Νόστιμο, θρεπτικό, γρήγορο και εύκολο στο μαγείρεμα και με μεγάλη γκάμα συνταγών να το ακολουθούν, το ρύζι δεν είναι τυχαία μια από τις πιο δημοφιλείς τροφές στον κόσμο. Βέβαια, όπως θα ξέρεις δεν υπάρχει μόνο μία ποικιλία ρυζιού -για την ακρίβεια υπάρχουν περίπου 40.000 ποικιλίες, ενώ στη χώρα μας μαγειρεύουμε με περίπου 10 από αυτές. Ξέρεις, όμως, ποιο ρύζι ταιριάζει καλύτερα στην κάθε συνταγή;

ryzi

Η μεγάλη αξία του ρυζιού
Το ρύζι αποτελεί βασική τροφή για περισσότερο από το μισό παγκόσμιο πληθυσμό, είναι οικονομικό και χορταστικό, ενώ όσον αφορά στη διατροφική του αξία, λίγα είναι τα δημητριακά που μπορούν να συγκριθούν μαζί του. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες που το καθιστούν σημαντική πηγή ενέργειας, περιέχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (εκτός απότη Β12), αλλά και βιταμίνη Ε, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Επίσης, είναι φτωχό σε νάτριο και δεν επιβαρύνει την αρτηριακή πίεση, είναι ιδιαίτερα εύπεπτο, δεν περιέχει γλουτένη και λιπαρά και έχει λίγες θερμίδες. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του και οι πολλές και διαφορετικές συνταγές που φτιάχνουμε με ρύζι, από τα κλασικά πιλάφια και τις σούπες μέχρι σαλάτες και γλυκά, με το ρυζόγαλο να είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα μικρών και μεγάλων. Επιπλέον, είναι και τέλειο συνοδευτικό για κρέας και πουλερικά.

Τα πιο δημοφιλή είδη ρυζιού στην Ελλάδα
* Γλασέ: Από τα πιο παλιά είδη ρυζιού και τα πιο αγαπημένα των Ελλήνων. Έχει στρουμπουλούς κόκκους και λευκό χρώμα και είναι ιδανική επιλογή για σούπες και ρυζόγαλο.

* Καρολίνα: Μακρύκοκκο ρύζι με λευκό χρώμα που πρωταγωνιστεί στα γεμιστά και δίνει νόστιμα, σπυρωτά πιλάφια.

* Νυχάκι: Προέρχεται από μακρύσπερμες ποικιλίες και είναι ένα ρύζι-μπαλαντέρ που κάνει για όλες τις χρήσεις. Κοινώς με νυχάκι φτιάχνεις από ντολμαδάκια μέχρι λαχανόρυζο. Επιπλέον, επειδή είναι σκληρό, είναι κατάλληλο για βράσιμο σε νερό που κοχλάζει ή σε ατμό.

* Μπόνετ (Bonnet): Μακρύκοκκο, προβρασμένο ρύζι που ξεχωρίζει για το υποκίτρινο χρώμα του, το οποίο οφείλεται στην ειδική επεξεργασία του καρπού με ατμό, με αποτέλεσμα συστατικά του φλοιού να περνούν και στον κόκκο. Βράζει γρήγορα και παραμένει πάντα σπυρωτό, γι αυτό είναι η καλύτερη επιλογή για πιλάφι.

* Για ριζότο: Το ριζότο δεν χρειάζεται μόνο σωστή τεχνική για να πετύχει, αλλά και την κατάλληλη ποικιλία ρυζιού, όπως η San Andrea, που είναι ένα ολόλευκο ρύζι με μεγάλο με πλατύ κόκκο.

ryzi1

* Καστανό (μερικώς αναποφλοίωτο): Είναι το ρύζι που έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία, για να αφαιρεθεί μόνο μέρος του εξωτερικού φλοιού. Απαιτεί περισσότερο βράσιμο, αλλά αποζημιώνει με τη γήινη γεύση του και ταιριάζει σε γεμίσεις αλλά και ως γαρνιτούρα.

* Άγριο: Είναι συνήθως κατά 90% parboiled (προβρασμένο) και κατά 10% τα ψημένα σπυριά ενός υδρόφιλου φυτού (Indian rice) που καλλιεργείται σε παραλίμνιες περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Στις περισσότερες συνταγές συνδυάζεται με κάποιο λευκό ρύζι (π.χ. καρολίνα), δίνοντας νόστιμες γαρνιτούρες.

* Basmati: Αρωματικό ρύζι που καλλιεργείται στις περιοχές των ποταμών που πηγάζουν από τα Ιμαλάια και βρίσκονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Είναι καλή επιλογή για πιλάφια και συνοδεύει τέλεια ethnic συνταγές με κρέας και ψάρι.

* Jasmine: Επίσης αρωματικό ρύζι, με πιο φίνο και λεπτό άρωμα που καλλιεργείται στα οροπέδια της Ταϊλάνδης. Θεωρητικά παίρνει το άρωμά του από τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους της εκάστοτε περιοχής που καλλιεργείται. Ιδανικό για να συνοδεύσει καυτερά και αρωματικά φαγητά με βάση από τσίλι, φρέσκο κόλιανδρο και λάιμ.

ryzi2

5 tips για το σωστό βράσιμο του ρυζιού
1. Για σπυρωτό πιλάφι, πριν το βράσιμο, ξεπλένεις το ρύζι μέσα σε σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό.
2. Η σωστή αναλογία ρυζιού – νερού ή ζωμού, είναι συνήθως 1 μέρος ρύζι με 2½ μέρη νερό ή ζωμός.
3. Ανακάτευε το ρύζι μόνο με πιρούνι, για να ξεχωρίζουν οι κόκκοι και να μείνει σπυρωτό.
4. Σε γενικές γραμμές ο χρόνος βρασμού ποικίλει από 12-18 λεπτά, αναλόγως την ποικιλία.
5. Αφού βράσεις το ρύζι και κατεβάσεις την κατσαρόλα από τη φωτιά, τη σκεπάζεις με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα για να τραβήξει τους υδρατμούς και να κρατήσει το ρύζι αφράτο μέχρι τη στιγμή του σερβιρίσματος.

Bonus 5 υπέροχες συνταγές με ρύζι
Γεμιστά με σταφίδες και κουκουνάρι
Τρίχρωμο ρύζι σε φόρμα
Λαχανόρυζο με πράσα
Μυδοπίλαφο με φρέσκα βότανα
Ρυζόγαλο με σιρόπι καραμέλας