Προικισμένη από τη φύση με ομορφιές απίστευτες και χαρακτήρα κοσμοπολίτικο, η Κέρκυρα είναι μια γνήσια αρχόντισσα του Ιονίου και κάθε γωνιά της έχει να σου πει μια νόστιμη ιστορία. Στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά. Όσο πλησιάζει το Πάσχα δε, γίνεται όλο και πιο δελεαστικός προορισμός, με τα ξεχωριστά πασχαλινά έθιμα της να κερδίζουν τις εντυπώσεις. Για όσους τυχερούς καταφέρουν να πάνε, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Αριστοτέλης Μέγκουλας, chef patron του Pomo d’Oro, μάς ξεναγεί στη γενέτειρά του.

IMG_4685
Περπατώντας στο Λιστόν

Η Κέρκυρα είναι ένα νησί διαφορετικό από τα άλλα. Μεγαλοπρεπής και αρχοντική, αντλεί την αίγλη της από μια ιστορία γεμάτη ευρωπαϊκές επιρροές, αφού υπήρξε πάντα σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών. Η πολιτισμική ταυτότητά της αποτελείται από μια δημιουργική σύνθεση χαρακτηριστικών, που ξεφεύγουν από το παραδοσιακό χρώμα της υπόλοιπης Ελλάδας, μαγεύουν τον επισκέπτη και τον μεταφέρουν σε μια άλλη διάσταση.

IMG_4670

Περιήγηση στην παλιά πόλη
Η πόλη της Κέρκυρας είναι μια από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Χαρακτηρίζεται από έντονο βενετσιάνικο στοιχείο, αλλά φέρει πολλές αγγλικές και γαλλικές επιρροές. Είναι μια κοσμοπολίτισσα που αποπνέει μια αίσθηση αρχοντιάς. Ξεκίνησε την περιήγησή σου στην πόλη από την κεντρική πλατεία Σπιανάδα. Φτιαγμένη στα πρότυπα των βασιλικών κήπων της Ευρώπης, είναι η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων και από τις πιο εντυπωσιακές της Γηραιάς Ηπείρου, αφού διαθέτει βενετσιάνικα σιντριβάνια, ένα αρχαίο υδραγωγείο και το πανέμορφο κιόσκι που φιλοξενεί τις εκδηλώσεις των Φιλαρμονικών Εταιρειών το καλοκαίρι. Στα βορειοδυτικά της πλατείας βρίσκεται το επιβλητικό κτιριακό σύμπλεγμα του Λιστόν. Οικοδομήθηκε κατά τη γαλλική περίοδο και συνδυάζει τη γαλλική και την ενετική αρχιτεκτονική. Το Παλαιό Φρούριο χτισμένο περίπου 100 μέτρα ανατολικά της Σπιανάδας, πάνω σε χερσόνησο, οικοδομήθηκε επί ενετοκρατίας στα μέσα του 16ου αιώνα και αποκόπηκε από την ξηρά με τεχνητή τάφρο, την Contra Fossa. Το Νέο Φρούριο, πάλι, δεσπόζει στα δυτικά του παλιού λιμανιού της πόλης και είναι χτισμένο μεταξύ 1586 και 1589 από τους Eνετούς.

IMG_4694
Στο ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.

Tο πιο φημισμένο αξιοθέατο είναι μάλλον το νησάκι μπροστά από το Κανόνι, που συνδέεται με αυτό μέσω μιας μικρής λωρίδας στεριάς, πάνω στο οποίο βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών και το ξακουστό Ποντικονήσι, απέναντι. Πάνω στο μικρό αυτό νησάκι βρίσκεται η εκκλησία του Παντοκράτορα, που χρονολογείται από τον 11ο ή 12ο αιώνα. Είναι τόσα πολλά αυτά που αξίζουν να δείτε στην πόλη της Κέρκυρας που θα πρέπει να έρθετε ξανά και ξανά: το Ανάκτορο των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου, που χρησίμευε ως έδρα του Mοναστηριακού Tάγματος, η εκκλησία της Παναγίας της Mανδρακίνας, το πάρκο Boshcetto, ένα πραγματικό καταπράσινο στολίδι, πλημμυρισμένο με λουλούδια και σιντριβάνια, το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, η Πλατεία του Δημαρχείου και πολλά άλλα.

