Δέκα χρόνια μετά την πρώτη μου επίσκεψη στο Καρπενήσι, επέστρεψα, ταξίδεψα στα γύρω χωριά, δοκίμασα παλιά και νέα προϊόντα από παραγωγούς και εντυπωσιάστηκα από τον επαγγελματισμό των νέων ανθρώπων που πήραν στα χέρια τους τη γαστρονομία της περιοχής. Αν ψάχνετε προορισμό για το Πάσχα, μόλις τον βρήκατε!

Η εποχή της «αρπαχτής», του βγάζουμε σε ένα σαββατοκύριακο τη μισή χρονιά και του μέτριου φαγητού πέρασε. Νέα παιδιά με όρεξη για ζωή και δουλειά γύρισαν στο Καρπενήσι, ανέλαβαν οικογενειακές επιχειρήσεις ή άνοιξαν καινούριες και με ένα τεράστιο χαμόγελο και απίστευτη ευγένεια κάνουν βήματα μόνο προς τα εμπρός. Ας τους γνωρίσουμε λοιπόν.

Για φαγητό εντός και εκτός Καρπενησίου

IMG_1506KARP

Η Φωλιά
Η Φωλιά είναι μια οικογενειακή ταβέρνα στο κέντρο της πόλης. Φημίζεται για το αρνί που φτιάχνει στην παραδοσιακή μαντεμένια γάστρα με τα κάρβουνα από πάνω. Λουκούμι το αρνί και οι πατάτες βελούδινες να λιώνουν στο στόμα γεμάτες γεύση. Πολύ καλά και τα μαγειρευτά, μυρωδάτη γίδα βραστή, μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρόνια και καταπληκτικό κατσίκι λεμονάτο.

Πεζόδρομος Κοσμά Αιτωλού, Καρπενήσι, τηλ. 22370 24405.

Νόστιμο
Στο χωριό Νόστιμο όλοι πάνε για να επισκεφτούν την ταβέρνα Νόστιμο ή πιο απλά την ταβέρνα της κυρα-Λένας. Ό,τι και να φτιάξει η κυρα-Λένα είναι πραγματικά πεντανόστιμο, κυρίως το αρνάκι γάστρας που είναι και το σήμα κατατεθέν. Στη γάστρα βέβαια ψήνει και τις διάσημες πίτες της και στα ξύλα της φωτιά φτιάχνει συνήθως τα υπόλοιπα μαγειρευτά της, όλα με ντόπια υλικά σε απλούς, λιτούς αλλά μαγευτικούς συνδυασμούς.

Χωριό Νόστιμο, τηλ. 22370 22579.

IMG_1844KARP

Το Χωριάτικο (Νασιόπουλος)
Μια από τις πιο παραδοσιακές ταβέρνες ολόκληρης της περιοχής με πραγματικά εξαιρετικό φαγητό είναι Το Χωριάτικο (Νασιόπουλος), στο Νέο Μικρό Χωριό. Αρνάκι σούβλας ψημένο με μαεστρία μέχρι την τελευταία μερίδα, πατάτες σπιτικές κομμένες στο χέρι, ένα απίστευτο γαλοτύρι γεμάτο ανοιξιάτικα αρώματα και απίστευτα μαγειρευτά. Κόκορας κρασάτος, αγριογούρουνο στιφάδο, αρνάκι κοκκινιστό, ό,τι κι να επιλέξετε θα είναι από τα καλύτερα που έχετε δοκιμάσει στο είδος του.

Νέο Μικρό Χωριό, τηλ. 22370 41257.

IMG_1604KARP

Βίλλα Βιργινία
Τέλος, στο χωριό Βουτύρο, θα απολαύσετε ένα πλούσιο, λαχταριστό πρωινό στη ζεστή σάλα του Βίλλα Βιργινία, που επιμελείται προσωπικά το πρωινό και είναι ανοιχτό σε επισκέπτες του ξενώνα αλλά και σε όσους θέλουν να απολαύσουν το διάσημο πρωινό της. Σπιτικό ζυμωτό ψωμί, στριφτή τυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο και πίτα με καλαμποκάλευρο. Ένας ζεστός, αρωματικός, γλυκός τραχανάς που σου ζεσταίνει την ψυχή, βούτυρο και σπιτική μαρμελάδα, ομελέτα με ντόπια αβγουλάκια, φρεσκοψημμένο κέικ και τέλειο ρυζόγαλο.

