Μητρόπολη, κοσμοπολίτικη, επιβλητική, γοητευτική, η Μαδρίτη έχει όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια πρωτεύουσα. Μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται, που ζει καθημερινά στους μεγάλους και άνετους δρόμους, μια πόλη με πολλές όψεις.

Ο κάθε Μαδριλένιος έχει τις δικές του συνήθειες, τις αγαπημένες διαδρομές, τα μέρη που συναντά φίλους, τα μαγαζιά που επιλέγει για καφέ ή ποτό, τα εστιατόρια που αγαπά. Με λίγα λόγια, ο καθένας έχει τη δική του, προσωπική Μαδρίτη. Αυτή είναι η δική μου.

WAYCUP+specialty+coffee
Specialty καφές στο Waycup

Cortado ή specialty;
Οι Ισπανοί αγαπούν τον καφέ, άλλωστε αποτελεί μια από τις καθημερινές τους συνήθειες το πρωί ή μετά το φαγητό. Ο «καμένος», πικρός cortado ήταν αυτός που κυριαρχούσε μέχρι να φτάσει και στην Ιβηρική το λεγόμενο «τρίτο κύμα», δηλαδή ο specialty café. Ενα από τα πρώτα μαγαζιά που τον αγκάλιασαν είναι το Toma café στην περιοχή της Malasaña (Calle de la Palma, 49). Είναι από τις στάσεις μου κάθε φορά που την επισκέπτομαι. Πρόσφατα απέκτησε και ένα αδερφάκι, το Toma café 2, στην περιοχή Iglesias (Santa Feliciana 5). Στην κουλτουριάρικη Malasaña (Calle del Pez, 20) πάντως υπάρχει και το Hanso café, όπου δύο Κινέζοι έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και πέτυχαν. Στο πιο εναλλακτικό Lavapies (Calle del Dr. Fourquet, 33) θα βρείτε το Hola café να σερβίρει εξαιρετικούς καφέδες από Αιθιοπία, Κένυα κ.λπ., ενώ στη κοσμοπολίτικη Salamanca (Calle del Dr. Fourquet, 33) υπάρχει το Waycup.

Mercado-de-vallehermoso-madrid_2-1024x1024
Η είσοδος της δημοτικής αγοράς Vakkehermoso

La_Crepa002
Κρέπες στο La Crepa

Φαγητό στα mercados
Οι αγορές έχουν γίνει της μόδας. Πολλές από αυτές που βρίσκονται στο κέντρο, αφού ανακαινίστηκαν, έγιναν τουριστική ατραξιόν με αποτέλεσμα να χάσουν την αυθεντικότητά τους. Αλλες πάλι, σαν αυτή του San Fernando στην περιοχή Embajadores (Calle de Embajadores, 41), κράτησαν τον χαρακτήρα τους και γεμίζουν ιδίως τα Σαββατοκύριακα από Μαδριλένιους που βγαίνουν για ένα aperitivo ή tapeo. Εκεί, στο La Buena Pinta, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από μπίρες από μικρές ισπανικές ζυθοποιίες καθώς και το Gaditaun με νοστιμιέςπό το Gadiz, όπως τα τραγανά chicharrones. Αλλο ένα mercado που αξίζει να επισκεφτείτε είναι του Antón Martin (Calle de Santa Isabel, 5), καθώς και του Vallehermoso (Calle Vallehermoso, 36), όπου εκεί, ανάμεσα στα κλειστά κρεοπωλεία και ψαράδικα, θα βρείτε ένα από τα καλύτερα thai εστιατόρια της πόλης, το Kitchen 154 (οπωσδήποτε τις φτερούγες κοτόπουλου), έναν Γάλλο να μαγειρεύει στο Kint Gastrograzy νόστιμα πιάτα χωρίς γλουτένη, θα πιείτε spritz παρέα με ιταλικά τυριά και αλλαντικά στο Di Buono και θα φάτε γλυκές κρέπες στο La crepa.

