Μπορεί η βασιλόπιτα να είναι το πιο κλασικό κέικ των γιορτών στην Ελλάδα, αλλά κάνει την εμφάνιση της μόνο την Πρωτοχρονιά. Γιατί, όμως, να στερηθούμε την απόλαυση ενός αφράτου κέικ με τον καφέ και το τσάι μας μέρες που είναι; Φτιάχνουμε, λοιπόν, τα πιο λαχταριστά, γιορτινά, κέικ και σας αποκαλύπτουμε όλα τα μυστικά για να είστε σίγουροι ότι όλοι θα μιλούν γι’ αυτά!

Πριν φουρνίσω, κοσκινίζω…
Ή αλλιώς η μισή δουλειά γίνεται στην προετοιμασία των υλικών σας:
* Αρχικά φροντίζετε να έχετε βγάλει όλα τα υλικά από το ψυγείο, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
* Στη συνέχεια ζυγίζετε όλα τα υλικά σύμφωνα με τις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Η ζαχαροπλαστική δεν σηκώνει πειράματα, οπότε το “με το μάτι” δεν είναι αποδεκτή μονάδα μέτρησης.
* Αφού ζυγίσετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις με το Μπέικιν Πάουντερ ή τη Φαρίνα, τα κοσκινίζετε για να γίνουν τα κέικ σας ακόμη πιο αφράτα.
* Τα γιορτινά κέικ οφείλουν να είναι πιο “πλούσια” σε σχέση με ό,τι φτιάχνετε την υπόλοιπη χρονιά, γι’ αυτό επιλέγετε συνταγές με αποξηραμένα φρούτα, φρουί γλασέ, ξηρούς καρπούς και φυσικά την αγαπημένη όλων σοκολάτα Κουβερτούρα.

cake-me-castana-kai-lefki-sokolata-exo

Ζυμώνοντας την τελειότητα
Αν έχετε μίξερ με κάδο, η ζωή σας θα γίνει ευκολότερη αφού θα ρίξετε στον κάδο ένα-ένα τα υλικά με τη σειρά που υποδεικνύει η συνταγή και όταν ομογενοποιηθούν, θα αδειάσετε το μίγμα στη φόρμα και θα το ψήσετε. Αλλά και με μίξερ χειρός πάλι θα φτιάξετε τέλεια κέικ, απλά θα χρειαστείτε λίγο περισσότερο χρόνο. Όλα βέβαια λύνονται αν έχετε “βοηθό”, όπως το ταίρι σας, την κολλητή σας ή ακόμη και τα παιδιά, που λατρεύουν αυτή τη διαδικασία.

Extra Tip
Χρησιμοποιείτε ταψί ή φόρμα διαστάσεων που υποδεικνύει η συνταγή, για να φουσκώσει το κέικ όπως πρέπει. Μην ξεχάσετε να το αλείψετε με βούτυρο και να το πασπαλίσετε με λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει το κέικ.

Κι αν η ζύμη θυμίζει τσουρέκι;
Από την πολίτικη βασιλόπιτα, μέχρι το διάσημο γερμανικό stollen, υπάρχουν γιορτινά αρτοποιήματα που η ζύμη τους θυμίζει τσουρέκι. Σε αυτή την περίπτωση να θυμάστε ότι:
* Χρειάζεστε απαραιτήτως καλής ποιότητας Μαγιά, που διαλύετε σε χλιαρό νερό ή γάλα και την αφήνετε να φουσκώσει για λίγα λεπτά.
* Ανακατεύετε πολύ καλά το μίγμα στο μίξερ, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο.
* Αφού βγάλετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, την αφήνετε σκεπασμένη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις ανέβει, την πιέζετε να κάτσει και αν πρόκειται να βάλετε μέσα κάποια υλικά, όπως μάρτζιπαν ή ξηρούς καρπούς, τα προσθέτετε τότε, δίνετε το σχήμα της επιλογής σας στο γλυκό και το αφήνετε να φουσκώσει ξανά πριν το βάλετε στο φούρνο να ψηθεί.

xmass-cake_80682211_n

Ο φούρνος θα τα ψήσει…
…το σπίτι θα μυρίσει! Για να μην την πατήσετε, όμως και το κέικ σας δεν φουσκώσει ποτέ, φροντίζετε πάντα να προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC-180oC και το πρώτο 35λεπτο του ψησίματος να μην ανοίγετε ΠΟΤΕ το φούρνο!

Για να βεβαιωθείτε ότι έχει ψηθεί το κέικ, βυθίζετε στη ζύμη τη λάμα ενός μαχαιριού και αν βγει στεγνή, τότε είναι έτοιμο.

Τα πιο όμορφα, γιορτινά κέικ
Λένε ότι πρώτα τρώμε με τα μάτια, οπότε ένα πολύ όμορφο γλύκισμα είναι πάντα πιο θελκτικό. Από την άλλη, η περίοδος των Χριστουγέννων απαιτεί στολίδια παντού, ακόμη και στα γλυκά. Δεν εννοούμε βέβαια να πάρετε στολίδια από το δέντρο και να τα βάλετε πάνω στο κέικ, αλλά να δώσετε μεγαλύτερη βάση στη διακόσμησή του. Μπορείτε να τα πασπαλίσετε με άχνη ζάχαρη ή ακόμη καλύτερα, να τα γαρνίρετε με γλάσο από λιωμένη Κουβερτούρα μαύρη ή λευκή, με Κρέμα Ζαχαροπλαστικής ή αέρινο Garni. Επίσης, μπορείτε να προμηθευτείτε ζαχαρόπαστα σε διάφορα χρώματα ή να τη φτιάξετε με τα χεράκια σας και με κουπ πατ σε γιορτινά σχέδια να κόψετε διακοσμητικά. Τέλος, φρούτα φρέσκα ή ζαχαρωμένα, ξηροί καρποί και Τρούφα Σοκολάτας στολίζουν ιδανικά κάθε δημιουργία.

Εxtra Tip
Αφήνετε το κέικ εκτός φούρνου για περίπου μισή ώρα πριν το ξεφορμάρετε, για να μην κολλήσει στη φόρμα και το διακοσμείτε μόνο αφού κρυώσει, για να μην λιώσουν τα υλικά που θα βάλετε πάνω.

Και 5 συνταγές για τα καλύτερα γιορτινά κέικ:

Γιορτινό κέικ με πορτοκάλι

Ιταλικό πανετόνε

Χριστουγεννιάτικο stollen με μάρτζιπαν

Fruit Cake

Χριστουγεννιάτικο κέικ έλατο