Στην ελληνική ταινία Η Ρόζα της Σμύρνης, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στους κινηματογράφους σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορέλλα, η ομώνυμη ηρωίδα ζει στην Αθήνα με την εγγονή της Μαριάννα (Ευγενία Δημητροπούλου) κουβαλώντας δεκαετίες ολόκληρες ένα επτασφράγιστο μυστικό. Την ηρεμία της ζωής της έρχεται να ταράξει ο Δημήτρης (Τάσος Νούσιας), ένας αρχιτέκτονας, ο οποίος ετοιμάζοντας μια έκθεση πάνω στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων της Σμύρνης ανακαλύπτει ένα ματωμένο νυφικό σε κάποιο παλαιοπωλείο της Σμύρνης μαζί με ένα γράμμα κρυμμένο στη φόδρα του. Ένα ερωτικό δράμα μαζί με ένα υπέροχο ταξίδι στην μακραίωνη παράδοση του μικρασιατικού πολιτισμού, με άλλα λόγια.

rosa3

Η παρακάτω παραδοσιακή και εκλεκτή συνταγή, λοιπόν, έρχεται να πλαισιώσει άψογα και νόστιμα την υπέροχη αυτή ταινία.

soutzoukakia

Σουτζουκάκια σμυρναίικα

Υλικά για 4 άτομα:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο καλής ποιότητας
4 φρυγανιές χωριάτικες
½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο καλής ποιότητας
6 σκελίδες σκόρδο
1½ κουτ. γλυκού κύμινο
1 φλιτζάνι ελιές πράσινες, τσακιστές
600γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 πρέζα μπούκοβο
1 σφηνάκι ούζο
50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1
Ζεματάτε για 3-4 λεπτά τις ελιές σε νερό που βράζει και τις σουρώνετε. Μουσκεύετε τις φρυγανιές στο κρασί και τις στύβετε καλά με τα χέρια σας. Πολτοποιείτε το ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο και το κύμινο.

Βήμα 2
Ζυμώνετε τον κιμά με το μίγμα του σκόρδου, τις φρυγανιές, το ούζο, αλάτι και πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα για μισή ώρα στο ψυγείο και πλάθετε μακρόστενα σουτζουκάκια.

Βήμα 3
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τηγανίζετε τα σουτζουκάκια σε μπόλικο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Βήμα 4
Σε μια κατσαρόλα βράζετε για 10 λεπτά τα ντοματάκια, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τις ελιές, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη, το μπούκοβο και τέσσερις κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.

Βήμα 5
Ρίχνετε τα μισοτηγανισμένα σουτζουκάκια στη σάλτσα και συνεχίζετε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ακόμη περίπου μέχρι να μαγειρευτούν καλά. Συνοδεύετε με γαρνιτούρα της αρεσκείας σας, π.χ. πατάτες τηγανητές, ρύζι ή πουρέ.

roza_smyrnis_clip

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας: