Δεν είναι τυχαίο που τα αποκαλούν “Καραϊβική της Ελλάδας” αφού αυτό που τα χαρακτηρίζει είναι οι εξωτικές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και δέντρα ως εκεί που φτάνει το κύμα. Σε συνδυασμό δε με τα καταπράσινα μικρά νησάκια σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από την ακτή δημιουργείται ένα τοπίο απλά μαγευτικό.

sivota_288621152

Ένας φίλος πάλι τα ονομάζει “Μονακό της Θεσπρωτίας” και δύσκολα μπορείς να φέρεις αντίρρηση, αφού τα πολυτελή σκάφη κατακλύζουν το λιμάνι και τους πολλούς μικρούς κόλπους, με τους ιδιοκτήτες τους να κάνουν βουτιές από το κατάστρωμα ή να αράζουν με ένα ποτήρι κρασί απολαμβάνοντας το ηλιοβασίλεμα. Μόλις ξεπεράσεις το γεγονός ότι πρέπει να κάνεις πολλά χιλιόμετρα για να φτάσεις μέχρι εκεί -υπολόγισε ότι από Αθήνα θέλεις τουλάχιστον 6 ώρες με το αυτοκίνητο- έχεις μια επιλογή για εξωτικές και πάνω από όλα εκπληκτικές διακοπές εντός συνόρων. Αν πάλι έχεις σκάφος, δεν το συζητώ, τα Σύβοτα είναι ιδανική επιλογή. Και μπορεί η απόσταση να κάνει δύσκολες τις μικρές 2ήμερες ή 3ήμερες αποδράσεις, αλλά για καλοκαιρινές διακοπές τα Σύβοτα είναι ό,τι πρέπει.

sivota_178511597

Σύβοτα = βαρκάδες και βουτιές
Και δικό σου σκάφος να μην έχεις οι θαλασσινές εξορμήσεις στα Σύβοτα είναι must. Πώς αλλιώς θα δεις άλλωστε τα κοντινά νησάκια που έχουν μερικές από τις πιο όμορφες αλλά απρόσιτες με άλλο τρόπο παραλίες; Επιβιβάζεσαι σε ένα από τα θαλάσσια ταξί που βρίσκεις στο λιμάνι ή νοικιάζεις βάρκα και ξεκινάς τις βαρκάδες στα νησάκια Μαύρο Όρος, Άγιο Νικόλαο και Μουρτεμένο.

mpela-vraka

Σημείωσε, βέβαια, ότι στο Μουρτεμένο πας και με τα πόδια, σε μια ξεχωριστή διαδρομή μέσα από τη θάλασσα! Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται το νησάκι αυτό και η διάσημη παραλία του Μπέλα Βράκα βρίσκονται μόλις λίγα βήματα από τα Σύβοτα, τα οποία κάνεις μέσα στη θάλασσα με το νερό να σου φτάνει μέχρι τα γόνατα. Κράτα την τσάντα της θάλασσας (και την ομπρέλα σου γιατί η παραλία δεν είναι οργανωμένη) ψηλά και πέρνα απέναντι για να κάνεις βουτιές και θαλάσσια σπορ. Περπατώντας στα μονοπάτια του Μουρτεμένου βρίσκεις κι άλλες παραλίες που προσεγγίζονται με τα πόδια.

Pisina

Η must παραλία στα Σύβοτα, ωστόσο, προσεγγίζεται μόνο με σκάφος και δεν είναι άλλη από την περίφημη Πισίνα. Τη βρίσκεις στο νησάκι του Αγίου Νικολάου και τα διάφανα τιρκουάζ νερά της δικαιολογούν απόλυτα το όνομα της. Πολύ καλές επιλογές για μπάνιο είναι και οι οργανωμένες παραλίες Μέγα Άμμος και Μικρή Άμμος, οι οποίες βρίσκονται έξω από τα Σύβοτα με κατεύθυνση προς το χωριό Πέρδικα.

agia-paraskeui

Συνεχίζοντας την ίδια διαδρομή βρίσκεις επίσης τη Μέγα Ντράφο και την παραλία Αγία Παρασκευή με τα εξωτικά νερά και το μικρό νησάκι απέναντι από την ακτή, το οποίο μπορείς άνετα να προσεγγίσεις κολυμπώντας. Αν δε θες να απομακρυνθείς από τον οικισμό ή θες να πας για μπάνιο αργά το απόγευμα ή και το βράδυ ο Γαλλικός Μώλος, όπου φτάνεις με τα πόδια περπατώντας το Μονοπάτι των Ερωτευμένων, είναι ό,τι χρειάζεσαι. Αμέσως μετά τον Γαλλικό Μώλο είναι και η παραλία Ζέρη που λατρεύουν ειδικά οι μικροί της παρέας αφού έχει και νεροτσουλήθρες.

Με ορμητήριο τα Σύβοτα

parga_178933340

Μπορεί τις περισσότερες ώρες της μέρας να τις περάσεις στις πανέμορφες παραλίες, μην παραλείψεις όμως να βάλεις στο πρόγραμμα και μικρές εκδρομές. Τα Σύβοτα άλλωστε είναι μικρός οικισμός και από την πρώτη κιόλας μέρα τα έχεις εξερευνήσει, ενώ η βόλτα στη μεγάλη περατζάδα της προκυμαίας και τα γύρω στενά όπου βρίσκονται οι περισσότερες ταβέρνες και τα καταστήματα γίνονται καθημερινή βραδινή συνήθεια, πριν και μετά το γεύμα σε ένα από τα μαγαζιά της περιοχής. Γέμισε τις μέρες σου λοιπόν και με εξορμήσεις προς τα κοντινά χωριά Πέρδικα και Πλαταριά, καθώς και στην κοσμοπολίτικη Πάργα.

axerontas-spor

Αν έχεις διάθεση για λίγο πιο μακρινές αποστάσεις αξίζει να επισκεφτείς το Ζάλογγο και το Νεκρομαντείο του Αχέροντα και αν είσαι λάτρης των σπορ στη φύση δε γίνεται να φύγεις από εκεί χωρίς να πας για rafting, kayak και canoe kayak στον Αχέροντα ποταμό ή πεζοπορία και ιππασία μέσα στη φύση. Επιπλέον, από τα Σύβοτα αναχωρούν καθημερινά και σκάφη για Παξούς και Αντιπαξούς.

Και από φαγητό;

georgeos-family-tavern

Σαν γνήσιος παραθαλάσσιος οικισμός τα Σύβοτα αγαπούν πολύ το ψάρι με τις ψαροταβέρνες να υπερτερούν αριθμητικά, χωρίς να λείπουν και οι επιλογές για κρέας. Από την άλλη, ίσως επειδή φιλοξενεί και πολλούς Ιταλούς τουρίστες, έχει και κάποια ιταλικά εστιατόρια. Tip: Μετά το φαγητό επιβάλλεται ένα παγωτό από τα πολλά παγωτατζίδικα που βρίσκεις στα στενά του οικισμού.

ionion

Για ψαράκι και θαλασσινά πολύ καλές επιλογές είναι το Georgeo’s Family Taverna (τηλ. 26650 93266) πάνω στην προκυμαία. Εκεί δοκιμάζεις νόστιμη ποικιλία θαλασσινών για να συνοδέψεις το ούζο ή τη μπίρα σου, φρέσκο ψάρι αλλά και μαγειρευτά που σε αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένο. Σε ονειρική τοποθεσία πάνω στη θάλασσα, λίγο πιο μακριά από τις άλλες ταβέρνες, βρίσκεις και το Filakas restaurant (τηλ. 26650 93461) για φρέσκα ψάρια και άπαιχτη γαριδομακαρονάδα. Στο Τρεχαντήρι (τηλ. 26650 93232) σε υποδέχεται ο “καπετάνιος” με το ναυτικό καπέλο του και σου συστήνει ένα λαχταριστό κατάλογο όπου κυριαρχούν το ψάρι και τα θαλασσινά, ενώ το μεσημέρι τα μαγειρευτά τους σου κλείνουν προκλητικά το μάτι. Στην ψαροταβέρνα Ιόνιον (τηλ. 26650 93506) τα θαλασσινά μπορεί να είναι πεντανόστιμα αλλά αυτό που κλέβει πραγματικά την παράσταση είναι οι πλούσιες μακαρονάδες με θαλασσινά.

mediterraneo

Αν θέλεις μια αλλαγή από τις θαλασσινές γεύσεις, πήγαινε σίγουρα στο Steak House (τηλ. 26650 93224) και γέμισε το τραπέζι σου με ό,τι λαχταρά ένας γνήσιος λάτρης του κρέατος ή αλλιώς κοντοσούβλι, κεμπάπ, μπριζόλες, κοτόπουλο και σνίτσελ. Αν πάλι πεθύμησες πίτσα και ζυμαρικά επέλεξε ανάμεσα στο Parasole, που βρίσκεται πάνω στην προκυμαία και σερβίρει πολύ νόστιμη πίτσα (παρήγγειλε την ομώνυμη παρέα με μια σαλάτα καπρέζε με ντομάτα, μοτσαρέλα και μικρές φουντίτσες βασιλικού και θα μας θυμηθείς) ή στο Mediterraneo (τηλ. 26650 93060) πάνω στον εμπορικό δρόμο. Αν δεν βρεις τραπέζι να καθίσεις σε αυτό το εστιατόριο -κάτι πολύ πιθανό- μπορείς να πάρεις την πίτσα σου σε πακέτο για να την απολαύσεις στο μπαλκόνι του δωματίου σου ή στα παγκάκια στο τέλος της προκυμαίας, εκεί που αράζουν κάθε βράδυ όλα τα ζευγαράκια ατενίζοντας τη θάλασσα που φωτίζεται μόνο από τα αστέρια και τα φώτα των σκαφών.

Για ποτάκι

sivota_288626009

Όσον αφορά στη νυχτερινή διασκέδαση, έχε κατά νου ότι μπορεί τα Σύβοτα να είναι πολύ διάσημος ταξιδιωτικός προορισμός και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες να γεμίζει κόσμο, εκεί όμως σίγουρα δε θα βρεις έντονη νυχτερινή ζωή. Οι επιλογές για βραδινή έξοδο εντός του οικισμού εξαντλούνται σε 2-3 μπαράκια στο λιμάνι, όπως η Αυλή και το Acanthus, όπου απολαμβάνεις χαλαρά το cocktail και το ποτό σου με θέα τη θάλασσα υπό τους ήχους καλής μουσικής. Δεν είναι τυχαίο που τα Σύβοτα τα αγαπούν πολύ οι οικογένειες…