Ποτέ δεν θα σου προτείνει ένα φαγητό εκφωνώντας το τυπικά. Πάντα θα έχει μια ιστορία να σου διηγηθεί γι’ αυτό, πάντα κάτι θα σου πει για τις συνήθειες των ανθρώπων που το επινόησαν ή για τα υλικά του, για τον τάδε που φτιάχνει το τυρί βολάκι και τον δείνα που της δίνει τα ψάρια, τα λουκάνικα της φουρτάλιας ή τα λυράκια για την πίτα της. Έτσι είναι η Κατερίνα Ρεμούνδου, η μαγείρισσα Του Ζοζέφ, αλλά δεν είναι μόνο έτσι.

Την ώρα που την ακούς να λέει «Εδώ στην Άνδρο αυτή την εποχή όπου οι αγρότες αραιώνουν τα αμπέλια τους κόβοντας τα αμπελοβλάσταρα και τα αρνιά είναι πολλά, σας προτείνω αυτό το φρικασέ», δεν υποπτεύεσαι την ιστορία της. Πως ήταν επιλογή της να παρατήσει μια αξιόλογη καριέρα εμπορικής διεύθυνσης σε ανθούσες επιχειρήσεις για να ξανανοίξει το εγκαταλελειμμένο καφενείο του παππού Ζοζέφ, μόνο και μόνο γιατί της άρεσε η ιδέα του να βρίσκεται πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνδέει την παλιά χώρα Απροβάτου με τον Πιστροφό και φτάνει μέχρι τη θάλασσα στο Κόρθι. Τη γοήτευσε η πρόκληση να εγκαταλείψει το αθηναϊκό στυλ ζωής της και να επανεφεύρει τον εαυτό της, φορώντας πολύχρωμα σκουφιά μαγείρισσας και αυστηρές ρόμπες κουζίνας, ραμμένες sur mesure, δουλεύοντας εξίσου σκληρά με το παρελθόν, αλλά πια χειρονακτικά, αφού επέλεξε να ανοίγει φύλλο μόνη της και να φτιάχνει σπανακόπιτες, να πλάθει λυροκεφτέδες και γιουβαρλάκια, να γεμίζει λαμπριάτες και να επινοεί νηστίσιμες μαγειρίτσες με τσάγαλα, σούπες με λύρα και κάστανα, λαδερά με μανιτάρια και πατάτες, χορτόσουπες με πλιγούρι, μπιφτέκια με ζαατάρ στη γάστρα, σαλάτες με μαυρομάτικα και χταπόδι ή διάφορα άλλα φαγητά που, αν και του μυαλού της, τους δίνει εκείνο το ανδριώτικο κάτι, που τα εναρμονίζει με τη μαγειρική παράδοση του νησιού της, με τη λιτή του, κυκλαδίτικη λογική.

Το φαγητό στης Κατερίνας συγκαταλέγεται, πιστεύω, σε εκείνες, τις λίγες, συνολικές γευστικές εμπειρίες μιας εξελισσόμενης τοπικής κουζίνας που μπορεί να βιώσει κανείς σήμερα στην ελληνική περιφέρεια – νησιωτική και μη. Και αυτός είναι ο λόγος που το φανατικό κοινό της παραβλέπει τους ρυθμούς του σέρβις ή τον sui generis χαρακτήρα της.

info
Του Ζοζέφ, Πιστροφός, Άνδρος, τηλ. 22820 51050, 6944 392672. Κόστος: 15-20€ / άτομο.