Αυτές οι νοστιμιές μοιράζονται σε τρία «πόδια», το καθένα με διαφορετική αύρα και στυλ, αλλά την ίδια πάντα ομορφιά πότε μες τα πεύκα, πότε πάνω στο κύμα.

20160527_220043

Στη Μαριγούλα για φρέσκο χέλι και όχι μόνο
Η «Μαριγούλα» είναι κάτι σαν θρύλος για τη Χαλκιδική, με άλλα λόγια, ένας λόγος που ο θεσσαλονικιός καλοφαγάς θα μπει στον κόπο να οδηγήσει μέχρι τον Πολύγυρο, μόνο και μόνο για το φαγητό αλλά και το ταμπεραμέντο του Σοφοκλή, που δεν είναι καθόλου μάγειρας αλλά στέλεχος επιχειρήσεων και ανήσυχος περί τα γαστρονομικά. Η μαμά κυρία Μαριγούλα, ήταν αυτή που μεταμόρφωσε σε τοστάδικο τον παλιό καφενέ του μπαμπά, πριν ο Σοφοκλής αποφασίσει να τον μεταμορφώσει σε ένα ιδιαίτερο, γευστικό άντρο, με άποψη για την ξεχωριστή πρώτη ύλη. Βουνό και θάλασσα, διαλέγεις τον δρόμο, που έχει καρότο γεμιστό με τραχανά και μοσχαρίσιο κιμά, μεδούλι μοσχαρίσιο με γιούζο, λάιμ και αχινό αλλά και φρέσκο χέλι με βινεγκρέτ χαρουπόμελου και σκορδαλιά με κρόκο Κοζάνης, έχει κατσικόπιτα και σουτζουκάκι μπακαλιάρου με μαρμελάδα περγαμόντο.

20160527_221510

Στα κυρίως, θα διχαστείς ανάμεσα σε ένα φρέσκο μπακαλιάρο με κανθαρέλες, χούμους και σάλτσα μολόχας και στα πολλά ιδιαίτερα και μαγικά ψημμένα κρέατα, που είναι και το ατού του Σοφοκλή: μπριζόλα βουβαλίσια, σπαλομπριζόλα, παϊδάκι από ζυγούρι, μοσχαρίσιο κόντρα με βούτυρο τρούφας, διάφραγμα, picanha, στο ολόσωστο, ζουμερό ψήσιμο και στο τέλειο κόψιμο. Το κοκοράκι μαγειρεύεται με τραχανά και καπνιστό τυρί, το ψαρονέφρι με κράνο και λευκό κρασί, τα κεφτεδάκια από ζυγούρι γεμίζουν με φυστίκι Αιγίνης, στο τέλος, πριν περάσεις σε ένα παραδοσιακό ριτσέλι ή μια πανακότα με τριαντάφυλλο, αξίζει να σταθείς στην καταπληκτική ποικιλία από σπάνια ελληνικά τυριά, όπως το ποντιακό παρχαροτύρ, ο καραμελλωμένος μπάτζος ή μια γραβιέρα της Σκύρου. Φαγητό αληθινό, προσγειωμένο, χωρίς πόζα, σε ένα μικρό, ζεστό μαγαζάκι, που θυμίζει κάτι από απλό γαλλικό μπιστρό ή παλιό καφενέ.

info
Μαριγούλα, Πολύγυρος, τηλ. 23710 23171.

20160528_154746

20160528_161727-(1)