kerkyra1

Πάσχα στην Κέρκυρα
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή των Βαΐων, με την πρωινή μεγάλη λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου συμμετέχουν όλες οι Φιλαρμονικές του νησιού. Από τη Μ. Δευτέρα η Κέρκυρα μοσχοβολά φογάτσα (ένα είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης). Τη Μ. Τρίτη μετά την λειτουργία, γύρω στις 9:00 το βράδυ στο Περιστύλιο των Παλαιών Ανακτόρων ο Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ) διοργανώνει την καθιερωμένη πλέον Μουσική Ποιητική Βραδιά με θέμα «Από τον Γολγοθά στην Ανάσταση».

Το βράδυ της Μ. Τετάρτης το Δημοτικό Θέατρο γεμίζει με κόσμο, που θα ακούσει τη Δημοτική Χορωδία στην καθιερωμένη συναυλία Εκκλησιαστικής Μουσικής και Μεγαλοβδομαδιάτικων Μελωδιών. Τη Μ. Πέμπτη, ενώ τα δώδεκα Ευαγγέλια διαβάζονται, μια μικρή ιεροτελεστία λαμβάνει χώρα στην Καθολική Μητρόπολη της Πλατείας Δημαρχείου, στο Duomo. Υπάρχουν 12 κεριά αναμμένα και κάθε φορά που τελειώνει ένα Ευαγγέλιο σβήνουν και ένα κερί.

 Μπλε Φιλαρμονική Κέκρυρας

Από νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής πάλι, αρχίζει η περιφορά των επιταφίων στα γραφικά δρομάκια και τις πλατείες της πόλης, ενώ τα προάστια ακολουθούν τη δική τους περιφορά γύρω από τις συνοικίες. Πρώτος βγαίνει ο Επιτάφιος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας από το Νέο Φρούριο και του Παντοκράτορα στο Καμπιέλλο για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι, μέχρι τις 10:00 το βράδυ που βγαίνει επιβλητικός ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως. Κάθε Επιτάφιος συνοδεύεται από το “κόρο” (χορωδία), μια Φιλαρμονική, “τόρτσες” (μεγάλα κεριά), “μανουάλια” (βενετσιάνικα φανάρια), “σκόλες” (λάβαρα) και φλάμπουρα.

Το βράδυ ο Επιτάφιος της Μητροπόλεως ακολουθεί την λεπτή δέσμη φωτός των αναμμένων κεριών που έχουν τοποθετηθεί στο δρόμο, για να φτάσει στα Μουράγια με την συνοδεία των Φιλαρμονικών. Σύμφωνα με το έθιμο η «Παλαιά» Φιλαρμονική (κόκκινη) παίζει το Adagio του Albinoni, η «Μάντζαρος» (μπλε) την Marcia Funebre του G. Verdi, και η «Καποδίστριας»  την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin. Επικρατεί ένα αίσθημα κατάνυξης καθώς η μεγαλοπρεπής τελετή εισάγει τους πιστούς στο πνεύμα των Παθών.

kerkyra

Το πρωί του Μ. Σαββάτου, στις 6:00, πραγματοποιείται το έθιμο του τεχνητού σεισμού στην Παναγία των Ξένων, που αποτελεί αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ιερό Ευαγγέλιο, σαν επακόλουθο θριαμβικό γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου. Ακολουθεί η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος. Στις 11.00 το πρωί ο κόσμος περιμένει την Πρώτη Ανάσταση και όταν τελειώσει η ακολουθία στη Μητρόπολη χτυπούν χαρμόσυνα οι καμπάνες και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες οι «μπότηδες» (πήλινα κανάτια) στους δρόμους, γεμάτα νερό, για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο.

Η προέλευση του εθίμου αυτού χάνεται μακριά στο χρόνο, στην εποχή της Ενετοκρατίας. Λίγο αργότερα, μετά την πρώτη Ανάσταση, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, την Πίνια, τελείται το έθιμο της «Μαστέλας». Σύμφωνα με το έθιμο, οι κάτοικοι τοποθετούν ένα βαρέλι γεμάτο νερό και στολισμένο με λουλούδια και κορδέλες και καλούν περαστικούς να ρίξουν κέρματα κάνοντας μια ευχή. Την ώρα της Πρώτης Ανάστασης, κάποιος πέφτει μέσα και μαζεύει τα νομίσματα.

shutterstock_131533691

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου γίνεται και η Καθολική Ακολουθία της Αναστάσεως στον Καθολικό Duomo με συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, η οποία ολοκληρώνεται στις 11:00 μ.μ., για να προλάβει το εκκλησίασμα να παραστεί και στην Ορθόδοξη Ανάσταση. Η αναστάσιμη ακολουθία τελείται στο πάλκο της Πάνω Πλατείας. Η πομπή έρχεται από την γειτονική εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών και πλήθος κόσμου. Φαντασμαγορικό και μοναδικό θέαμα, όλα τα παράθυρα και τα μπαλκόνια των γύρω σπιτιών ανοιχτά με κεράκια αναμμένα, ενώ η πλατεία φωτίζεται από τις χιλιάδες λαμπάδες των πιστών, που παρακολουθούν την τελετή της Αναστάσεως. Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα και οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί, με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αβγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί.

Όσον αφορά την Κυριακή του Πάσχα στα έθιμα και στην παράδοση των Κερκυραίων δεν υπήρχε το σούβλισμα του οβελία, οι Κερκυραίοι συνήθιζαν το μεσημέρι του Πάσχα να τρώνε αυγολέμονο με 2-3 είδη κρεατικών για να συνηθίσει καλύτερα ο οργανισμός το κρέας μετά από τη νηστεία και το αρνί το έψηναν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, αυτό βέβαια έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και έχει εναρμονιστεί με τις συνήθειες της υπόλοιπης Ελλάδας. Ακολουθούν και άλλες εκδηλώσεις το απόγευμα της Κυριακής, όπως η Ακολουθία της Αγάπης, περιφορές εικόνων, Λιτανείες σε διάφορα μέρη του νησιού μέχρι και την δεύτερη Κυριακή του Πάσχα (Κυριακή του Θωμά) όπου γίνονται περιφορές εικόνων και Λιτανείες σε όλα σχεδόν τα χωριά του νησιού.


IMG_4932
Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διακόσμηση στις ταβέρνες πιο ατμοσφαιρική.

Η κερκυραϊκή κουζίνα
Ό,τι και να πει κανείς για τις τοπικές γεύσεις θα είναι λίγο. Ας μην ξεχνάμε ότι το νησί έμεινε κάτω από τη διοίκηση και την επιρροή των Ενετών για 411 χρόνια! Έτσι, η κουζίνα -κυρίως της πόλης- παραμένει καθαρά βενετσιάνικη, με προσθήκες ιταλικών, αγγλικών και γαλλικών στοιχείων. Είναι αξιοθαύμαστο ότι ακόμα και σήμερα τα ονόματα των φαγητών και ο τρόπος παρασκευής τους παραμένει ίδιος με την εποχή της Ενετοκρατίας. Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές συνταγές:

kerkyra6
Τσιγαριαστά χόρτα με ντομάτα και καλό κρασί.

* Στραπατσάδα: χτυπητά αβγά με ζωμό από κόκαλα, βούτυρο και κονιάκ.
* Μανέστρα Κολοπίμπιρι: κριθαράκι με κόκκινη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδια, καρότα και σέλινο, κανέλα, γαρίφαλο και μπόλικο κόκκινο πιπέρι.
* Μανέστρα μπούρου-μπρούρου: σπαγγέτι κομμένο σε μικρά κομμάτια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και πατάτες.
* Φασούπα με πετσαλίνα: βενετσιάνικη πηχτή σούπα από ξερά φασόλια, χοιρομέρι και δεντρολίβανο.
* Τσιγαρέλι: αγριόχορτα τσιγαριστά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο.
* Μελιτζάνες Παστρόκιο: φέτες μελιτζάνας, πασπαλισμένες με τυρί και στρώσεις από αβγά βραστά, πανσέτα, σαλάδο (το τοπικό σαλάμι), σάλτσα ντομάτας και βασιλικό.
* Ρύζι – μπίζι: παραδοσιακό βενετσιάνικο ριζότο με αρακά, κρεμμύδι και χοιρομέρι.
* Παστίτσιο τσι νόνας: διασκευή παστίτσιου με φύλλα στο φούρνο. Τα μακαρόνια ανακατεύονται με βούτυρο, ντομάτα, ζάχαρη, τυρί, βραστά αβγά, κομμάτια χοιρομέρι, σαλάδο και ψιλοκομμένα κομμάτια κοτόπουλο και κρέας αρνίσιο ή μοσχαρίσιο, τυλίγονται σε φύλλα σαν πίτα και ψήνονται στο φούρνο.

