Στην αμερικάνικη κωμωδία Fred Claus, ο Φρεντ (Βινς Βον), που μεγάλωσε όλη του τη ζωή στη σκιά του αδερφού του, Αϊ Βασίλη, του γνωστού Σάντα Κλάους (Πολ Τζιάματι), σιχαίνεται τα Χριστούγεννα και γίνεται στρυφνός και γκρινιάρης! Κάποιον Δεκέμβρη, όμως, ο Φρεντ ταξιδεύει πρώτη θέση με τάρανδο για να δει την οικογένειά του στον Βορρά.

Fred-Claus-DI

Εκεί του ξεφουρνίζουν ότι ο αδελφός του αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και αποφασίζει να αναλάβει αυτός τα… άγια καθήκοντα! Μαζί, όμως με τα νέα η μαμά Κλάους ξεφουρνίζει και ένα εκπληκτικό χοιρινό μπούτι που γεμίζει ολόκληρο το τραπέζι αλλά και το στομάχι όλων με ευχαρίστηση!

2007_fred_claus_036

7

Σας έχουμε, λοιπόν, μια υπέροχη συνταγή για υπέροχο χοιρινό μπούτι, για να Χο-Χο-Χορτάσετε με το παραπάνω την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τους αγαπημένους σας!

OLI_1213_Challenge_Glazed_Ham_23

Γιορτινό χοιρινό μπούτι
5 ώρες – Βαθμός δυσκολίας: ΘΕΛΕΙ ΑΡΚΕΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Υλικά για 10-12 άτομα:
1 κουτ. σούπας κόκκους μπαχάρι
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 μπούτι χοιρινό, 5-6 κιλά περίπου
20-30 καρφάκια γαρίφαλο

Για το γλάσο:
3 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ακατέργαστη
4 κουτ. σούπας σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)
1 κουτ. γλυκού πιπέρι allspice τριμμένο (πιπέρι Τζαμάικας ή πιμέντο)

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160C στον αέρα. Βάζετε το μπαχάρι και το κρεμμύδι στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού. Καλύπτετε το ταψί μέχρι με 2εκ.
Ακουμπάτε το μπούτι πάνω σε μια σχάρα και το καλύπτετε καλά με διπλό αλουμινόχαρτο. Ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά ανά 500γρ. κρέατος, δηλαδή για τα 5 κιλά θα χρειαστείτε 3 ώρες και 30 λεπτά ψήσιμο. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάζετε το γλάσο: Βάζετε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτετε λίγο νεράκι αν το γλάσο είναι πολύ παχύρρευστο. Μόλις πάρει βράση, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το γλάσο να κρυώσει λιγάκι.
Προσεκτικά αφαιρείτε το δέρμα από το μπούτι (θα καίει ακόμα), αφήνοντας ένα καλό στρώμα λίπους. Χαράζετε το λίπος σε σχήμα ρόμβων. Καρφώνετε στο κέντρο κάθε ρόμβου από ένα γαρίφαλο. Αλείφετε παντού το κρέας με το γλάσο και το βάζετε στο φούρνο να ψηθεί για 10 λεπτά.
Το βγάζετε από το φούρνο και το αλείφετε άλλη μία φορά με γλάσο και το ψήνετε για 10-15 λεπτά επιπλέον μέχρι να ροδοκοκκινήσει. Προσοχή μη σκουρύνει πολύ. Αφήνετε το κρέας να σταθεί για 30 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες ή αν θέλετε το σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή και κρύο.

782998-334b3dc8-5d5c-11e3-ae40-d33e7a4d8181

Δείτε το αστείο τρέιλερ της ταινίας: