Επειδή ο καιρός δεν προσφέρεται ακόμη για να πιάσουμε τα βουνά, ξεκινάμε από τις λίμνες και συγκεκριμένα από τη λίμνη Πλαστήρα, έναν ειδυλλιακό προορισμό για κάθε φυσιολάτρη.

Το φθινόπωρο, όταν ο καιρός δεν έχει ακόμη κρυώσει για τα καλά, αλλά υπάρχει αυτή η απαλή συννεφιά και το χώμα μοσχοβολάει από τα πρωτοβρόχια, αναζητάμε ευκαιρίες για μικρές, ρομαντικές αποδράσεις στη φύση. Από τις ομορφότερες επιλογές και η τεχνητή λίμνη Πλαστήρα στην καρδιά της Θεσσαλίας. Ό,τι πρέπει για τριήμερο ή ακόμα και πενταήμερο, έτσι για να πάρεις τις εικόνες, τις μυρωδιές, την ηρεμία και τη φυσική ομορφιά που θα σε αναζωογονήσουν και θα σε κάνουν να επιστρέψεις τη Δευτέρα στη δουλειά απόλυτα ανανεωμένος.

04

Λίγη ιστορία
Τη δεκαετία του 1930 ο Νικόλαος Πλαστήρας οραματίστηκε για πρώτη φορά την κατασκευή ενός φράγματος που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου, της ύδρευσης της Καρδίτσας και άλλων κοινοτήτων, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με την εκμετάλλευση της δύναμης του νερού. Βέβαια, χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί το φράγμα, γύρω στο 1959. Πριν από 56 χρόνια λοιπόν, σε υψόμετρο 800 μέτρων, τα νερά του ποταμού Ταυρωπού “εγκλωβίστηκαν” σε μια λίμνη και ύστερα η φύση ανέλαβε να κάνει τα μαγικά της! Σήμερα πλέον, η λίμνη είναι τόσο φυσικά ενταγμένη στο περιβάλλον που μοιάζει σα να ήταν πάντα εκεί.

21

Εκεί που τα έλατα ακουμπούν τις όχθες…
Η λίμνη Πλαστήρα είναι ένα μέρος που όλοι περνούν εγγυημένα καλά. Τα ζευγάρια και οι οικογένειες απολαμβάνουν περιπάτους στη φύση, ανάμεσα σε έλατα, βελανιδιές, πλατάνια, αλλά και αχνιστά φλιτζάνια καφέ και τσάι στα δωμάτια τους και στα cafe με θέα το επιβλητικό πρασινογάλαζο τοπίο. Οι φυσιολάτρες δε χορταίνουν πεζοπορίες, ποδηλατάδες αλλά και διαδρομές με 4×4. Η βόλτα γύρω από τη λίμνη, άλλωστε, με τα πόδια ή αυτοκίνητο, είναι από τις πιο “κινηματογραφικές” της ζωής σου, ενώ οι διαδρομές στους χωμάτινους δρόμους της περιοχής σου αποκαλύπτουν τις ομορφιές του δάσους και τα απότομα ανοίγματα με θέα στα φιόρδ της λίμνης σου μένουν αξέχαστα. Οι fans των σπορ, πάλι, βρίσκουν ένα ιδανικό μέρος για ιππασία, κωπηλασία, τοξοβολία ή και ψάρεμα και όλοι οι καλοφαγάδες τέλος, απολαμβάνουν λιχουδιές της θεσσαλικής κουζίνας στις ταβέρνες που ανακαλύπτουν στα χωριά που περιστοιχίζουν τη λίμνη.

IMG_6721plast

Αξίζει σίγουρα να εξερευνήσεις όλη την περίμετρο των 55 χιλιομέτρων της λίμνης, από Δύση προς Ανατολή και από Βορά προς Νότο και να κάνεις πολλές πεζοπορίες και βόλτες με mountain bike σε μοναχικά μονοπάτια -κάπως πρέπει να κάψεις όλες αυτές τις θερμίδες που θα “κερδίσεις” από τις επισκέψεις στις ταβέρνες της περιοχής-, να ανέβεις στα ημιορεινά χωριά και να θαυμάσεις τη θέα από το Παρατηρητήριο που σου φέρνει στο “πιάτο” την υδάτινη επιφάνεια της λίμνης σε όλο το μήκος και το πλάτος της, το θεσσαλικό κάμπο και το ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων. Όσο κι αν δε σου γεμίζει το μάτι, κάνε και μια στάση στη γειτονική Καρδίτσα, για γαστρονομικά ψώνια υψηλού επιπέδου!