IMG_4941

* Σαβόρο: κλασικό φαγητό των ναυτικών. Σε πήλινο τσουκάλι στρώνονται μικρά ψάρια, συνήθως σαρδέλες, γόπες ή μεγάλες μαρίδες, και μαγειρεύονται με ψιλοκομμένο σκόρδο, δεντρολίβανο, ξίδι και μαύρες σταφίδες.
* Μπουρδέτο: ιδανικά βραστός σκορπιός και εναλλακτικά γαλέος ή μπακαλιάρος, με κόκκινη καυτερή σάλτσα ντομάτας και χυμό φρέσκου λεμονιού.
* Μπακαλιάρος με αγιάδα: ξαλμυρισμένος παστός μπακαλιάρος σε χοντρά κομμάτια με αγιάδα, δηλαδή σκορδαλιά που γίνεται από αποφλοιωμένα αμύγδαλα, σκόρδο, ψωμί, λάδι και ξίδι.
* Μπακαλιάρος μπιάνκο: μπακαλιάρος ή γαλέος με πατάτες στην κατσαρόλα με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, χυμό λεμονιού και μαύρο χοντροκομμένο πιπέρι.
* Παστιτσάδα: είναι το πιο δημοφιλές φαγητό στην Κέρκυρα και προσφέρεται σε επίσημα γεύματα και γιορτές. Γίνεται με μοσχαρίσιο κρέας και σάλτσα ντομάτας στην οποία προστίθεται ένα μίγμα μπαχαρικών, το σπετσιερικό, που περιέχει κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι, κύμινο και φύλλα δάφνης. Σε πολλά σπίτια φτιάχνουν το δικό τους μίγμα, αλλά πολλοί το προμηθεύονται έτοιμο από το φαρμακείο της Καρμέλας -στη Γεωργίου Θεοτόκη, ακριβώς δίπλα από το Δημοτικό θέατρο- την τελευταία που το φτιάχνει ακόμα με την παραδοσιακή συνταγή και τις μυστικές αναλογίες. Η χωριάτικη παστιτσάδα γίνεται με κόκορα. Οι ντόπιοι λένε ότι η παστιτσάδα είναι καλομαγειρεμένη μόνο όταν η σάλτσα είναι τόσο πηχτή που να βάφει τα μουστάκια.

kerkyra5
Το σοφρίτο είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Κέρκυρας.

* Σοφρίτο: λεπτές φέτες τηγανισμένου μοσχαρίσιου κρέατος, με άσπρη σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, άσπρο πιπέρι, άσπρο κρασί, αλάτι και ξίδι.
* Στουφάδο: φαγητό κατσαρόλας μαγειρεμένο για πολλές ώρες στην άκρη του τζακιού. Πρόκειται για κομμάτια μοσχαρίσιου κρέατος μαριναρισμένα με κρασί, κρεμμύδι, ψιλοκομμένο σκόρδο, καρότο, σέλινο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, θυμάρι, μαντζουράνα, δάφνη και αλατοπίπερο. Τσιγαρίζονται με λάδι και ψιλοκομμένη πανσέτα και μετά βράζουν με όλη τη μαρινάδα και λίγη έξτρα ζάχαρη.
* Τίνγκολα: συκώτι τηγανητό με κρεμμύδια ροδέλες, σβησμένο με κρασί, περιχυμένο με χυμό ντομάτας και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
* Φιγαδέλια: κομμάτια μοσχαρίσιου συκωτιού με ρίγανη και κανέλα, περιτυλιγμένα σε μπόλια αρνίσια, που ψήνονται στο τηγάνι ή στα κάρβουνα.
* Μπουρντούνι: ένα ιδιαίτερο και βαρύ λουκάνικο από πηγμένο μοσχαρίσιο αίμα και χοιρινό λίπος περασμένα σε μεγάλα έντερα με ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σκόρδο, κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και πιπέρι. Τηγανίζεται και σβήνεται με ξίδι.

kerkyra2
Καρυδόπιτα με καϊμάκι και στο βάθος σπιτικό παγωτό λεμόνι, το πιο γλυκό τέλος ενός γεύματος.

