Στην άκρη της Ελλάδας, πάνω σε αυτό τον -no mans land- αγριωπό βράχο των 40 κατοίκων, η κυρία Σεβαστή Πίκου έστησε το 1984 ανάμεσα στο σπίτι της και την εκκλησία της Παναγιάς της «Μελαχρινής» (όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι λόγω του σκούρου χρώματος της ρωσικής τεχνοτροπίας εικόνας) ένα μικρό μαγαζί με λίγα rooms to let από πάνω.

Ενα ταβερνάκι κυρίως ψαροφαγικό, αλλά πού και πού ψήνουν και κανένα «ζωύφιο», όπως λένε εδώ τα αρνιά και τα κατσίκια. Η Σεβαστή είναι ονομαστή για το δικής της έμπνευσης τηγανητό χταπόδι με (τηγανητά) κρεμμύδια ροδέλες που αποτελεί το signature πιάτο της, αλλά και για τα φρέσκα ψάρια που αγοράζει είτε από ντόπιους ψαράδες, είτε βγάζει ο γιος της που είναι δεινός ψαροντουφεκάς. Το εσωτερικό του μαγαζιού – ένας χώρος με φωτογραφίες από μέλη της οικογένειας (ένα φανταστικό πορτρέτο του πατέρα της και μικρά κάδρα με φωτογραφίες του άντρα της που τον έχασε πριν από 15 χρόνια στο ψάρεμα με δυναμίτη), εικόνες της Παναγίας και ένας καναπές σαν σαλόνι σπιτιού με μια ανοιχτή τηλεόραση που έπαιζε το «Power of Love».

Στο ψήσιμο των ψαριών βοηθάει και ο Νικήτας ο Ξυλουράς (που κι αυτός έχασε το χέρι του στο έθιμο του δυναμίτη στην Κάλυμνο), ενώ πανταχού παρούσα είναι και η γιαγιά Θεμελίνα σε ένα μεγαλειώδες καζαντζακικό σκηνικό.

info
Ταβέρνα Ψέριμος, Ψέριμος, τηλ. 22430 29337

Δείτε περισσότερα ταξιδιωτικά μυστικά ΕΔΩ.