυριολεκτικά «τα σπάει»!

Αυστραλίας 125, τηλ. Ρόδος :22410 38604
http://www.eltoro.gr/

10377354_484163538382348_1043306075817839814_n
Ο φιλόξενος χώρος του George& Maria Falafel Grill House

George &Maria Falafel Grill House
Πρόκειται για ένα μαγαζί με εικόνα που παραπέμπει σε οικογενειακό ταβερνάκι και ουσιαστικά αυτό είναι. Ο Γιώργος και η Μαρία το έστησαν πριν από 4 χρόνια με ένα στόχο: να φτιάξουν ένα φιλόξενο, οικογενειακό στέκι που θα προσφέρει σπιτικό και τίμιο φαγητό. Εδώ έρχεσαι για να θυμηθείς την κουζίνα της μαμάς με τις σάλτσες αυστηρά από ολόφρεσκια ντομάτα, τα μοσχοβολιστά μαγειρευτά, το ζουμερό αρνίσιο μπουτάκι στο φούρνο (αν το πετύχεις ως πιάτο ημέρας). Όπως όμως υποδηλώνει και το όνομά του, τα φαλάφελ αλλά και οι ανατολίτικες σπεσιαλιτέ εδώ είναι στα φόρτε τους. Δοκίμασε το εξαιρετικό τους λαχματζμούν, ή τα ανεπανάληπτα φαλάφελ- τα κλασικά ή τις «καπνιστές» παραλλαγές- που συνοδεύονται από τουρσιά, χούμους, σος ταχίνι και καυτερή αρίσα, όλα σπιτικά. Στα ράφια του μαγαζιού σε περιμένουν επίσης βαζάκια με χειροποίητα γλυκά του κουταλιού ή σπιτική αρίσα (μια πεντανόστιμη σάλτσα με καυτερή πιπεριά και μπαχαρικά) που φτιάχνουν ο Γιώργος και η Μαρία με τα χεράκια τους.

Μανδηλαρά 16 & Αμαράντου 20, Ρόδος 22410 22282

Swetco Cafe
Σε έναν παραδεισένιο καταπράσινο χώρο στο κέντρο της πόλης στεγάζονται τα Swedco Cafe & Thermai. Εδώ, δίπλα στο «εμβληματικό» συντριβάνι απολαμβάνεις τον πρωινό ή απογευματινό σου καφέ σου συνδυάζοντάς τον με μια μεγάλη γκάμα από γλυκά, snacks ή λαχταριστά σάντουιτς. Στην ίδια αλυσίδα υπάγονται 4 συνολικά καταστήματα από τα οποία, αν θες να βγεις εκτός κέντρου, δεν θα παραλείψεις να επισκεφτείς αυτό της Σαλάκου στην περιοχή Σκάφες που έχει τη μορφή Σουηδικής φάρμας. Στη φάρμα επίσης υπάρχουν πολλές εξωτερικές καλλιέργειες και δύο θερμοκήπια τα οποία λειτουργούν με το σύστημα της υδροπονίας αλλά και ζώα κτηνοτροφικής παραγωγής. Στις φιλόξενες εγκαταστάσεις τις φάρμας υπάρχει πράσινος κήπος ανάπαυλας, πισίνα, καφετέρια και ένα εστιατόριο στο οποίο σερβίρονται τοπικές λιχουδιές και γλυκά από προϊόντα που καλλιεργούνται στη φάρμα.

Thermai:Δημοκρατίας & Αλ.Διακου (γωνία), Ρόδος τηλ. :22410 27263
Swedco: Δημοκρατίας & Δωδ/κης Νεολαίας (γωνία), Ρόδος τηλ. 22410 35660 & Θεμ. Σοφούλη & Διαγοριδών (γωνία), Ρόδος τηλ. 22410 22919
Φάρμα Σαλάκου: Σάλακος τηλ. 22460 22220

Botrini's Rodi
Εμπνευσμένα πιάτα με την υπογραφή του Έκτορα Μποτρίνι στο Botrini’s Rodi

Botrini’s Rodi
Στο εστιατόριο του πολυτελούς Bellevue Suites, η πολυβραβευμένη κουζίνα του Έκτορα Μποτρίνι ακολουθεί τα γνωστά μονοπάτια της παράδοσης με ένα σύγχρονο twist. Το καλοκαίρι, στην πετρόχτιστη αυλή του γύρω από τον παλιό ανακαινισμένο μύλο, δοκιμάζουμε εμπνευσμένα πιάτα όπως κατσικάκι αργοψημένο στο φούρνο με αγριομάραθο και αρωματικά βότανα, μάγουλα από μοσχάρι γάλακτος, γλυκό κρασί και μπαχαρικά, γαρίδες σε κρούστα από κανταΐφι, παγωτό από κατσικίσιο τυρί, μαρμελάδα ντομάτας και κρέμα τυριών κ.ά.

Bellevue Suites, Ακτή Μιαούλη και Τήλου, Ρόδος: 22410 75880
http://www.bellevuesuitesrhodes.com/dining/gr

Noble-web
Στο πολυτελές Noble η παράδοση μας συστήνεται πρωτοποριακά…

Noble
Πρόκειται για ένα από τα αγαπημένα σημεία συνάντησης των bon viveurs του νησιού. Στο πολυτελές εστιατόριο του κεντρικού κτιρίου του ξενοδοχείου Elysium Resort& Spa, ο executive chef Γιώργος Τρουμούχης προσεγγίζει την παράδοση με έναν τρόπο πρωτοποριακό και αντισυμβατικό. Για του λόγου το αληθές, το γευστικό μας ταξίδι ξεκινά με πιάτα όπως κουκουμάρια, πιταρούδια ή σουπιόρυζο, συνεχίζεται με μαεριές (σούπες) όπως η μπακαλιαρόσουπα και η νεροκολοκύθα, προσεγμένες θαλασσινές επιλογές και κρεατικά δουλεμένα με παραδοσιακές τεχνικές και φυσικά γλυκά «φιλέματα».

Elysium Resort& Spa, Καλλιθέα, Ρόδος, τηλ. :2241045700
http://www.elysium.gr/

Και αν πας λίγο παραέξω…

MASASOYRA
Η αυλή του παραδοσιακού εστιατορίου Μασασούρα

Μασασούρα
Στο χωριό Μαριτσά, που απέχει μόλις 20-25 λεπτά από το κέντρο της πόλης, ένα παραδοσιακό κτίριο του 1932 στεγάζει εδώ και σχεδόν 2 δεκαετίες εμπνευσμένες γεύσεις από την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα. Στον κλασικό εσωτερικό χώρο που θυμίζει παλιό αρχοντικό ή στην ευρύχωρη δροσερή αυλή του απολαμβάνουμε πιάτα όπως χοιρινό κότσι με λιαστή ντομάτα και μανιτάρια, ζουμερή σταβλίσια μπριζόλα στη σχάρα, δροσερές σαλάτες και ορεκτικά όπως φέτα με μέλι και ούζο σε φύλλο κρούστας πασπαλισμένο με μαύρο σουσάμι, χειροποίητες παραδοσιακές πίτες ημέρας αλλά και εκλεκτά μεζεδάκια όπως ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και πλιγούρι, κολοκυθοκεφτέδες κ.ά. Στα συν η επιλεγμένη μουσική και η προσεγμένη ποικιλία από τοπικές αλλά και διεθνείς ετικέτες κρασιών.

Χωριό Μαριτσά, 22410 48109

539598_450264441713794_380359972_n
Πληθωρικά θαλασσινά πιάτα στα Στεγνά Κόζας

Στεγνά Κόζας
Αν ψάχνεις για ένα εστιατόριο που παίζει την τέχνη της ψαροφαγίας στα δάχτυλα βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Στην παραλία Στεγνά, περίπου 3χλμ από το χωριό Αρχάγγελος, θα βρεις το εστιατόριο «Κόζας», ένα μέρος με ιστορία από το 1932 και κουζίνα με φόντο αποκλειστικά θαλασσί. Σημειώνουμε ότι το χωριό Αρχάγγελος απέχει μεν 31 χλμ από την πόλη της Ρόδου, εδώ όμως ασυζητητί θα απολαύσεις τη θάλασσα στο πιάτο κυριολεκτικά και μεταφορικά…

Στεγνά Κόζας 22440 22632
http://www.stegnakozas.gr/stegnakozas/

268237_395955413858981_823298758_n
Ο φημισμένος ‘Μαυρίκος’ στην κεντρική πλατεία της Λίνδου

Μαυρίκος
Μπορεί η Λίνδος να βρίσκεται περίπου 55 χιλιόμετρα από το κέντρο του νησιού όμως είναι ένα από τα πολλά διαμαντάκια του και οι λόγοι που θα δικαιώσουν τη μακρινή σου διαδρομή για να φτάσεις εκεί είναι αρκετοί. Ο Μαυρίκος είναι ένας από αυτούς. Πρόκειται για ένα από τα πιο φημισμένα εστιατόρια του νησιού που στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτίριο από το 1933. Η βραβευμένη κουζίνα του έχει καθαρά ελληνικό μοτίβο με μικρές διακριτικές gourmet πινελιές που κάνουν τη διαφορά. Όταν βρεθείς εδώ δοκίμασε οπωσδήποτε ένα από τα εμβληματικά πιάτα του μαγαζιού, το περίφημο σουπιόριζο που φτιάχνεται με ρύζι σε χυμό από μελάνι σουπιάς.

Λίνδος, κεντρική πλατεία, τηλ. : 22440 31232

Και για να γλυκαθείτε…

Στάνη
Εδώ όχι μόνο θα απολαύσεις μια από τις καλύτερες συνταγές παγωτού ever, αλλά θα θες να πάρεις μπόλικο μαζί σου και στο ταξίδι της επιστροφής… Ο Ιμπραήμ Σαρρή Χασάν, ιδιοκτήτης της ξακουστής «Στάνης» είναι ο διασημότερος Τούρκος του νησιού με μακρά και «γλυκιά» ιστορία που ξεκινά από το 1952. Αρχικά στο κατάστημά του εμπορευόταν μόνο γάλα, στη συνέχεια και γιαούρτι ενώ με τα χρόνια έγινε γνωστός για την περίφημη συνταγή των παγωτών του. Σήμερα μετρά τουλάχιστον 7 καταστήματα ενώ η γκάμα των φημισμένων πλέον γλυκών δημιουργιών του περιλαμβάνει πλέον και εξαιρετικά γλυκά ταψιού, πάστες, τούρτες κ.ά.