Στα γλυκά και τα επιδόρπια η Κέρκυρα ίσως υστερεί λίγο σε σχέση με τη μαγειρική, αλλά παρ’ όλα αυτά έχει μερικές αγαπημένες συνταγές:
* Συκομαΐδα ή συκόπιτα: πίτα φτιαγμένη από μούστο και αποξηραμένα σύκα, αρωματισμένη με γλυκάνισο, πιπέρι και ούζο.
* Μάντολες: καβουρδισμένα και καραμελωμένα αμύγδαλα.
* Πασταφρόλλες: και όχι πασταφλόρες, όπως λέμε εμείς, είναι το γνωστό γλύκισμα με ζύμη και μαρμελάδα.
* Κουτσούλοι πιπεράτοι: μικρά ζυμαράκια από ζάχαρη, νερό, αλεύρι, μέλι και πιπέρι που ψήνονται στο φούρνο.
* Φογάτσα: ένα είδος τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης.
* Τζαλέτια: ζυμώνονται με βούτυρο και καλαμποκάλευρο και ψήνονται στο φούρνο. Κατόπιν ραντίζονται με νερό ανακατεμένο με χυμό πορτοκαλιού και πασπαλίζονται με ζάχαρη.
* Μουσταστόνια: αμύγδαλα αλεσμένα με ζάχαρη, αβγά και βανίλια, πλασμένα σε μπάλες και ψημένα στο φούρνο.

Nόστιμες στάσεις στην Κέρκυρα

ETRUSCO

Etrusco
Tο εστιατόριο του Εκτορα Μποτρίνι στεγάζεται σε ένα κόκκινο νεοκλασικό κτίριο και αποπνέει αρχοντιά και κομψότητα και έχει βραβευτεί, ως το καλύτερο εστιατόριο στην Ελλάδα για το 2020. Μπορεί να δοκιμάσει κάποιος τα 3 νέα ειδικά μενού του εστιατορίου απευθείας στο σπίτι.

info
Κάτω Κορακιάνα, τηλ. 26610 93342, www.etrusco.gr

POMODORO-1

Pomo d’Oro
«Κρυμμένο» στο ιστορικό κέντρο της πόλης σε εντυπωσιάζει με την εκλεπτυσμένη διακόσμηση και το φιλικό και πάντα ενημερωμένο σέρβις του. Την κουζίνα επιμελείται ο Αριστοτέλης Μέγκουλας και βασίζεται στα ελληνικά εποχικά προϊόντα. Η φιλοσοφία και η φιλοδοξία της ομάδας του εστιατορίου είναι να συνεισφέρει στις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου και τα πιάτα του να γίνουν ενθύμια στους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες του νησιού.

info
Πλατεία Πολυμνίας, Σκαραμαγκά 13, τηλ. 26610 28680, 6974273560

Φυσαλίδα Εστιατόριο ψαριού
Η Φυσαλίδα, είναι μία πραγματική ψαροταβέρνα στην Κέρκυρα και βρίσκεται σε έναν όμορφο χώρο απέναντι ακριβώς από τη δηµοτική αγορά. Διαθέτει και δυνατότητα παράδοσης φαγητού.

info
Λοχαγού Σπυρίδωνος Βλάικου 11 Κέρκυρα πόλη, τηλ.2661 082150

Το Ταβερνάκι της Μαρίνας
Για σπιτικό φαγητό με κερκυραϊκές γεύσεις στο Ταβερνάκι της Μαρίνας. Από το 2010 η αγάπη για την κερκυραϊκή κουζίνα είναι αποτυπωμένη στα πιάτα του εστιατόριου.

info
Βελισσαρίου 35,  Κέρκυρα πόλη, τηλ. 2661 100792

Pane e Souvlaki
Για ένα γρήγορο αλλά νόστιμο γεύμα στην Κέρκυρα το Pane e Souvlaki είναι η ιδανική πρόταση. Για όσους έχουν υψηλές προσδοκίες ακόμη και στο σουβλάκι.

