Ο Giovanni Scaraggi (με προϋπηρεσία στο Noma, αλλά και στα αθηναϊκά Hytra και Matsuhisha μεταξύ άλλων) βρήκε στη Λαχανιά (το πιο όμορφο χωριό της νότιας Ρόδου) ένα υπέροχο παλιό σπίτι του 1926 και το μετέτρεψε σε ένα λιτό μποέμικο ιταλικό νεο-μπιστρό – ειδικά η πίσω αυλή με την καλαμωτή και το χωριάτικο ambiance με θέα μια τεράστια αγριοσυκιά και τα γύρω σπίτια είναι ένα αριστούργημα απέριττης κομψότητας.

Στην κουζίνα αυτός και ο Ελληνοολλανδός Νικόλας Μενεγάκης (επίσης με ένσημα από διάφορα αστεράτα ολλανδικά εστιατόρια) εκτελούν μια italian fusion κουζίνα με μικρές διακριτικές επιρροές από την Nordic κουζίνα (κυρίως στις τεχνικές), την Ιαπωνία και την Ελλάδα. Μια απίθανη γκασπάτσο από φράουλες με καλαμάρι γαρίδες και τραγανό guanciale αποτίνει φόρο τιμής στη σαρωτική surf & turf τάση, τα μαύρα ρεβίθια από την Πούλια με κρέμα μπακαλιάρου είναι πιάτο comfort αναφοράς, τα ραβιόλια με γέμιση ψητή μελιτζάνα και μια συγκλονιστική σος με ντομάτα και nduja (το πικάντικο σαλάμι της Καλαβρίας) είναι πιάτο βγαλμένο από το μενού κορυφαίας Slow Food οστερίας, ενώ προσεγγίζει ιδανικά και την zero-kilometer τάση με ένα ντόπιο αρνάκι με πουρέ από (ντόπια) καπνιστή πατάτα που είναι λουκούμι. Το Sole Giaguaro (όνομα εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Ιταλο Καλβίνο) είναι λόγος να έρθεις μέχρι τη Λαχανιά.

info
Sole Giaguaro, Λαχανιά, Ρόδος, τηλ. 22440 46262

Δείτε περισσότερα ταξιδιωτικά μυστικά ΕΔΩ