Βουτύρο, τηλ. 22370 25133, www.villavirginia.gr

IMG_1733KARP

Γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη & Ρακόμελο
Όταν φτάσετε στο Μεγάλο Χωριό σίγουρα ο οργανισμός σας θα ζητάει καφέ και γλυκό, και τότε είναι που θα μπείτε στο Γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη. Ιστορικό μαγαζί από το 1981, ιστορικό και το φημισμένο γαλακτομπούρεκο σε συνταγή της κυρα-Παρασκευής που μετέφερε στην κόρη της Ιωάννα, η οποία το φτιάχνει σήμερα μαζί με ένα απαλό, δροσερό εκμέκ τόσο σωστά ισορροπημένο που τρως ένα ταψί για πλάκα. Ελληνικός καφές στο γκάζι, ωραία ατμόσφαιρα και πολύ φιλικοί οι δύο ιδιοκτήτες, σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι ήρθες στο Μεγάλο Χωριό σου. Το μαγαζί σερβίρει και παγωμένο τσιπουράκι με ποικιλία από λουκανικάκι, σαλαμάκι, κεφτεδάκι, γραβιέρα, πίτα ημέρας και γενικά ό,τι τύχει, αρκεί να είναι φρέσκο και νόστιμο. Ακριβώς δίπλα υπάρχει το μικρό αδελφάκι του μαγαζιού το Ρακόμελο, πιο μοντέρνο, με πολύ όμορφη θέα. Όλων των ειδών οι καφέδες, κρέπα, βάφλα, σαντουιτσάκια και, φυσικά, ζεστό μοσχοβολιστό ρακόμελο!

Μεγάλο Χωριό, Το γαλακτομπούρεκο του Καρβέλη: τηλ. 22370 41339 / Ρακόμελο: τηλ. 6978773969.

Για ποτάκι

Όναρ
Πολύ σπάνια θα αναφερθώ στα ταξίδια μου σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί, αλλά το Όναρ και ο ιδιοκτήτης του ο Παναγιώτης έχουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι, βλέπετε, ένα μικρό, ζεστό μπαράκι που έχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές malt ουίσκι στην Ελλάδα. Μιλάμε για συνολικά 98 ετικέτες ουίσκι όλων των ειδών από 5 διαφορετικές χώρες και πολλές σπάνιες συλλεκτικές φιάλες. Ρωτήστε και μάθετε τα μυστικά του καλού ουίσκι και απολαύστε το on the rocks, όπως γινόταν παλιά στη Σκοτία, όχι με πάγο, αλλά με καλά παγωμένες πέτρες που δροσίζουν το ουίσκι χωρίς να το αλλοιώνουν. Αν τώρα θέλετε λίγες σταγόνες νερό για να το «σπάσετε» και να αναδείξετε τα αρώματά του, υπάρχουν ειδικά μπουκαλάκια με νερό από τη Σκοτία, από τη συγκεκριμένη πηγή που χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστεί το ουίσκι που πίνετε εκείνη τη στιγμή!

Βραγγιανών 11, Καρπενήσι, τηλ. 22370 80662.

2 νόστιμες στάσεις για πίτα και γλυκό…

IMG_1381KARP

Το Παραδοσιακόν
Με το που μπαίνεις Καρπενήσι, στάση πρώτη στο Παραδοσιακόν για πίτες με χειροποίητο φύλο. Τυρόπιτα με αληθινή φέτα, χορτόπιτα, πρασόπιτα, κολοκυθόπιτα, ζουμερή κοτόπιτα, κασερόπιτα που λιώνει στο στόμα και άλλες πολλές με το κομμάτι, με το ταψάκι, με το πιτάκι! Το φύλλο ανοίγεται στη βέργα, είναι λεπτό και αραχνοΰφαντο αλλά, μόλις ροδοψηθεί, γίνεται τραγανό και αγκαλιάζει υπέροχα όλα τα υλικά!

Ζηνοπούλου 19, Καρπενήσι, τηλ.: 22370 25904.