info
Γκίλφορδ 77, Κέρκυρα πόλη, τηλ. 2661 020100

Το Βενετσιάνικο πηγάδι
Ένα από τα πιο ρομαντικά εστιατόρια της Κέρκυρας. Ατμοσφαιρικό, ρομαντικό, με ανοιχτούς γευστικούς ορίζοντες βρίσκεται στην πλατεία Κρεμαστής μπροστά στο ιστορικό Βενετσιάνικο πηγάδι.

info
Πλατεία Κρεμαστής, τηλ. 26615 50955

Κληματαριά του Μπέλλου
Το εστιατόριο-ψαροταβέρνα Κληματαριά είναι μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση του Νικολάου και της Λίλυς Μπέλλου. Η Κληματαριά έχει μόλις 11 τραπέζια (6 στην αυλή και 5 στην όμορφη σάλα), για αυτό πρέπει να κάνετε από νωρίς κράτηση.

info
Μπενίτσες, 26610 71201

The white house
Εστιατόριο που σερβίρει κι έξω, ενώ βρίσκεται σε ιδιατερα γοητευτική τοποθεσία.Το εστιατόριο θα βρει κάποιος φρέσκα ψάρια και θαλασσινά που ψαρεύονται καθημερινά από αλιευτικά σκάφη του εστιατορίου και παραδοσιακές ελληνικές και κερκυραϊκές συνταγές.

info
Καλάμι, τηλ. 26630 91040

Toula’s gastroomy restaurant
Εστιατόριο που σερβίρει και έξω, πλάι στη θάλασσα με πρωταγωνιστή τα θαλασσινά φαγητά και με εξαιρετικά επιδόρπια.
info
Νησάκι, Όρμος Αγνί, 26630 91350

Για ποτό

Arkadion rooftop bar
Ένα ξενοδοχείο στην καρδιά της παλιάς πόλη της Κέρκυρας με rooftop bar με απίστευτη θέα.

info
Βλασσοπούλου 2 Κέρκυρα πόλη,  τηλ. 2661 037670

Zanzibar
Για χαλαρές βραδιές με ωραία κοκτέιλ και μουσική.

info
Επαρχιακή Oδός Κέρκυρας-Πέλεκα, Πέλεκας, τηλ. 693 105 3054

7 Sins Cocktail Bar
Μικρό, αλλά γοητευτικό  μπαρ στην καρδιά του Μπαρμπάτι.

info
Mπαρμπάτι, Κέρκυρα, τηλ. 698 092 1811

Imabari sea side
Για ποτό και γευστικές προτάσεις δίπλα στην Θάλασσα με θέα το Παλαιό Φρούριο.

info
Παραλία Φαληράκι, τηλ. 2661 100340

Καταστήματα για γαστρονομικές και μη αγορές στην Κέρκυρα
Cofeco all around the cup
Καφεκοπτείο- κάβα. Εδώ, θα βρείτε αξεσουάρ για καφέ και κρασί και μπορείτε να κάνετε και γευσιγνωσία.

info
Eθν. Παλαιοκαστρίτσας 58Α, Κέρκυρα, τηλ. 2661 033355

Κάβα Θύμης 
Κατάστημα Ειδών Οινοποιίας

info
Νικηφόρου Θεοτόκη 74. Κέρκυρα πόλη, 2661 044070

Ποτοποιία Λαζάρης
Η ιστορία της Lazaris Distillery & Artisan Sweets ξεκινάει το 2005 από τον Κωνσταντίνο Λάζαρη. Εμπνευσμένος από την ιστορία, τις γεύσεις και τα αρώματα της Κέρκυρας, ο ίδιος και η ομάδα του συνεχίζει με πάθος την γαστρονομική παράδοση του νησιού.

info
2ο χλμ. Εθνικής Κέρκυρας Αχιλλείου,  τηλ. 26610 33400

Cake boutique
Το Cake Boutique εκτός από βρίσκεται στο κέντρο  Κέρκυρας, πρόκειται για ένα πανέμορφο boutique ζαχαροπλαστείο

info
Δελβινιώτη 1 Κέρκυρα πόλη, τηλ. 26610 23824

Lavranos – DeliMeat
Ένα πραγματικό  «κέντρο κρέατος» και όχι μόνο.

info
1° χλμ. Εθνικής Κέρκυρας – Λευκίμμης (Τρία γεφύρια) Tηλ. 26610 44182 / 6936690675

