Ο γνωστός σεφ με την ισχυρή τηλεοπτική παρουσία έχει στα σκαριά μια νέα εκπομπή της οποίας η επίσημη ανακοίνωση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις δεδομένου ότι ο τίτλος και το concept θύμισαν την πολυβραβευμένη-αντίστοιχου περιεχομένου-εκπομπή του Άντονι Μπουρντέν.

Σύμφωνα με το πλάνο της εκπομπής, που τιτλοφορείται «Gordon Ramsay: Uncharted» (σ.σ. uncharted- αχαρτογράφητος), ο σεφ θα ταξιδεύει σε διάφορες περιοχές ανά τον κόσμο εξερευνώντας διαφορετικές γαστρονομικές κουλτούρες επιδιώκοντας να μαγειρέψει τις τοπικές κουζίνες καλύτερα και από τους ντόπιους. Τα γυρίσματα ξεκινούν το φθινόπωρο και αναμένεται να βγει στον αέρα το 2019 στο κανάλι του National Geographic, που εκπέμπει σε 171 χώρες.

Σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου κάθε επεισόδιο θα «ξεκλειδώνει τα μαγειρικά μυστικά κάθε κουλτούρας μέσα από μια περιπετειώδη εξερεύνηση με τοπικούς ήρωες, με τον ίδιο το Ράμσεϊ να έρχεται αντιμέτωπος μαζί τους αποτυπώνοντας τη δική του μετάφραση κάθε τοπικής μαγειρικής σταθεράς». Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, «ο διάσημος σεφ θα επιστρατεύσει και επιστήμες όπως η ανθρωπολογία προκειμένου να “ξεθάψει” τους πιο απίστευτους ανθρώπους, τοποθεσίες και γεύσεις».

Όπως είναι αυτονόητο, οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται αλλά και ο τίτλος της εκπομπής έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο διαδίκτυο με χαρακτηριστικά σχόλια που κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι για την ανταπόκριση του κοινού στην επερχόμενη εκπομπή με αρκετούς να αντιπαραβάλλουν το Ράμσεϊ με τον Άντονι Μπουρντέν επισημαίνοντας την αυθεντική προσέγγιση του δεύτερου στα γαστρονομικά του ταξίδια και την επιθυμία του για γνώση. Συμπληρωματικά εμείς θα επισημάνουμε: Το concept εξερεύνησης της εκάστοτε γαστρονομικής κουλτούρας έχει επαναληφθεί και το πόσο ενδιαφέρον θα είναι σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τον παρουσιαστή, την προσέγγιση και τη γαστρονομική του παιδεία. Ωστόσο γιατί θα πρέπει ο σεφ να αναθεωρεί τον τρόπο που σε κάθε τόπο μαγειρεύουν τα τοπικά τους πιάτα;

Η αρνητική αυτή εξέλιξη ανάγκασε το National Georgaphic να απαντήσει τονίζοντας σε σχετική δήλωση ότι «τα συμφραζόμενα παρερμηνεύθηκαν» και ότι «οι αντιδράσεις ήταν βιαστικές». Δεδομένης λοιπόν της εξέλιξης, μάλλον οι υπεύθυνοι παραγωγής θα πρέπει να αναθεωρήσουν το περιεχόμενο της εκπομπής γιατί πιθανόν το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το κοινό την ερχόμενη σεζόν είναι να δει στους τηλεοπτικούς του δέκτες το Ράμσεϊ σε ρόλο ενός επίδοξου Μπουρντέν…