Ένα πλατό τυριών προσφέρεται σε ένα γεύμα με κρασί τυπικά πριν το επιδόρπιο, μαζί με φρούτα και παντός τύπου τσάτνεϊ. Ποια είναι, όμως, τα ιδανικά συνοδευτικά για κάθε είδος τυριού, ώστε να αναδειχθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του;

Ο συνδυασμός των τυριών με τα συνοδευτικά τους είναι ζήτημα που δεν πρέπει να παίρνετε αψήφιστα, δεδομένου ότι η ντελικάτη, πικάντικη, αιχμηρή κ.ο.κ γεύση των επιλογών δεν πρέπει να καλύπτεται, αλλά να αναδεικνύεται. Οπότε είτε επιλέξετε μαρμελάδες, γλυκόξινα τσάτνεϊ ή μέλι και ξηρούς καρπούς, θυμηθείτε ότι πρέπει να «δένουν» αρμονικά με το είδος των τυριών του πλατό χωρίς να καλύπτουν τον γευστικό τους χαρακτήρα.

Η ποιότητα φυσικά είναι το Α και το Ω της σωστής επιλογής και ένα πέρασμα από τις βιτρίνες των ΑΒ Βασιλόπουλος είναι το ιδανικό σημείο για να βρείτε αυτά που χρειάζεστε. Το σύνολο των προτάσεων εδώ θα σάς ταξιδέψει γευστικά σε όλη την Ελλάδα, ενώ θα βρείτε τυριά επιλεγμένα προσεκτικά, φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες και ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα, διακεκριμένα μάλιστα από τους ειδικούς του κορυφαίου «Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης και Ποιότητας -iTQi» με τα βραβεία Ανώτερης Γεύσης 2018, που πιστοποιούν την ανώτερη ποιότητα και συμπυκνωμένη γεύση τους.

Δοκιμάσαμε και σάς προτείνουμε τέσσερα τυριά με ελληνική ταυτότητα και έντονη γευστική προσωπικότητα, καθώς και μερικές πινελιές που μπορείτε να προσθέσετε για μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία.

Το ΑΒ Επιλογή Μανούρι Θεσσαλίας ΠΟΠ, που παράγεται από επιλεγμένο γάλα ζώων ελευθέρας βοσκής αποκλειστικά για την ΑΒ στη Θεσσαλία, χαρακτηρίζεται για το λευκό του χρώμα, την απαλή οσμή και τη δροσερή κρεμώδη, πλούσια γεύση του. Τρώγεται σκέτο και συνοδεύεται ευχάριστα με ένα λευκό κρασί. Ταιριάζει υπέροχα με λίγο μέλι ανθέων και, αν θέλετε, συνοδεύετε με φρυγανισμένο, πολύσπορο ψωμί.

Το ΑΒ Επιλογή Κατσικίσιο τυρί Κισσάβου σε άλμη, που παράγεται από ντόπιο, ολόφρεσκο, επιλεγμένο γάλα και χαρακτηρίζεται από το διακριτικό του άρωμα και την ήπια γεύση γίδινου γάλακτος είναι μια επιλογή με πιο έντονο γευστικό χαρακτήρα. Το γίδινο γάλα προέρχεται από επιλεγμένες παραδοσιακές εγχώριες φυλές αιγών, που εκτρέφονται στην πλούσια σε βιοποικιλότητα περιοχή του Κισσάβου. Συνδυάστε το ιδανικά με μαρμελάδα ντομάτας ή τσάτνεϊ σύκου, καρύδια, ντακάκια κλασικά -χωρίς γεύση για να μην καλύπτουν το τυρί- και ένα ζωηρό λευκό κρασί.

Η ΑΒ Επιλογή Γραβιέρα Κρήτης Τρύπας ΠΟΠ, τουλάχιστον 6μηνης ωρίμασης, με έντονη, πικάντικη γεύση, ωριμάζει σε σπηλιές στα ορεινά της Κρήτης και παράγεται από επιλεγμένο κρητικό γάλα. Ο ισχυρός χαρακτήρας της αγαπά τα στιβαρά κόκκινα κρασιά, ενώ ταιριάζει ιδανικά με φρούτα, όπως σταφύλια και σύκα αλλά και τσάτνεϊ με ήπια γλυκύτητα.

Η ΑΒ Επιλογή Κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας ΠΟΠ, είναι πικάντικη και αλμυρή με αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών, που αναδεικνύονται λόγω της εξάμηνης ωρίμασής της. Δίνει υπέροχη γεύση σε μαγειρευτά και ψητά φαγητά, ενώ δένει όμορφα με λευκά ξηρά κρασιά, φρέσκα φρούτα, όπως πεπόνι, σταφύλια και καρύδια και κριτσίνια κρασιού με καρότο.

Extra tip: Θυμηθείτε ότι τα τυριά πρέπει να παραμένουν μισή ώρα εκτός ψυγείου, πριν το σερβίρισμα, προκειμένου να έχουν τη σωστή γεύση και υφή.

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ

Advertisement