Η πρωτεύουσα των αλσατικών κρασιών μόλις ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη για το 2020. Μάθαμε τους απειράριθμους λόγους.

Τόπος λατρευτικού προσκυνήματος για τους οινόφιλους, νέμεσις για τους instagrammers, αφού μοιραία ξεμένουν από μπαταρία ελέω τέλειας, καρτποσταλικής αρχιτεκτονικής και φυσικής καλλονής που ούτως ή άλλως ασφυκτιά στη διάσταση των 1.080 x 1.080 pixels, επί γης παράδεισος για όσους ενδόμυχα εύχονται να ήταν Χριστούγεννα 365 ημέρες τον χρόνο. Η Κολμάρη ή, αλλιώς, το λίκνο της γαλλικής οινικής κουλτούρας μόλις αναδείχτηκε Κορυφαίος Ευρωπαϊκό Προορισμό για το 2020 από τον οργανισμό European Best Destinations. Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη. Και ας άφησε την Αθήνα στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης.
Οι 600.000 διαδικτυακοί ψηφοφόροι, μαγεμένοι από την έκπαγλη ομορφιά της κωμόπολης των 70.000 κατοίκων στα σύνορα Γαλλίας και Γερμανίας, ψήφισαν μονοκούκι Κολμάρ. Κανείς δεν μπορεί να τους κακίσει.


Παραδοσιακό σπίτι κατασκευασμένο κυρίως από ξύλο

Δεν είναι μόνο ότι η Κολμάρ βρίσκεται σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές της Γαλλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη, την εικόνα της και την ευμάρεια των αυτοχθόνων της, ούτε αποκλειστικά το γεγονός ότι στους αμπελώνες της που απολαμβάνουν ιδανικές συνθήκες ξηρασίας χάρη στα Βόσγια Όρη και 300 ημέρες ηλιοφάνειας τον χρόνο -περισσότερες απ’ ό,τι η νότια Γαλλία- παράγοντας σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας που δίνουν εκλεκτές ποικιλίες κρασιού. Η Κολμάρ είχε την ατυχία να αποτελεί μήλον της Εριδος ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία -μόνο στη διάρκεια του 20ού αιώνα άλλαξε χέρια τέσσερις φορές- αλλά και την τύχη να ενσωματώσει τελικά στοιχεία και από τις δύο κουλτούρες. Μπορεί, λόγου χάρη, τα κτίριά της, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από τον 9ο αιώνα μ.Χ., να θυμίζουν γερμανική επαρχία, όμως ό,τι συμβαίνει στην πόλη υπακούει στον νόμο της κλισέ αλλά υπαρκτής γαλλικής φινέτσας.


Το εμβληματικό σιντριβάνι της πόλης

Η ιδιαίτερη πατρίδα του σπουδαίου patissier Πιερ Ερμέ αλλά και του Ογκίστ Μπαρτολντί, του γλύπτη που δημιούργησε το Άγαλμα της Ελευθερίας ή αλλιώς ένα από τα εμβληματικότερα τοπόσημα των καιρών μας -φυσικά η γενέτειρά του τον τιμά με ένα μουσείο αφιερωμένο στο έργο του-, είναι αναμφίβολα προορισμός για όλο τον χρόνο. Τα Χριστούγεννα, η περίοδος των οποίων επεκτείνεται χρονικά σε σημείο υπερβολής -για ευνόητους τουριστικούς λόγους -, η Κολμάρ είναι χάρμα ιδέσθαι. Η φωταγώγησή της είναι υποδειγματική, ενώ οι χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές είναι ακριβώς αυτό που κανείς έχει στο μυαλό του ως αρχέτυπο χριστουγεννιάτικης αγοράς. Την άνοιξη η περιήγηση στη φύση της περιοχής του Άνω Ρήνου μοιάζει ονειρική. Όπως και η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης με τις δεκάδες συναυλίες που οργανώνονται στην εκκλησία του Αγίου Ματθαίου και στη Salle des Catherinettes αλλά και τους τοπικούς παραγωγούς που δειγματίζουν τα εξαίσια προϊόντα τους σε ντόπιους και επισκέπτες στη σκεπαστή αγορά της πόλης.