Fabrica-Maravillas
Για ξανθιά ή μαύρη μπίρα στο Fabrica Maravillas

Una cerveza por favor!
Η μπίρα για τους Μαδριλένιους αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς τους. Από τις κλασικές μπιραρίες με φολκλόρ ατμόσφαιρα είναι το Los Gatos στην περιοχή Huertas (Calle de Jesús, 2). Και αφού πιείτε την πρώτη εκεί συνεχίστε μέχρι την επόμενη γωνία στο Cervantes (Plaza Jesús, 7), ένα ακόμα κλασικό στέκι για τους κατοίκους της πόλης για μπίρα. Αν σας πιάσει πείνα ζητήστε την tortilla de patatas αλλά και την ensaladilla rusa. Στο μίνιμαλ περιβάλλον του El Sainete στην περιοχή La Latina (Calle del Cordón, 5) η εμπειρία της μπίρας αποκτά πιο γαστρονομικό ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζεται με προσεγμένα πιάτα που θα ζήλευαν πολλά εστιατόρια. Τέλος, στη Malasaña υπάρχει «ένα εργοστάσιο» όπου φτιάχνει και σερβίρει τις δικές του μπίρες. Στο Fábrica Maravillas (Calle de Valverde 29) θα πιείτε από ξανθιά μέχρι μαύρη με φόντο τα καζάνια όπου ζυμώνονται.

MADRID-COOL-BLOG-CELICIOSO-G-1
Γλυκά χωρίς γλoυτένη στο Celicioso

Η γλυκιά Μαδρίτη
Σίγουρα η La Mallorquina στην Puerta de Sol είναι από τα πιο γνωστά και πιο κεντρικά ζαχαροπλαστεία της Μαδρίτης (οι τρούφες σοκολάτας είναι αξεπέραστες), όμως στο Mama Framboise (Fernando VI 23), σε ένα πολύ ρουστίκ περιβάλλον, θα δοκιμάσετε μικρές γλυκές αμαρτίες που αν και είναι λίγο ακριβές αξίζουν τον κόπο. Στο Celicioso, κοντά στην Gran Via (Calle de Hortaleza 3), θα βρείτε πεντανόστιμα γλυκά χωρίς γλουτένη, ειδικά τα cupcakes και τα μπισκότα. Στο κρυμμένο στους στενούς δρόμους του Barrio de las Letras Motteau ένας «γίγαντας» Βέλγος μαζί με τη μητέρα του φτιάχνουν καθημερινά βουτυράτα κρουασάν, μηλόπιτες και κέικ βουτηγμένα στη σοκολάτα. Στο Ascaso στο Chamberí (Calle de Zurbano 25) αφού μπείτε θα θέλετε να δοκιμάσετε και να πάρετε μαζί σας τα πάντα και οπωσδήποτε το pastel ruso. Τέλος στο Chocolala Belga κοντά στην Plaza Mayor (Calle del Bonetillo 1) σταματήστε για να πάρετε σοκολάτες και σοκολατάκια που τα φτιάχνουν στο μικρό εργαστήριο που θα δείτε πίσω από τις τζαμαρίες.

Ardosa-2
Βερμούτ και αλλαντικά στο La Ardosa

Sherry ή vermut?
Σκονισμένα μπουκάλια παντού, βαρέλια, σκηνικό παλιού μπαρ του Μεσοπολέμου της Μαδρίτης και ατμόσφαιρα που μυρίζει sherry. Είναι η La Venencia (Calle Echegaray 7), εδώ όπου θα γευτείτε σπιτικά sherry και (ίσως) το καλύτερο Pedro Jimenez της ζωή σας. Συμβουλή: ο ιδιοκτήτης είναι από τους πιο δύστροπους ανθρώπους που μπορείτε να συναντήσετε και σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να βγάλετε φωτογραφία. Στην Plaza del Rey και στο La Revoltosa σερβίρουν ένα από τα καλύτερα βερμούτ της πόλης, όπως και στο La Ardosa που διατηρεί την ίδια διακόσμηση από το 1892. Στο Casa Camacho, στη Malasaña, με ιστορία από τις αρχές της δεκαετίας του ’20, ζητήστε το δικό τους βερμούτ, το Yayo. Τέλος, στο Alipio Ramos, στην οδό Ponzano, συνδυάστε το σπιτικό τους βερμούτ με tapas.

pablomonteroyalejandrodiaz
Στο Recreo για tapas

Η μόδα των μπαρ
Γενικά στην Ισπανία όταν λέμε μπαρ δεν εννοούμε το μέρος όπου μπορούμε να πιούμε μόνο αλκοόλ, αλλά να φάμε κιόλας. Και τελευταία τα μπαρ γίνονται όλο και πιο πολύ της μόδας και μάλιστα με πιο προσεγμένα μενού. Ενα από αυτά είναι και το La Sala de despiece (Calle de Ponzano11). Το όνομά του μπορεί να τρομάζει (σημαίνει σφαγείο στα ελληνικά), όμως εκεί θα βρείτε νόστιμους μεζέδες που ολοκληρώνονται μπροστά από τους σερβιτόρους που φορούν πλαστικές άσπρες ποδιές με μπλε γραβάτες. Επίσης στο Recreo (Calle de Espartinas 5) τα tapas αποκτούν άλλη υπόσταση και μια πιο προσεγμένη μορφή, χωρίς όμως να γίνονται ακριβά και δήθεν. Οι δύο νεαροί σεφ με προϋπηρεσία σε αστεράτα εστιατόρια δημιούργησαν έναν κατάλογο με παραδοσιακούς μεζέδες αλλά σε μοντέρνα εκδοχή. Τέλος στο Askua Barra (Calle de Arlaban 7) που μεταφέρει τη φιλοσοφία του σχεδόν ομώνυμου εστιατορίου της Valencia στο κέντρο της Μαδρίτης, θα δοκιμάσετε ευφάνταστους ψαρομεζέδες αλλά και κρεατικά που ψήνονται σωστά.

javier-de-las-muelas-dry-martini-bcn-2495_orig
Dry Martini από τον Javier de Las Muelas στο Gran Melia

Η επίθεση των κοκτέιλ
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια το Gin Tonic σε οβάλ κολονάτο ποτήρι ήταν το μοναδικό κοκτέιλ που γνώριζαν και προτιμούσαν οι Μαδριλένοι και γενικά οι Ισπανοί. Τελευταία, όμως, ανοίγουν ολοένα και περισσότερα μαγαζιά που φτιάχνουν και άλλα κοκτέιλ εκτός από αυτό. Ετσι στο Salmón Guru στο Barrio de las letras (Calle Echegaray 21) και σε ένα σχεδόν αλμοδοβορικό σκηνικό θα πιείτε τα καλύτερα ποτά της πόλης. Στο ισόγειο του ξενοδοχείου The Gran Meliá Fénix φιλοξενείται το γνωστό bar της Βαρκελώνης Dry Martini by Javier de Las Muelas. Εκεί οι ντυμένοι στα λευκά με μαύρες γραβάτες bartenders σερβίρουν εξαιρετικά dry Martini αλλά και πληθωρικά ποτά, σε ανάλογες τιμές όμως. Στο Angelita Madrid στην περιοχή Chueca, στο ισόγειο δύο αδέλφια έστησαν μια δυνατή μπάρα που μαζεύει όλο και περισσότερο κόσμο, ενώ στον όροφο λειτουργεί ένα wine bar με συμπαθητικό φαγητό. Επίσης, στο μπαρ Santamaría, la coctelería de al lado (Calle Ballesta 6), με όνομα που δύσκολα ξεχνάς, ένας Ούγγρος ταλαντούχος bartender σερβίρει υψηλής ποιότητας ποτά. Εκεί δοκίμασα ένα από τα καλύτερα Apple Martini.

Δείτε επίσης
Μαδρίτη: Η πόλη που λατρεύεις να ζεις
Βαρκελώνη: Κοσμοπολίτικη και μποέμ
Διακοπές στη Βαρκελώνη; Δες 17 super στέκια για όλα τα γούστα!