Μπουκαδούρα, με αύρα θαλασσινή 
Η Γιώτα δεν είναι από δω. Από το νησί της, την Ικαρία, κουβαλάει εκείνη την ωραία τρέλα των ανέμων, μιας γυναίκας πανέμορφης, που τη ζωή της τη φτιάχνει και τη στολίζει όπως εκείνη το εννοεί. Κι αυτή τη θαλασσινή αύρα που έρχεται απ’ αλλού, τη νοιώθεις να διαπερνά όλη αυτή τη γωνιά του παραδείσου πάνω στο κύμα, ενισχυμένη από την καλόγουστη αισθητική της Γιώτας, ένα ποίημα καμωμένο από δροσιά, λουλούδια, μυριστικά και τη θαλπωρή του ξύλου. Και μόνο για να αγναντέψεις από δω τη θάλασσα, θα ερχόσουν για ένα κρασί. Αλλά έχεις πολλούς νόστιμους λόγους, να έρθεις πεινασμένος σαν λύκος. Να απολαύσεις πρώτα με τα μάτια, τη ζωντάνια των χρωμάτων και των υλικών στα πιάτα, να δοκιμάσεις την από καρδιάς μαγειρική της, να εκτιμήσεις τη φαντασία της, σε μια μαρμελάδα λουλουδιών, μια μαρμελάδα με τσίλι και ντοματίνι ή μοχίτο, αχλάδι με σταφίδα ή ένα λικέρ κυπαρίσι, στα βαζάκια που θα ψωνίσεις φεύγοντας.

20160528_155214

20160528_160813

Ως τότε, σε περιμένει μια ψαροσαλάτα λεμονάτη με καπαρόφυλλα, ολοζώντανα κρίταμα με φρέσκια ντομάτα και κρεμμυδάκι, κατσικίσιο τυρί με μπούκοβο και μαρμελάδα τσίλι, η αυθεντική αγιορίτικη καπνιστή ψητή μελιτζάνα, με την ολόλευκη σάρκα και το καρύδι, μαγικά χόρτα τσιγαριαστά με τη φέτα να λιώνει στην πιο βουτυράτη σάλτσα, τα παράξενα τουρσιά της από κάθε λογής απρόσμενο φρούτο ή λαχανικό, όπως το καρπούζι, χταπόδι μελωμένο σε κρασάτη σάλτσα, σαρδελάκια στη σχάρα πάνω σε τριμμένη ντομάτα με ρόκα και κρεμμυδάκι, μπακαλιαροκροκέτες, αλλά και το παραδοσιακό πασχαλιάτικο κατσικάκι της Χαλκιδικής, το βυζάντι, γεμιστό με ρύζι και μυρωδικά. Τελειώσαμε με ένα υπέροχο μωσαικό, χαλβά με παγωτό καϊμάκι, μους τυριού με κουλί φρέσκιας φράουλας. Μια μοναδική εμπειρία, της θάλασσας και του βουνού.

info
Μπουκαδούρα, Σιθωνία, τηλ. 6944 547239.

441edited

Bubo: Αγιορίτικη κουζίνα με αξιώσεις
Ένα παιχνίδι με τη φύση, το κύμα, το παραμύθι και τις νεράιδες της Χακιδικής, η δουλειά της Αλεξάνδρας Ευσταθιάδου στο πιο ιδιαίτερο resort του δεύτερου ποδιού, σαν φωλιά μέσα στο πευκόδασος του Ίταμου, ζωγραφίζει ένα design σύμπαν με δεντρόσπιτα, ομπρέλες, που μοιάζουν με λαμπατέρ του παραμυθιού κι ένα πριβέ εστιατόριο για δέκα μόνο τυχερούς, που στο άκουσμά του αντηχεί η μυστήρια λαλιά του μπούφου. Το Bubo φέτος υποδέχεται πίσω στην αγαπημένη του πατρίδα, τον Δημήτρη Παμπόρη, ένα δημιουργικό μάγειρα που με τεράστια αφοσοίωση έχτισε τη φήμη του στο Aktis της Πάτμου. Να ξεκινήσεις την ώρα που ο ήλιος σβήνει τις τελευταίες του αχτίδες μπρος στην -για-τα-μάτια σου μόνο- δεντροτραπεζαρία, να έχεις το χρόνο να γευτείς όπως τους αξίζουν τα 8-10 πιάτα του menu degustation. Ο αγαπημένος μπακαλιάρος της αγιορίτικης κουζίνας πάνω σε πουρέ από δαμάσκηνο και κρέμα γάβρου γλυκίζει από το κονσομέ κρεμμυδιού, σκουμπρί μαριναρισμένο σε γιούζου, καπνιστό φουα-γκρα σε πευκοβελόνες σε ένα φρέσκο κανελόνι με μπολονιέζ, μπλακ-άνγκους 110 ημερών ωρίμανσης με πουρέ σελινόριζας, μαγιάτικο με υφές από παντζάρι, αβγοτάραχο του τρικαλινού σε κροκέτα και σος εσπεριδειδών με βανίλια, αρνάκι με κρέμα από τοπιναμπούρ, αχνιστό πακ-τσόι και σος μαύρου σκόρδου, μια κουζίνα που ακούγεται σαν μελωδία, εγκεφαλική και περίτεχνη, χαλκιδικιώτικη, ελληνική και παγκόσμια, με πιάτα ζωγραφιστά σαν έργα τέχνης.