Γαστρονομικός και μη τουρισμός
Corfu Beer Κερκυραϊκή Ζυθοποιία
Η Κερκυραϊκή ζυθοποιία ιδρύθηκε το 2006 στην Κέρκυρα. Φρέσκια μπύρα με μικρή διάρκεια ζωής αποκλειστικά και μόνο στα ψυγεία με ημερομηνία παράγωγης, ώστε ο καταναλωτής να βλέπει πότε παράχθηκε και όχι μόνο πότε λήγει.

info
Άριλλας, 49081, τηλ. 2663 0 52072

Του μελιού το πανηγύρι
Το κατάστημα διαθέτει τραπεζοκαθίσματα όπου μπορείτε να απολαύσετε Κερκυραϊκό πρωινό, καφεδάκι, παραδοσιακούς λουκουμάδες με τοπικό μέλι, γεμιστούς λουκουμάδες & αλμυρούς.

info
Γκίλφορδ 60, Κέρκυρα πόλη, τηλ.697 983 7375

Pontiglio, Κτήμα & Οινοποιείο
Το οινοποιείο εκμεταλλεύεται τα ιδιόκτητα αμπέλια του που  είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή της Λευκίμμης, 12 τον αριθμό.

info
Λευκίμμη Κέρκυρας, τηλ. 26620 22866

Nicoluzo Estate
Από τα μικρότερα οινοποιεία τις Ελλάδας.Το Οινοποιείο του Αναστάσιου Αριστ. Νικολούζου ιδρύθηκε το 2008.

info
Άνω Κορακιάνα , Κέρκυρα, τηλ. 6943777728

Του μελιού το πανηγύρι
Κερκυραϊκό μέλι, που αποτελεί, ήδη, δυνατό μπραντ για το νησί.

info
Πέλεκας, Κέκυρα, τηλ. 697 983 7375

Κερκυραϊκό τυροκομείο του Παππού/ Γιαννάδες Κέρκυρα
Αγνό γάλα και μερικές δοκιμασμένες παραδοσιακές συνταγές,βασικά δηλαδή συστατικά,στηρίζουν τις εξαιρετικές γεύσεις των προϊόντων μας.

info
Γιαννάδες, Κέρκυρα, τηλ. 698 652 7541

Kuziniera – Κερκυραϊκά Ζυμαρικά
Η εταιρεία Kuziniera παρασκευάζει φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά και δημιουργεί πρωτότυπες συνταγές με προϊόντα, μυρωδικά και βότανα από ντόπιους παραγωγούς της.

info
Αχαράβη επαρχιακή οδός Κασσιώπης Σιδαρίου, τηλ. 2663 300822

Ελαιουργείο The Governor
Επίσκεψη στη μονάδα παραγωγής του λαδιού The Governor στο χωριό Άγιος Ματθαίος.

info
Άγιος Ματθαίος Νότια Κέρκυρα, τηλ. 26610 75701

Dr. Kavvadia’s Organic Farm
Επισκέψη στη μονάδα παραγωγής λαδιού για να γνωρίσετε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, Dr. Kavvadia.

info
Περιοχή Τζάβρου, Κέρκυρα, τηλ. 30 694 468 3599

Myrto Zirini ceramics
Για αγορά  όμορφων χειροποίητων κεραμικών.

info
Αρσενίου 5 Κέρκυρα πόλη, τηλ. 697 392 3198

Salty Bag
Η Salty Bag ιδρύθηκε στην Κέρκυρα και κατασκευάζει χειροποίητες τσάντες, υψηλής αντοχής, μέσω της επανάχρησης και αξιοποίησης υλικών.

info
Ερωτοκρίτου Μωραΐτη 14, τηλ. 2661 081770

Mouses art things & more
Το κατάστημα Mouses διαθέτει ρούχα και αξεσουάρ για όλες της περιστάσεις.

info
Μιχαήλ Θεοτόκη 22, τηλ. 2661 030708

Andriotis greek olive oil
Η οικογενειακή επιχείρηση Ανδριώτης στην Κέρκυρα  ειδικεύεται στη συλλογή, διαλογή και εμπορία ελαιολάδου εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια.

info
Για πωλήσεις: Π. Αραβαντινού 50, τηλ: 26610 38934

Μουσείο Καποδίστρια Κουκουρίτσα
Το Μουσείο Καποδίστρια είναι το μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια, του μεγάλου Κερκυραίου διπλωμάτη και πολιτικού, του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.

