Είναι τόσο δημοφιλές στη Γαλλία που το σερβίρουν πάντα σε γιορτές και εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και σαν κυρίως πιάτο. Αλλά και στην Ελλάδα, δεν είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη σε ένα γιορτινό τραπέζι;

Ωστόσο, το να φτιάξετε ένα πραγματικά πετυχημένο σουφλέ δεν είναι απλή υπόθεση. Από τη μια, πρέπει να είναι αέρινο -το λέει και τ’ όνομά του άλλωστε, καθώς souffler στα γαλλικά σημαίνει «φυσάω», «αναπνέω». Από την άλλη, για να πετύχει η συνταγή, πρέπει να την κατέχετε, που σημαίνει ή ότι την έχετε φτιάξει πολλές φορές και την παίζετε στα δάχτυλα ή ότι είστε master στη μαγειρική. Αλλά επειδή λίγοι είναι τόσο καλοί που δεν χρειάζονται καν συμβουλές, δείτε εδώ τα 5 μυστικά για σίγουρη επιτυχία!

shutterstock_679818499mikri

1. Το βασικότερο όλων είναι να μην ξεκινήσετε την παρασκευή του από πολύ νωρίς. Το σουφλέ πρέπει να φαγωθεί με το που βγει από το φούρνο, πριν προλάβει να «πέσει» από την αλλαγή της θερμοκρασίας. Μια καλή συμβουλή είναι να το βάλετε να ψηθεί όταν έρθουν οι καλεσμένοι σας λίγο πριν καθίσουν στο τραπέζι.

2. Όση ώρα ψήνετε το σουφλέ (συνήθως θέλει 20-25 λεπτά, ενώ σε ατομικές μερίδες γύρω στα 8 λεπτά) δεν ανοίγετε το φούρνο. Αυτό από μόνο του αρκεί να καταστρέψει το επιθυμητό φούσκωμα, που θέλετε στο σουφλέ σας.

3. Για να γίνει πιο ζουμερό, μπορείτε να βάλετε το σκεύος του σουφλέ μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψί, που θα είναι γεμισμένο μέχρι τη μέση με βραστό νερό. Αυτό είναι ένα κόλπο που κάνουν οι Γάλλοι σεφ για να βγει πιο ζουμερό.

shutterstock_85071547mikri

4. Προτιμήστε να τοποθετείτε το σουφλέ σε καλά βουτυρωμένα γυάλινα ή κεραμικά σκεύη και ποτέ μην τα γεμίζετε μέχρι πάνω. Μέχρι τα 3/4 είναι καλά, ώστε να έχει χώρο το σουφλέ να φουσκώσει.

5. Η παρασκευή της μπεσαμέλ είναι σίγουρα το πιο δύσκολο κομμάτι όσον αφορά τη διαδικασία. Πρέπει να είναι αφενός καλά δουλεμένη, ώστε να μην σβολιάσει, αφετέρου να είναι ανάλαφρη και ταυτόχρονα γευστική. Η παρασκευή της χρειάζεται κόπο και δεξιοτεχνία, ενώ το αποτέλεσμα είναι μέχρι την τελευταία στιγμή αμφίβολο ότι θα πετύχει. Σας αγχώσαμε; Δεν υπάρχει λόγος αφού η λύση βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας σας. H Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ παρασκευάζεται πανεύκολα και πάντα με σίγουρη επιτυχία. Χρειάζεται μόνο γάλα, 1 λεπτό χτύπημα σε απλό μίξερ και θα έχετε πλούσια, αφράτη και γευστική Μπεσαμέλ που θα απογειώσει τα αλμυρά σας σουφλέ.

Όσο για συνταγές; Εδώ σας έχουμε τόσο τις κλασικές όσο και μερικές πιο απαιτητικές ώστε όλοι να σας θυμούνται και μετά τις γιορτές!

Σουφλέ τυριού

Σπανάκι σουφλέ με τυριά

Σουφλέ κολοκύθας

Σουφλέ σοκολάτας

Σουφλέ με Grand Marnier