Ένα κανάλι του Ρήνου, το πιο ινσταγκραμικό σημείο της Κολμάρ

Το καλοκαίρι είναι το δίχως άλλο η πιο ενδεδειγμένη στιγμή για να προγραμματίσει την επίσκεψή του στο καύχημα της Αλσατίας. Η έκθεση κρασιού (Foire Aux Vins d’ Alsace) είναι μια περίοδος γιορτής μέρα και νύχτα για την πόλη – φέτος θα διαρκέσει από τις 24 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου. Και φυσικά, εκτός από δοκιμές θεσπέσιων κρασιών, περιλαμβάνει ακόμα γαστρονομία, μουσική και θεατρικά δρώμενα. Το μοναδικό event που μπορεί να τη συναγωνιστεί είναι το περίφημο δεκαήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής της πόλης που φέτος ξεκινά στις 4 Ιουλίου και έχει στο τιμόνι του τον σπουδαίο βιολιστή και μαέστρο Βλάντιμιρ Σπιβακόφ. Όσο για το φθινόπωρο; Η περίοδος αμέσως μετά τον τρύγο είναι η καλύτερη για να περιηγηθεί κανείς στα πολλά και ενδιαφέροντα οινοποιεία και να γνωρίσει τον κύκλο της ζωής του οίνου που λογικά έχει απολαύσει σε αφθονία κατά την επίσκεψή του.


Retable d’Isenheim, ένα απ’ τα κορυφαία εκθέματα του μουσείου Unterlinden

Αλλά η Κολμάρ δεν διαθέτει μόνο μερικές από τις πιο πολύπλοκα αλλά αριστουργηματικά αρωματικές ποικιλίες κρασιών στον κόσμο. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Unterlinden, ένα μουσείο που στεγάζεται στο επιβλητικό κτίριο ενός μοναστηριού του 13ου αιώνα. Στη συλλογή του φιλοξενούνται αρκετά σημαντικά έργα τέχνης από τις περιόδους του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης με κορυφαίο το διάσημο «Ρετάμπλ του Ιζενχάιμ» του Ματίας Γκρίνεβαλντ. Σε άλλα τοπόσημα της πόλης κανείς δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από την περίτεχνη στέγη του Koifhus ή αλλιώς του θρυλούμενου ως παλαιότερου κτιρίου στη Γαλλία ή από το Maison des Tetes, έξω από το οποίο συνωστίζονται οι επισκέπτες προκειμένου να εντοπίσουν και να μετρήσουν τα 106 σκαλισμένα στην πρόσοψή του κεφάλια.
Βεβαίως, τις περισσότερες ινσταγκραμικές αναφορές έχει εύλογα η μικρή Βενετία της Κολμάρ, δηλαδή η συνοικία την οποία διατρέχει ένα κανάλι του Ρήνου, δημιουργώντας ένα ξεκάθαρα παραμυθένιο σκηνικό. Στο παρελθόν ο πλωτός αυτός δρόμος ήταν και ένας από τους πιο εμπορικούς της πόλης. Μάλιστα τα κτίρια ήταν -και παραμένουν- βαμμένα κίτρινα, μπλε, άσπρα και ροζ ώστε οι αναλφάβητοι κάτοικοι να αντιλαμβάνονταν τι προϊόν πουλιόταν πού. Παρεμπιπτόντως, το δεύτερο πιο ευπώλητο μετά το κρασί προϊόν της σύγχρονης Κολμάρ είναι το Kougelhopf, ένα υγρό αρωματικό κέικ που μπορεί κανείς να βρει εμπλουτισμένο με πλειάδα υλικών, από σταφίδες και ρούμι μέχρι αμύγδαλα, καρύδια ή ακόμα και μπέικον.


To «Le Marechal» ανήκει στις προσιτές επιλογές διαμονής στην Κολμάρ

Οι επιλογές διαμονής στο κέντρο της Κολμάρ είναι μάλλον σεμνοταπεινές, τίμιες και αρκετά προσιτές οικονομικά. Δύο καλές εκλογές είναι εκείνες των ξενοδοχείων «Le Marechal» -πάνω στο κανάλι- και του «James Boutique Hotel.» Αν από την άλλη τα πέντε αστέρια είναι το ζητούμενο, τότε η «Hostellerie La Cheneaudière & Spa», 60 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, είναι το πιο κοντινό και το πιο πολυτελές κατάλυμα. Όσο για τη γαστρονομία; Προφανώς και πρέπει να προσπαθήσει κανείς πολύ για να μη φάει καλά στην οινική πρωτεύουσα της Αλσατίας. Το «Girardin» -στεγάζεται στο Maison des Tetes- με το ένα αστέρι Michelin, το «L’Atelier du Peintre», επίσης με ένα αστέρι σταθερά από το 2011 και το «JY »με τα δύο αστέρια από τη γαστρονομική βίβλο θα πείσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους ότι στην Κολμάρ δεν κάνουν απλώς ένα ακόμα ταξίδι, αλλά περιδιαβαίνουν μια αληθινή γη της ευωχίας.


Το «JY» διαθέτει δύο αστέρια Michelin

Το κείμενο δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Gala που κυκλοφορεί με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Φωτογραφίες: 123RF.com & AFP/VISUALHELLAS.gr

Γνωρίστε περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς στο εξωτερικό ΕΔΩ.