Γλυκοπλαστείο
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το Γλυκοπλαστείο, ένα περιποιημένο, όμορφο αισθητικά ζαχαροπλαστείο, που έχει επιμεληθεί προσωπικά ένας νέο παιδί, ο Κώστας Αζακάς. Έχει τελειώσει τη σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, στην ειδικότητα της ζαχαροπλαστικής, έχει κάνει πολλές δουλειές σε Ελλάδα και εξωτερικό, έχει αποκτήσει και πολλές εμπειρίες ιδιαίτερα από την επιμέλεια των γλυκών στην όπερα της Κοπεγχάγης. Ο Κώστας επέστρεψε στα πάτρια εδάφη κουβαλώντας την ανάγκη να δημιουργήσει «κάτι που να ξεχωρίζει». Έφτιαξε λοιπόν γλυκά φρέσκα, δροσερά, μοντέρνα και πλέον το Γλυκοπλαστείο είναι αγαπημένη στάση για ντόπιους και επισκέπτες. Δοκιμάστε πάστα με μους σοκολάτας γάλακτος και φιστικοβούτυρο, το best seller μπανόφι, την πιο αναπάντεχα νόστιμη καρυδόπιτα, λέμον πάι όνειρο και φεύγοντας πάρτε μαζί το διάσημο κέικ ντόμινο με επικάλυψη σοκολάτας!

1ο χλμ. Ε.Ο. Καρπενησίου – Λαμίας, τηλ. 22370 89111.

5 παραγωγοί που έχουν όλες τις νοστιμιές που θέλεις να πάρεις μαζί στο σπίτι

IMG_1262KARP

Ίναχος ΑΒΕΕ
Η πρώτη στάση που έκανα σε αυτό το ταξίδι, αρκετά χιλιόμετρα πριν το Καρπενήσι, ήταν σχεδιασμένη από καιρό και ήταν στο τυροκομείο της Ίναχος ΑΒΕΕ. Γνώριζα για τη σειρά κατσικίσιων τυριών «ερίφι» της εταιρείας, αλλά αυτό που συνάντησα εδώ ήταν πραγματικά εντυπωσιακό. Μια γαλακτοβιομηχανία που συνέχισε με εντιμότητα και αισιοδοξία την οικογενειακή παράδοση και παράγει μια μεγάλη γκάμα εξαιρετικών προϊόντων με γάλα ντόπιων παραγωγών. Πέρα από τη φέτα Π.Ο.Π. που φτιάχνουν και ωριμάζουν σε ξύλινα βαρέλια, υπάρχουν δύο σειρές εκλεκτών τυριών, η «Ρούμελη» από αιγοπρόβειο γάλα και το «ερίφι» αποκλειστικά από κατσικίσιο. Ξεχώρισα το κατσικίσιο μαλακό τυρί σε κυλινδράκι με άνηθο αλλά και αυτό με σύκο, το medallion με κρούστα βασιλικού-μαϊντανού αλλά και το υπέροχα ταιριαστό σκορδοπίπερο. Γοητευτικό το βελούδινο παραδοσιακό τσαλαφούτι και πιο πικάντικη η σειρά με το αιγοπρόβειο γάλα, και συγκεκριμένα η Άνοιξη με κρούστα πιπεριάς. Εκεί δοκίμασα και ένα από τα πιο νόστιμα λαστιχωτά κασέρια που έχω φάει, το πικάντικο Σαν Άντζελο, το έντονα καπνιστό Μούζδροβο και τον γλυκούτσικο μελίτυρο που ωριμάζει σε μέλι. Στο κατάστημα θα βρείτε, φυσικά, και γιαούρτι πρόβειο και στραγγιστό, γίδινο ξινόγαλο, κρέμα βανίλια και σοκολάτα, ρυζόγαλο και πολλά δικά τους ζυμαρικά αλλά και γλυκά του κουταλιού.

23ο χλμ. Λαμίας – Καρπενησίου, τηλ. 22360 51556.

IMG_1743KARP

Γαβρίλης
Στάση στον Γαύρο, στο οικογενειακό τυροκομείο του Γαβρίλη με ιστορία από το 1959. Ντόπια φέτα ή βλαχοτύρι όπως τη λένε, πικάντικη γραβιέρα Καρπενησίου και μαλακή κασερογραβιέρα και μικρά κυλινδράκια σαγανοτύρι για ψητό ή τηγανητό. Και τσίμπησα και μια μαγειρική συμβουλή: «Το καλύτερο σαγανάκι», μου λέει ο κύριος Γαβρίλης «θέλει, βούτημα σε μπίρα, σιμιγδάλι ψιλό, τηγάνισμα και σερβίρισμα με μέλι ελάτης!»

Γαύρος, τηλ. 22370 41222.

Κουτρομάνος Τυροκομείο
Τυροκομικά Καρπενησίου θα βρείτε και στο κατάστημα του Κουτρομάνου. Παραδοσιακή, πικάντικη γραβιέρα Αγράφων και κεφαλογραβιέρα (από κυρίως πρόβειο γάλα με ελάχιστο κατσικίσιο), τυρί βαρελίσιο όπως λένε τη φέτα, ανθότυρο και το παραδοσιακό αλοιφώδες τσαλαφούτι από αιγοπρόβειο γάλα.

Καρπενησιώτου 57, Καρπενήσι, τηλ. 22370 23056.

IMG_1356KARP2

Αφοί Βρέκου
Μόλις 2 χιλιόμετρα έξω από το Καρπενήσι βρίσκεται η μονάδα επεξεργασίας κρέατος και καπνιστών αλλαντικών Αφοί Βρέκου. Μετά τη σύντομη ξενάγηση στις υπερσύγχρονες και πεντακάθαρες εγκαταστάσεις, άρχισα να δοκιμάζω κάποια από τα προϊόντα για τα οποία απλώς είχα ακούσει στο παρελθόν. Πρώτο και καλύτερο το παραδοσιακό χωριάτικο λουκάνικο με πλούσια, μεστή γεύση, από τα καλύτερα της Ελλάδας. Πολύ νόστιμο το βοδινό με ωραία γεύση, δυνατό και το πικάντικο χωρίς το απρόσεχτα ενοχλητικό κάψιμο που συναντάς συνήθως, αλλά η μεγάλη αποκάλυψη ήταν το λουκάνικο με τραχανά και φέτα! Η απόλυτη γεύση, η απόλυτη αρμονία υλικών με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Πολλά τα καπνιστά προϊόντα σε φυσικό ξύλο οξιάς, λάτρεψα το καπνιστό χοιρινό μπούτι και την ατόφια χοιρινή καπνιστή μπριζόλα. Τα πολλά βραβεία γεύσης που έχουν κερδίσει κατά καιρούς κάθε άλλο παρά τυχαία είναι! Όπως μου είπε ο κύριος Βρέκος, το μυστικό της επιτυχίας είναι: αγνό κρέας 100%, αληθινά μπαχαρικά και, το κυριότερο, όλα τα προϊόντα τους είναι βασισμένα σε οικογενειακές, παραδοσιακές συνταγές!

3ο χλμ. Καρπενησίου – Λαμίας, τηλ. 22370 25115.

IMG_1801KARP

Αλλαντοποιείο Στρεμμένου
Μπαίνοντας στον Προυσό, όσοι κάνουν προσκυνηματικό τουρισμό θα πάνε στη Μονή Προυσού για να προσευχηθούν στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, αλλά όσοι κάνουν γαστρονομικό τουρισμό θα πάνε στο Αλλαντοποιείο Στρεμμένου, εκεί που φτιάχνεται το θαυματουργό προσούτο Ευρυτανίας. Με ιταλική τεχνική και ελληνικό μικροκλίμα στο εργαστήρι παράγεται το αλατισμένο και ωριμασμένο χοιρινό μπούτι από μαύρο χοίρο με την ετικέτα «μέλαν ακροκώλιον», σύμφωνα με την αρχαιοελληνική του ονομασία, ενώ είναι και μια από τις ελάχιστες ελληνικές αλλαντοποιίες που παράγει και σαλάμι αέρος φυσικής ωρίμανσης. Ενδιαφέρον και το λουκάνικο με πιπεριά Αριδαίας, που θυμίζει το ισπανικό τσορίθο, αληθινό μπέικον καπνιστό, χοιρομέρι κρασάτο και ιταλική πορτσέτα, φετούλες από ολόκληρο ξεκοκαλισμένο γουρουνόπουλο, τυλιγμένο σε ρολό και σιγοψημένο με τις ώρες στον φούρνο.

Προυσός Ευρυτανίας, τηλ. 22370 80810.