Εxtra Tip: Με λίγη τύχη ίσως στο δρόμο σου δεις και κάποια από τα ζώα της περιοχής, όπως αλεπούδες, λύκους, αγριογούρουνα και ελάφια (σημείωσε ότι τα αρχαία χρόνια η περιοχή λεγόταν “Νεβρόπολις” -όπου νεβρός ονομαζόταν το νεογνό του ελαφιού- λόγω της πληθώρας των ελαφιών που διαβιούσαν εκεί).

29

Γαστρονομικό οδοιπορικό
Αγαπημένη στάση για φαγητό είναι το Φαγοπότι (τηλ. 24410 92998) στα Καλύβια Πεζούλας, ένα μαγαζί διαφορετικό. Τι να πρωτοπεί κανείς; Για το χώρο; Για τη μουσική; Για το μενού; Σε ένα βασίλειο γεμάτο μαγαζιά αποκλειστικά με κοψίδια στα κάρβουνα, σερβίρουν ένα μενού γεμάτο γευστικούς θησαυρούς. Δοκίμασε κρεμμύδια γεμιστά με κιμά, κουκουνάρια, σταφίδες, φάβα με καπνιστή πέστροφα, πλαστό με γιαούρτι, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και κάστανα, καπνιστό χοιρινό με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα αγριοβατόμουρο, κουνέλι με πράσινες ελιές και κουκουνάρια, χυλοπίτες φουρνάτες, αρνάκι γάλακτος με μελιτζάνες και κατίκι Δομοκού και στο τέλος πορτοκαλόπιτα, μήλο ψητό με γιαούρτι και τα καλύτερα γλυκά του κουταλιού.

IMG_6762plast

Λίγο πιο κάτω, Ο Ζαρνάβαλος (τηλ. 24410 92008) είναι ο ορισμός της τίμιας ταβέρνας, με το πεντακάθαρο χασάπικο τοίχο τοίχο με τη σάλα για να βλέπεις ό,τι διαλέγεις και να τρως μόνο τα καλύτερα. Αρνάκι γάλακτος, παϊδάκια, σούβλες και, φυσικά, χειροποίητα λουκάνικα με συνταγή του παππού που ακόμα τα επιμελείται προσωπικά.

IMG_6748plast

Μέσα σε μια καταπράσινη ειδυλλιακή τοποθεσία στην Αγία Μαρίνα βρίσκεται το εστιατόριο Εύρυτος (τηλ. 24410 94881), με το δικό του μικρό ιχθυοτροφείο πέστροφας που ειδικεύεται σε πιάτα και μεζέδες που δίνει το νόστιμο αυτό ψαράκι. Δοκίμασε την ψητή στα κάρβουνα, τηγανητή σε βούτυρο, ψημένη και καπνισμένη σε κέδρο ως ιδανικό τσιπουρομεζέ μαζί με σπιτική σκορδαλιά και τυροκαυτερή του μαγαζιού. Στο τέλος σε γλυκαίνουν με μηλόπιτα, καρυδόπιτα και ραβανί.

main-product-kira-tis-limnis

Η περιοχή γύρω από τη λίμνη φημίζεται και για τα κρασιά της με πρώτο και καλύτερο τον Μεσενικόλα, που έφτασε στην Ελλάδα χρόνια πριν από τους Ενετούς και καλλιεργείται αποκλειστικά εκεί. Στο χωριό Μεσενικόλας, λοιπόν, που πήρε το όνομά του από τον Ενετό προύχοντα της εποχής, τον Μεσιέ Νικόλα, που πρωτοέφερε στην περιοχή την αμπελοκαλλιέργεια, λειτουργεί το Οινοποιείο Καραμήτρος (τηλ. 24410 70871) που παράγει μια σειρά από δυνατές ετικέτες ερυθρών και λευκών κρασιών. Στην καρδιά της οινικής ζώνης οίνων Ονομασίας Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητας (ΟΠΑΠ) Μεσενικόλα καλλιεργούνται επίσης και μη γηγενείς ποικιλίες όπως Syrah, Chardonnay και Cabernet Sauvignon. Από τις πιο γνωστές ετικέτες είναι, φυσικά, ο Μεσενικόλας, η Κυρά της Λίμνης, το Από Δυο Χωριά και τα Δυο Φεγγάρια.

Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και στο Νεβρός Hotel Resort & Spa (τηλ. 24410 93201) στο Νεοχώρι. Ο Μιχάλης Καπετανάκης δεν είναι τυχαίος επιχειρηματίας. Πρόκειται για ένα νέο παιδί που γύρισε από το εξωτερικό με τις καλύτερες των σπουδών σε ξενοδοχειακά και γαστρονομικά δρώμενα και, έχοντας εντρυφήσει στο τι σημαίνει concept, δημιούργησε εξ αρχής έναν υπέροχο χώρο που κοιτάζει τη λίμνη στα μάτια. Ευρύχωρες αίθουσες, λιτή διακόσμηση, ένας αέρας πολυτέλειας και η λίμνη πανταχού παρούσα σε αφήνει να τη χαζέψεις με τις ώρες τόσο από τα μπαλκόνια όλων των δωματίων όσο και από τους χώρους του πρωινού, του ποτού ή του δείπνου. Πέρα λοιπόν από τη δυνατότητα του spa και της ευεξίας, πέρα από τη θαλπωρή του τζακιού σε όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου, ο Μιχάλης έχει επιμεληθεί προσωπικά και το μενού φαγητού και πρωινού του ξενοδοχείου. Αγνά τοπικά προϊόντα, φρέσκες ζύμες και ψωμιά, πίτες ημέρας, χωριάτικα αβγά και ό,τι καλύτερο βγάζει η περιοχή στο τραπέζι σου. Αντίστοιχα εξαιρετικό και το λιτό μα πεντανόστιμο μενού στο ταβερνάκι Νεβρός του ξενοδοχείου, με πιάτα που μοσχοβολούν από τα ολόφρεσκα βότανα και μυρωδικά που κόβονται “παρουσία του πελάτη” και προστίθενται στο πιάτο σε μια καθαρά προσωπική επιλογή του Μιχάλη, που προσβλέπει τόσο στο άρωμα του πιάτου όσο και στη “γνωριμία και εκπαίδευση” του πελάτη στα ελληνικά μυρωδικά.

IMG_6654plast

Τι θα βάλεις στο καλαθάκι για το σπίτι
Περνώντας από την Καρδίτσα κάνε μια στάση για κρεατικά και γαλακτομικά προϊόντα. Η Καρδίτσα να ξέρεις, φημίζεται για την κτηνοτροφία της, τα καλά μοσχαρίσια κρέατα και τις παχιές καλοταϊσμένες αγελάδες της. Το Παραδοσιακό Γαλακτοπωλείο Γαϊτανίδη με πολλά χρόνια εμπειρία στο χώρο γνωρίζει όλα τα μυστικά του καλού γάλακτος και των γαλακτοκομικών. Με τρία μαγαζιά στην Καρδίτσα και τέσσερα στην Αθήνα δεν μπορεί να είσαι ένα ακόμα παραδοσιακό γαλακτοπωλείο, είσαι απλά κορυφαίος. Δοκίμασε φρέσκο γάλα, κρέμα βανίλια και σοκολάτα, γιαούρτι, ξινόγαλο και εξαιρετικό βούτυρο.

IMG_6647plast

Περπατάς στην Καρδίτσα, έχεις ακούσει τα καλύτερα για τα λουκάνικα της και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις. Η εγγυημένη λύση είναι μία: Κρεοπωλείο – Αλλαντοποιία Τσιαναβάς (13ο χλμ. Καρδίτσας-Αθηνών, τηλ. 24430 22460 ). Πιστοί στην παράδοση, με μεράκι και αγάπη οι αδελφοί Τσιαναβά ακολουθούν τις τοπικές συνταγές και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια μεγάλη ποικιλία αλλαντικών από παραδοσιακά χωριάτικα λουκάνικα μέχρι τις πιο λεπτεπίλεπτες, gourmet γεύσεις και delicatessen αλλαντικά ωρίμανσης. Έτσι, εκτός από τα περίφημα λουκάνικα Καρδίτσας με πράσο δοκιμάζεις λουκάνικα γεμιστά με γραβιέρα, αρωματική καπνιστή χοιρινή μπριζόλα, καπνιστά σαλάμια, ζουμερό, καπνιστό χοιρομέρι, το πιο ελαφρύ και πεντανόστιμο καπνιστό ψαρονέφρι και, φυσικά, το εξαιρετικό ελληνικό ζαμπόν μακράς ωρίμανσης με πιπεριά.

Για το τέλος μια θεσσαλική συνταγή που θα λατρέψεις:
Θεσσαλική μπατζίνα