info
Κουκουρίτσα – Ευρωπούλοι, Κέρκυρα, τηλ: 26610 32440

Τι θα πάρεις για το σπίτι
* Ελαιόλαδο: το κερκυραϊκό ελαιόλαδο παράγεται από τον καρπό μιας ποικιλίας ελιάς που ονομάζεται Λιανολιά και χαρακτηρίζεται από λεπτή γεύση και πλούσιο άρωμα.
* Κουμ κουάτ: ο καρπός του δέντρου citrus-japonica, που ήρθε στην Ευρώπη από την Ιαπωνία μόλις το 1846 και φυτεύτηκε πειραματικά στην Κέρκυρα από τους Άγγλους. Πολύ γρήγορα η καλλιέργειά του διαδόθηκε κυρίως στις περιοχές της βόρειας Κέρκυρας, όπου οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξή του. Συγκεκριμένα, ο κάμπος των Νυμφών αποδείχθηκε ιδανικός τόπος. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κουμ κουάτ καλλιεργείται μόνο στην Κέρκυρα και είναι αναγνωρισμένο ως προϊόν Π. Γ. Έ. Λικέρ κουμ κουάτ, φρουί γλασέ και γλυκά του κουταλιού πωλούνται σε όλο το νησί.
* Κερκυραϊκές φράουλες: ποικιλία από μικροσκοπικές φράουλες που θυμίζουν αγριοφράουλες κι έχουν υπέροχο άρωμα. Πωλούνται μόνο την εποχή τους, γύρω στον Μάιο, είναι σπάνιες αλλά πεντανόστιμες.

IMG_4736
Η παγωμένη τσιτσιμπίρα θα σάς δροσίσει τις ζεστές μέρες του Καλοκαιριού.

* Τσιτσιμπίρα: κάποτε αγαπημένο αναψυκτικό σε όλα τα Επτάνησα από την εποχή των Άγγλων, σήμερα φτιάχνεται μόνο στην Κέρκυρα. Παρασκευάζεται από μια μικρή βιοτεχνία με χυμό λεμονιού, φυσικό λεμονέλαιο, τριμμένο τζίντζερ άριστης ποιότητας, άσπρες σταφίδες, νερό και ζάχαρη. Νοστιμότατη και δροσιστική, είναι έτοιμη ύστερα από τρεις εβδομάδες ζύμωσης και σερβίρεται στα καφενεία από το Πάσχα ως το φθινόπωρο.
* Νούμπουλο: ένα τοπικό αλλαντικό άριστης ποιότητας που αποτελείται από χοιρινό κόντρα φιλέτο ολόκληρο, αλατισμένο και πασπαλισμένο παντού με πιπέρι, περασμένο σε έντερο και καπνισμένο σε φωτιά με λεπτά ξύλα και πολλά αρωματικά κλαδιά: φασκόμηλο, φλισκούνι ξερό, σχοίνο, δάφνη, μυρτιά, μολόχες, ρίγανη και φλούδα από αμύγδαλα. Η διακριτική και ταυτόχρονα πικάντικη νότα του καπνού χαρίζει την ιδιαίτερη γευστική νότα σ’ αυτό το σκεύασμα. Έχει ελαφρώς ροζέ χρώμα στο εσωτερικό του και σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες.
* Γαλακτοκομικά: Η Κέρκυρα παράγει και μεγάλη ποικιλία από γαλακτοκομικά προϊόντα. Το αγελαδινό βούτυρο Κερκύρας με την αψιά γεύση και το πλούσιο άρωμα είναι μοναδικό στο είδος του. Υπάρχουν πολλά είδη βουτύρου τύπου Κερκύρας, αλλά το αυθεντικό γίνεται από ελάχιστους παραγωγούς στο νησί. Η κερκυραϊκή γραβιέρα είναι νόστιμη και αρκετά πικάντικη, ενώ το τυρί Corfu προέρχεται από το ιταλικό τυρί Grana και ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γεύση του.

Δείτε επίσης:
Εικονικό ταξίδι στο Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

Τάκος με ψάρι: Ταξίδι στο Μεξικό με ποδήλατο

Γαστρονομικό οδοιποιπορικό στη Μαδρίτη