Η Νέα Υόρκη δεν είναι ό,τι έχεις δει στις ταινίες. Περπατώντας στους δρόμους της και κινδυνεύοντας με πιάσιμο στον αυχένα χαζεύοντας τους πελώριους ουρανοξύστες, νιώθεις σα να βρίσκεσαι ο ίδιος σε σκηνικό ταινίας -παραμυθένιας και ανεπανάληπτης!

central-park_70010275

Λίγο η απόσταση, λίγο το κόστος (ας μη γελιόμαστε είναι μια ακριβή πόλη και δεν είναι εύκολα τα συχνά πήγαινε – έλα, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς), ένα ταξίδι στη Νέα Υόρκη είναι once in a lifetime experience, που όμως αξίζει να προσφέρεις στον εαυτό σου. Πολλοί μάλιστα επιλέγουν να “θυσιάσουν” τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα νησιά και να αξιοποιήσουν την άδειά τους με ένα ταξίδι που θα θυμούνται για πάντα. Γιατί είναι αλήθεια. Η Νέα Υόρκη θα σε μαγέψει με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της -και μπορεί οι ουρανοξύστες να κρατούν συχνά τον ήλιο μακριά, αλλά δεν μπορείς να μην παραδεχθείς ότι είναι απίστευτα εντυπωσιακοί- και κυρίως, με το γεγονός ότι παρά το δέος που σου προκαλεί την ίδια στιγμή την αισθάνεσαι απίστευτα οικεία, να ‘ναι καλά οι αμερικάνικες ταινίες και σειρές. Οι εκατομμύρια άνθρωποι που περπατούν στους δρόμους και σε προσπερνούν βιαστικά, δίνουν την εντύπωση ότι εκεί κανένας δεν χαλαρώνει και η αλήθεια είναι ότι κάπως έτσι έχει η κατάσταση. Εσύ μην παρασύρεσαι, ζήσε την εμπειρία όπως σου αξίζει και δες όσα περισσότερα μπορείς, γιατί για όλα ούτε λόγος.

Δαγκώνοντας το Μεγάλο Μήλο

new-york_147954134

 

new-york_197177234

Το κοσμοπολίτικο Manhattan με το διάσημο Central Park, τα πολυτελή διαμερίσματα της Upper East Side, τα μεγάλα brands της 5ης Λεωφόρου, τα καλά εστιατόρια, τις θρυλικές παραστάσεις του Broadway και τα κτίρια – σήμα κατατεθέν της πόλης, είναι ο απόλυτος προορισμός κάθε ταξιδιώτη. Εδώ βρίσκεις την περίφημη Chinatown και άλλες γειτονιές που οφείλουν το όνομα τους σε κατοίκους χωρών που τις κατοίκησαν μαζικά για μεγάλα διαστήματα, όπως η Little Italy. Το ενδιαφέρον μονοπωλούν και τα μουσεία και τα εμβληματικά κτίρια. Δεν γίνεται να πας στο Manhattan και να μην επισκεφτείς το Museum of Modern Art – MoMA, το Guggenheim Museum και το Metropolitan Museum of Art. Θα σου κοπεί η ανάσα θαυμάζοντας τη θέα από το Empire State Building, ενώ δεν πρέπει να παραλείψεις μια επίσκεψη και στον τερματικό σταθμό Grand Central, ακόμη και αν δεν πάρεις το τρένο. Στο τεράστιο πάρκο -το Central Park– θαυμάζεις το πόση φύση μπορεί να χωρέσει ανάμεσα στα πανύψηλα κτίρια. Για να ζήσεις την εμπειρία σαν ντόπιος κάνε τζόκινγκ στο πάρκο ή πάρε ένα βιβλίο, ξάπλωσε στο γρασίδι και χαλάρωσε. Αν πας τώρα το καλοκαίρι, θα πετύχεις πολλές παραστάσεις, συναυλίες και events που γίνονται στο πάρκο.

new-york_99855551

Κατηφορίζοντας τις μεγάλες λεωφόρους συναντάς την Time Square με τις πολύχρωμες νέον επιγραφές και το Broadway. Φρόντισε να βρεις χρόνο για να δεις έστω μια παράσταση, αν μάλιστα σου αρέσουν τα μιούζικαλ, είσαι στον παράδεισο! Θέλεις να αισθανθείς ότι πραγματικά περπάτησες τη Νέα Υόρκη; Ξεκίνα από το Central Park και περπάτησε με τα πόδια μέχρι το SoHo! Ναι, η απόσταση είναι πολύ μεγάλη, ναι, θα κουραστείς, αλλά πίστεψε με γίνεται και θα σου αρέσει πολύ! Άλλωστε δεν γίνεται να μην πας στο SoHo με τα πιο μοδάτα εστιατόρια και clubs.

10 φρέσκα και νόστιμα μέρη στη Νέα Υόρκη

Alta-Linea

Τα κλασικά μέρη για φαγητό στη Νέα Υόρκη αν δεν τα ξέρεις ήδη, μπορείς εύκολα να τα μάθεις ρίχνοντας μια ματιά στους σχετικούς οδηγούς. Γι αυτό και εμείς σου προτείνουμε 10 νέες και καλές αφίξεις που πρέπει σίγουρα να βάλεις στο πρόγραμμα σου. Σου αρέσει το ιταλικό; Επίλεξε την αυλή του Sessanta στο SoHo, εντός του προσφάτως ανακαινισμένου ξενοδοχείου SIXTY SoHo, όπου ο σεφ Jordan Frosolone σερβίρει πιάτα με αέρα Σικελίας, όπως χταπόδι μπρεζέ, κοτόπουλο ψητό, τορτελίνια μάραθου με σαρδέλες και αρνάκι με φρέσκα κρεμμυδάκια και λεμόνι. Πολύ καλή επιλογή και το Alta Linea Garden, στην ήσυχη, δροσερή αυλή του ξενοδοχείου High Line στο Chelsea. Εκεί θα πιεις το πρώτο ποτό της μέρας παρέα με νόστιμα, ελαφριά πιάτα, όπως ένα Negroni παρέα με ψημένες πιτούλες με ψητή πιπεριά, φασολάκια και σάλτσα romesco, τοματοσαλάτα με dressing φινόκιο-λεμόνι, πιπερίτσα τσίλι, πεκορίνο και κρουτόν και για κυρίως, λαβράκι ψητό ή το burger τους που συνοδεύεται με τραγανές τηγανιτές πατάτες.

lupulo-3

Αν πάλι είσαι φαν της πορτογαλικής κουζίνας πήγαινε στο Lupulo επίσης στο Chelsea. Στο μενού βρίσκεις νόστιμα πιάτα, όπως ψητές, παστές σαρδέλες και τραγανά πιτάκια γαρίδας και στα κυρίως ξεχωρίζει το ψητό χταπόδι και ο μπακαλιάρος που συνοδεύεις με μπίρα ή κάποιο πορτογαλικό κρασί. Σημείωσε ότι στο Lupulo δεν κάνουν κρατήσεις.

MP-Taverna-2

Από τις διεθνείς προτάσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα ελληνικό εστιατόριο. Ο λόγος για το MP Taverna Brooklyn, του διάσημου Έλληνα σεφ Μιχάλη Ψιλάκη που στα 7 πλέον εστιατόρια του τρελαίνει τους Αμερικανούς με τα δημιουργικά ελληνικά πιάτα του. Η 4η κατά σειρά ΜP Taverna λοιπόν, είναι ένα minimal κομψό εστιατόριο με μεγάλο μπαρ όπου δοκιμάζεις τουλάχιστον 20 διαφορετικές μπίρες. Και όσο για το μενού, βρίσκεις από χωριάτικη σαλάτα και τζατζίκι μέχρι ζουμερό rib eye σιτεμένο για 45 μέρες, ενώ δεν λείπουν και οι μεζέδες.

Untitled

Οι Αμερικανοί αγαπούν πολύ τα μενού που δίνουν έμφαση στις healthy προτάσεις. Για ένα ελαφρύ γεύμα, λοιπόν, συνδύασε μια επίσκεψη στο Whitney Museum of American Art με ένα γεύμα στο νέο εστιατόριο του, το Untitled. Θα σου αρέσει η minimal διακόσμηση με την ανοιχτή κουζίνα και τις κατακόκκινες καρέκλες, ενώ το μενού του είναι ένα έργο τέχνης χωρισμένο σε 4 μέρη. Δοκίμασε σίγουρα ψητή πεσκανδρίτσα με πράσινο σκόρδο και σάλτσα αστακού, αγκινάρες μπρεζέ και πράσινα φασολάκια με σάλτσα σουσαμιού.

the-clocktower

Για κάτι πιο κλασικό δοκίμασε το Virginia’s στο East Village, όπου διχάζεσαι ανάμεσα σε ψητή πάπια με φασολάκια σόγιας, ραδίκια, πράσα και δαμάσκηνα και μοσχαρίσια μπριζόλα με αργεντίνικο chorizo και κινέζικο λάχανο. Στο Clocktower στο chic ξενοδοχείο New Yokr EDITION, o βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Jason Atherton ετοιμάζει, μεταξύ άλλων, steak tartare με ψητό μεδούλι, ψητό καλκάνι με βούτυρο με αντζούγια συνοδευμένο με κολοκυθάκια και μπρόκολο, mac & cheese με μανιτάρια και σιγοψημένα βοδινά μάγουλα. Μετά το φαγητό μπορείς να δοκιμάσεις την τύχη σου και στη μοβ αίθουσα μπιλιάρδου του εστιατορίου.

rebelle-2505_2-w900h800

Ένα γαλλικό εστιατόριο είναι πάντα κλασικό και έτσι, το Rebelle δεν γίνεται να λείπει από τις επιλογές σου. Από την ανοιχτή κουζίνα του βγαίνουν αρνί tartare με πράσινα ρεβίθια, ελιές, γιαούρτι και κόκκινες πιπεριές και απίστευτο κοτόπουλο με πατάτες, λάπαθο και λεμόνι τουρσί, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει και η τεράστια ποικιλία κρασιών με 1.500 φιάλες!

Grand-Army-Bar-2

Για ψάρι και θαλασσινά, τέλος, επίλεξε ανάμεσα στο Seamore’s όπου δοκιμάζεις τα καλύτερα tacos και burgers ψαριών ever, αλλά και μύδια με κάρυ που συνδυάζονται αρμονικά με βαρελίσια μπίρα και στο Grand Army Bar με το φοβερό oyster bar και τα πολύ καλά κοκτέιλς. Στο Grand Army Bar μπορείς να πας και για brunch και να απολαύσεις ένα Bloody Mary με φρέσκα στρείδια ή να πας για ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα και να “παντρέψεις” ένα κοκτέιλ με φρέσκα στρείδια, τοστ με γαρίδες, κολοκυθάκια και κάρδαμο ή σπαράγγια με κρόκο αβγού και παλαιωμένο πεκορίνο.

central-park_155390825

Νέα Υόρκη = Aγορές
Τα απέραντα, διάσημα πολυκαταστήματα Bloomingdale’s και Macy’s είναι δύο μέρη στα οποία θέλεις σίγουρα να βρεθείς και στα οποία σίγουρα θα… χαθείς. Ναι, είναι τεράστια! Την 5η Λεωφόρο θα την περπατήσεις πολλές, πολλές φορές και ακόμη και αν δεν ψωνίσεις από τα καταστήματα της (εδώ φιλοξενούνται τα πιο ακριβά brands) τουλάχιστον θα χαζέψεις τις υπέροχες βιτρίνες. Πολλά και καλά καταστήματα βρίσκεις και στο SoHo, ενώ αν αναζητάς ευκαιρίες και καλές εκπτώσεις πήγαινε στο Century 21 κοντά στο Σημείο Μηδέν.

Αγόρασε επίσης πολλά σουβενίρ, όπως τα κλασικά τουριστικά φούτερ και T-shirts με το logo “I Love NY” που γίνονται τέλειο δώρο και για σένα και τους φίλους σου. Απέφυγε τα μακάβρια αναμνηστικά που θα βρεις στα ίδια καταστήματα, όπως τις γυάλινες σφαίρες με χιόνι που έχουν αναπαράσταση τα αεροπλάνα που πέφτουν στους δίδυμους πύργους…

new-york_119607037

Μπάνιο στη Νέα Υόρκη;
Κι όμως γίνεται! Για να έχεις πολλές επιλογές μπορείς να επιλέξεις το NYC Beach Bus που είναι μια σίγουρη και οικονομική λύση για να βρεθείς στην παραλία. Στις δροσερές στάσεις του περιλαμβάνονται οι παραλίες: Rockaway, Jacob Riis, Jones και Robert Moses. Για μια all day εμπειρία θα πας στο Coney Island που εκτός από παραλία έχει και τουλάχιστον 50 ατραξιόν, όπως την περίφημη ρόδα αλλά και τρενάκια. Εκεί θα βρεις και το ενυδρείο και, φυσικά, εστιατόρια με εκπληκτικά θαλασσινά και σπεσιαλιτέ τους τον αστακό. Για μια πιο χλιδάτη εμπειρία βέβαια, θα πας σίγουρα στα Hamptons.

new-york_76100194

Must do & see
* Επίσκεψη στο Άγαλμα της Ελευθερίας.
* Περπάτησε στην Brooklyn Bridge.
* Πέρασε από τις μποέμ γειτονιές του Brooklyn.
* Δες από κοντά τη Wall Street και πέρασε από το “Σημείο Μηδέν” όπου κάποτε δέσποζαν οι δίδυμοι πύργοι.
* Δοκίμασε αυθεντικό, made in USA burger.
* Κάνε μια στάση ανάμεσα στις βόλτες σου για bagel, καφέ και cupcakes.

info
Επειδή ένα και μόνο αφιέρωμα δε θα μπορούσε να χωρέσει ποτέ όλα όσα μπορείς να δεις και να κάνεις στη Νέα Υόρκη, πάρε μερικές ακόμη ιδέες και από εδώ.