Κεντρικό κατάστημα, Αγίας Αναστασίας 28, Ρόδος, τηλ. : 22410 31991

Old Town
Μια βόλτα στο δρόμο των Ιπποτών θα σε ‘διακτινίσει’ σε άλλη εποχή

Και 10 must do της Ρόδου
*Μια βόλτα στα ατμοσφαιρικά στενά της παλιάς Πόλης της Ρόδου και στον ατελείωτο δρόμο των Ιπποτών με τις μεγαλοπρεπείς Πύλες. Δεν θα παραλείψεις να επισκεφτείς και το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου ενώ ένας περίπατος στη Μεσαιωνική Τάφρο που περιβάλλει το Παλάτι θα ολοκληρώσει μια ολοζώντανη αναδρομή στο παρελθόν!
*Θα επισκεφτείς το διάσημο αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης της Ρόδου και στεγάζεται σε ένα διώροφο μεσαιωνικό κτίριο του 1489 που χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο των Ιπποτών.
*Μια απογευματινή βόλτα στο Μαντράκι, για να θαυμάσεις τα επιβλητικά κτίρια της ιταλοκρατίας μεταξύ των οποίων και το σημερινό Δημοτικό Θέατρο του νησιού.

Mandraki Rhodes
Ένα πέρασμα από το Μαντράκι με θέα το απέραντο γαλάζιο 

*Μια βόλτα στο Ροδίνι, το υπέροχο πάρκο αναψυχής με την οργιώδη βλάστηση και τις μικρές λιμνούλες που συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.
*Επίσκεψη στο Μόντε Σμιθ, το πιο προνομιακό σημείο για να απολαύσεις πανοραμική θέα του νησιού και ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Επ’ ευκαιρία, κάνε και μια επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο και την ακρόπολη της Ρόδου.
*Επίσκεψη στις περίφημες Πηγές Καλλιθέας. Είναι τα παλιά λουτρά του μεσοπολέμου που πριν μερικά χρόνια ανακαινίστηκαν και το σημείο έχει εξελιχθεί σε ένα από τα hot spots του καλοκαιριού.
*Βόλτα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων, το πάρκο με την πυκνή βλάστηση, τις λιμνούλες, τους καταρράκτες και τα στενά μονοπάτια. Εδώ απολαμβάνεις τη φύση σε όλο της το μεγαλείο. Αν την επισκεφτείς στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου ενδεχομένως να πετύχεις στα γύρω δέντρα και μερικές χιλιάδες πεταλούδων…
*Αν βρεθείς στο νησί καλοκαίρι πήγαινε για μπάνιο και στο Πρασονήσι, στο Νοτιοδυτικό άκρο της Ρόδου. Εδώ μια στενή λωρίδα άμμου χωρίζει το Καρπάθιο Πέλαγος στα δυο. Με τους δυο κόλπους που σχηματίζονται εκατέρωθεν της λωρίδας άμμου, από τη μια έχεις την ελαφρώς φουρτουνιασμένη θάλασσα και από την άλλη τη γαλήνια. Διαλέγεις και παίρνεις. Το χειμώνα όμως η στενή λωρίδα άμμου σκεπάζεται από τα κύματα.

Lindos
Τις παραλίες και τα στενά σοκάκια της Λίνδου δεν θα τα χορτάσεις ποτέ

*Θα περιπλανηθείς στα στενά σοκάκια ανάμεσα στα όμορφα καπετανόσπιτα της Λίνδου και στη συνέχεια θα ανηφορίσεις προς την Ακρόπολη της Λίνδου για να θαυμάσεις την υπέροχη θέα του οικισμού υπό το φως του ηλιοβασιλέματος.
* Επίσκεψη στο λόφο του Φιλερήμου και την αρχαία πόλη της Ιαλυσού, με τον λιθόστρωτο δρόμο της Οδού των Μαρτυρίων που καταλήγει σε έναν σταυρό ύψους 18 μέτρων. Αξίζει να ανεβείς τη σιδερένια σκάλα εντός του σταυρού για να απολαύσεις το υπέροχο τοπίο από ψηλά.
*Αν τα «νυχτοπερπατήματα» είναι το καλύτερό σου, θα λατρέψεις την παλιά πόλη και by night, όταν τα ντεσιμπέλ στα γύρω μαγαζιά ανεβαίνουν και γίνεται κυριολεκτικά πανικός! Ακόμα και αν δεν θες και να πολυστριμωχτείς, επιλέγεις με σειρά προτεραιότητας το τρίο σουβλάκι- μπίρα- παγωτό (παρέα με άλλους εκατό) με καλή παρέα βολτάροντας στα γύρω στενά. Μια χαρά!