Κάτω από τους επιβλητικούς βράχους των Μετεώρων ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, μοναδικό στο είδος του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του φιλοξενώντας μια πλούσια συλλογή μανιταριών.

Kομμάτι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων, o νέος χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος ώστε να προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον ανάπτυξης των μανιταριών. Τα μανιτάρια- εκθέματα, παρ’ όλο που δεν είναι αληθινά αλλά γλυπτά, είναι πανομοιότυπα σε χρώμα, σχήμα και μέγεθος με τις πραγματικές ποικιλίες και παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους. Έτσι ο επισκέπτης διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους γνωρίζοντας τα ένα προς ένα. Η παρουσίασή τους γίνεται επίσης με βάση το οικοσύστημα, που φύεται το κάθε είδος (οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λ.π.).

diorama-mushroom2

Παράλληλα το Μουσείο φιλοξενεί ζωγραφικά έργα του αυτοδίδακτου ζωγράφου και γλύπτη Κώστα Βασιλακόπουλου, ο οποίος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο μανιταρόφιλο κοινό αφού τα μανιτάρια είναι οι αποκλειστικοί πρωταγωνιστές της θεματολογίας όλων των έργων του.

diorama-mushroom11

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Μουσείου σχετικά με τα μανιτάρια, διοργανώνονται σεμινάρια, συζητήσεις αλλά και συγκεκριμένες δραστηριότητες μέσα στη φύση. Σε κοντινά δάση και λιβάδια, με την παρουσία έμπειρων οδηγών και μανιταροσυλλεκτών, μπορείτε επίσης να αναζητήσετε, να καταγράψετε, να φωτογραφίσετε και να μαζέψετε διάφορες ποικιλίες μανιταριών μιας και η αναζήτηση και το μάζεμά τους είναι σίγουρα ξεχωριστή εμπειρία.

amanita-muscaria

Φυσικά ένα τέτοιο ταξίδι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να πάρετε μαζί σας και το ανάλογο σουβενίρ, που δεν είναι άλλο από γλυπτά-μανιτάρια που θα έχετε φτιάξει με τα ίδια σας τα χέρια υπό την καθοδήγηση ειδικών.

Βίντεο


info
Πίνδου 20, Καλαμπάκα, τηλ. 24320 24959
http://meteoramuseum.gr/