info
Εkies all senses resort, Βουρβουρού, τηλ. 23750 91000.

20160529_144757

20160529_152608

Στην Αμμουλιανή με θέα το απέραντο γαλάζιο
Μικρό, προσφυγικό νησάκι, το μοναδικό κατοικημένο της Χαλκιδικής, πόρτα του Όρους και κάτω από τη σκιά του, η Αμμουλιανή είναι ησυχαστήριο, με μόνιμη και απανταχού γαλάζια θέα. Να την περπατήσεις, να γνωριστείς με τις προκομένες νοικοκυρές της, που μαγειρεύουν ευλαβικά την παλιά της παράδοση, ένα μείγμα μικρασιάτικης και ντόπιας θαλασσινής κουζίνας. Όπως και ο Βαγγέλης Τούσιος, στο κυανόλευκο, σαν σημαία ελληνική, ψαροταβερνάκι του.

20160529_150605

Ντροπαλός και χαμηλών τόνων, όλη η κουζίνα περνά από τα δυο του χέρια. Όσο στην κουζίνα χυλώνει η αστακομακαρονάδα, το θαλασσινο ριζότο ή μια λινγκουίνι με όλα τα θαλασσινά φρούτα και τα περίφημα, στρουμπουλά, γεμάτα και πεντανόστιμα μύδια της Ολυμπιάδας, θα δοκιμάσεις τον αυθεντικό, ντόπιο, τραγανό, μυρωδάτο και βελούδινο ψαροκεφτέ που γίνεται οπωσδήποτε με σαλούβαρδο-μια ποικιλία μπακαλιάρου. Αχνιστά μύδια με διακριτικό το άρωμα της πιπεριάς, του άνηθου και του λεμονιού-αυτό εδώ το μύδι μιλάει μόνο του, τσίπουρο και μεζές, ταραμοσαλάτα, τυροκαυτερή, μπουγιουρντί και κολοκυθοκεφτέδες, ανοίγουν την όρεξη μέχρι να ψηθεί, σπαρταριστό το φρέσκο ψάρι.

info
Ανεμότρατα, τηλ. 23770 51340.

20160529_225231

20160529_222529

The Roost: Νοστιμιές από ξυλόφουρνο και ντόπιο λουκουμάκι
Ο Πλάτωνας και η Φιλιώ, είναι παράγοντες του νησιού και διοργανωτές του θερινού, καλλιτεχνικού φεστιβάλ του. Σε μια παλιά, γεμάτη γοητεία, αυλή, μόλις έστησαν ένα μπαρ, έναν ξυλόφουρνο και μια προσπάθεια, να σερβίρουν ανανεωμένη τη ντόπια κουζίνα. Τρία νέα παιδιά στην κουζίνα, ψήνουν κότα γιουβέτσι στον ξυλόφουρνο και κοτόπουλο στη σούβλα, φτιάχνουν μια ολόδροση σαλάτα με όσπρια, λαχανικά και πλιγούρι, σπιτικό πεϊνιρλί και κασεροκροκέτες, ένα υπέροχο ψητό χταπόδι γεμιστό με λεμονάτο πλιγούρι, ανανεώνουν την παράδοση όσο τη σέβονται, η αγιορείτικη γεύση δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό τους, να τελειώσεις όπως σου προτείνουν, με ελληνικό καφέ στο μπρίκι, λουκούμι και γλυκό του κουταλιού από το όρος των μοναχών.

info
Αμμουλιανή, τηλ. 6985 114000.