Η ταινία η Ζωή του Πι (Life of Pi), σε αριστουργηματική σκηνοθεσία του Ανγκ Λι, αφηγείται τις επικίνδυνες και κουραστικές μέρες που περνά πάνω σε μια βάρκα ο νεαρός Ινδός Πι Πατέλ (Ίρφαν Καν), ο μοναδικός επιζών ενός τραγικού ναυαγίου…

Life-of-Pi7

Στη μέση του απέραντου και ατελείωτου πουθενά ο Πι παλεύει για την επιβίωσή του πάνω σε μια βάρκα με συνεπιβάτιδα μια άγρια τίγρη. Η δε ανάγκη για τροφή είναι ακόμα μεγαλύτερη. Στην ύστατη προσπάθεια για μια αναίμακτη «συμβίωση», ο Πι εκπαιδεύει την τίγρη με μαεστρία ώστε να μην του επιτίθεται, επιβραβεύοντάς την με φρέσκο τόνο.

Επιβραβεύστε κι εσείς τον εαυτό σας με ένα σούπερ διαιτητικό και ασιατικό πιάτο, που έχει βάση τον ολόφρεσκο τόνο. Η συνταγή είναι του Αμερικανού σεφ Emeril Lagasse.

HD

Φρέσκος τόνος σε μαρούλι με σάλτσα yuzu ponzu
20 ΛΕΠΤΑ | ΕΥΚΟΛΟ

Υλικά για 4 άτομα
½ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
¼ φλιτζανιού ζάχαρη
1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ 3εκ., κομμένο σαν σπιρτόξυλα
χυμό από 1 λεμόνι
χυμό από 1 πορτοκάλι
6 κουτ. σούπας σάλτσα yuzu ponzu
1/3 φλιτζανιού χυμό λάιμ φρέσκο
φυτικό λάδι
λίγα νουντλς
λίγο σησαμέλαιο ζεσταμένο
1 πρέζα αλάτι
12 φύλλα μαρουλιού, πλυμένα καλά, στεγνωμένα
250γρ. ολόφρεσκο τόνο, σε λεπτές φέτες
σάλτσα τσίλι για το σερβίρισμα

Για τη σάλτσα yuzu ponzu
1/2 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
1/4 φλιτζανιού ξίδι από ρύζι
1/4 φλιτζανιού χυμό λεμονιού

Life-of-Pi-235

Διαδικασία
Για τη σάλτσα yuzu ponzu: Ανακατεύετε όλα τα υλικά να ενωθούν και περνάτε τη σάλτσα από σουρωτήρι για να συγκρατήσετε τυχόν κουκούτσια από το λεμόνι.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι (όχι από αλουμίνιο ή χαλκό) ανακατεύετε τη σάλτσα σόγιας, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, τον χυμό λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού, τη σάλτσα yuzu ponzu και το χυμό λάιμ. Μόλις αρχίσουν να σιγοβράζουν, ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Τραβάτε από τη φωτιά και αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε καλά φυτικό λάδι (γεμίζετε το σκεύος μέχρι τα 4εκ. ύψος). Κατόπιν, ρίχνετε τα νουντλς και τα τηγανίζετε για 30 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα μία φορά και από την άλλη πλευρά με τρυπητή κουτάλα. Στραγγίζετε τα νουντλς σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ραντίζετε τα νουντλς με λίγο σησαμέλαιο και αλατίζετε.
Ακουμπάτε τις φέτες του τόνου σε μια πιατέλα και περιχύνετε με το ¼ φλιτζανιού από τη σάλτσα yuzu ponzu. Αφήνετε να σταθούν για 1 λεπτό, γυρίζετε τις φέτες τόνου και από την άλλη μεριά και αφήνετε να σταθούν για 1 λεπτό επιπλέον.
Απαλά σπάτε τα νουντλς σε μικρά κομματάκια του 1,5εκ. και βάζετε δύο κουταλιές της σούπας νουντλς μέσα σε κάθε μαρουλόφυλλο. Ακουμπάτε από μία φέτα τόνου πάνω από τα νουντλς, γαρνίρετε με πράσινη καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη, λίγα φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρετε αμέσως.

life-of-pi-poster