Ξανθιά ή σκουρόχρωμη, με ή χωρίς αλκοόλ, πικάντικη, πιο έντονα πικρή ή με ήπια φρουτώδη γεύση, η μπίρα θέλει ειδική μεταχείριση και αν ήδη την έχετε βάλει στην κατάψυξη για να την απολαύσετε δροσερή από το μπουκάλι ή σε παγωμένο ποτήρι μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Από τη σωστή θερμοκρασία μέχρι τον τρόπο σερβιρίσματος στο ανάλογο ποτήρι, η «μπιροποσία» έχει τη δική της ιεροτελεστία για να αναδειχθούν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της κάθε μπίρας.

Η σωστή θερμοκρασία
Σε έναν παραλληλισμό με το κρασί, θυμηθείτε ότι το βασικότερο στοιχείο που θα πρέπει να προσέξετε είναι η θερμοκρασία της. Βάζετε την μπίρα στο ψυγείο -ποτέ στην κατάψυξη- 1 μέρα νωρίτερα σε θερμοκρασία από ±3°C έως ±6-8°C. Ιδανικά διαβάζετε την ετικέτα και ακολουθείτε τις οδηγίες που αναγράφονται.

Σταθερή και δροσερή
Πριν ανοίξετε το μπουκάλι βεβαιωθείτε ότι δεν έχει ανακινηθεί. Αν έχει κουνηθεί, περιμένετε για λίγα λεπτά πριν την ανοίξετε και τη ρίξετε στο ποτήρι γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεχειλίσει από το μπουκάλι και θα ξεθυμάνει. Όταν τη σερβίρετε, επιλέγετε ένα ποτήρι που είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή έχει μπει στο ψυγείο για λίγα λεπτά αν θέλετε να είναι λίγο δροσερό, για να μην στάζει. Ωστόσο, σημειώνεται ότι το δροσερό ποτήρι δεν προσφέρει γευστικά κάτι επιπλέον στην μπίρα που είναι ήδη δροσερή όταν σερβίρεται, αντιθέτως, μπορεί να τη «νερώσει».

Το ποτήρι το σωστό
Ο κάθε τύπος μπίρας σερβίρεται στο κατάλληλο ποτήρι για να απολαύσετε στο έπακρο όλα τα χαρακτηριστικά της. Τα είδη των ποτηριών είναι τα εξής:

Shaker pint: Είναι η πιο οικονομική λύση σερβιρίσματος μπίρας. Ελαφρύ, κωνικό και σχετικά μεγάλης χωρητικότητας, παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν σε όλες σχεδόν τις μπιραρίες για όλα τα είδη μπίρας ωστόσο, όταν σταδιακά δόθηκε μεγαλύτερη έμφαση στους τύπους ποτηριών που αναδεικνύουν καλύτερα τα στοιχεία κάθε μπίρας, έγινε μια λιγότερο δημοφιλής επιλογή για τους λάτρεις της ποιοτικής μπίρας.
Tumbler: Ανθεκτικό, πιο βαρύ και χοντρό από το Shaker pint, με μεγάλη χωρητικότητα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλα τα είδη μπίρας.
Stange: Ποτήρι σωλήνας, λεπτό, ιδανικό για πιο ελαφριές, ντελικάτες ή χωρίς αλκοόλ μπίρες.
Pilsner: Το κλασικό ποτήρι με φαρδύ στόμιο σε σχήμα τρομπέτας, όπως υποδεικνύει και το όνομά του, είναι το ποτήρι που αγαπά τις Pils.
Weizen: Στενό στη βάση, με φαρδύ στόμιο για να διατηρεί τον πλούσιο αφρό και το άρωμα μιας σταρένιας μπίρας όπως η Αrcobräu.

Seidel: Το βαρύ, με μεγάλο χερούλι ποτήρι, φτιαγμένο από χοντρό γυαλί ώστε να αντέχει στα τσουγκρίσματα. Αντίστοιχα ποτήρια στη Γερμανία είναι γνωστά ως Stein και διαθέτουν καπάκι για την προστασία της μπίρας. Ιδανικό για τις ξανθιές Pils.
Goblet ή Chalice: Το κομψό ποτήρι των δυνατών ales, με φαρδύ άνοιγμα για να ενισχύονται οι φυσαλίδες και να αναδεικνύονται τα αρώματα της μπίρας.
Snifter: Το γνωστό και ως ποτήρι του κονιάκ, με μεγάλη κοιλιά και στενό στόμιο για την περιδίνηση της μπίρας και την συγκέντρωση των αρωμάτων της στο στόμιο. Ιδανικό για ales με υψηλό δείκτη αλκοόλ και μπίρες που επαναζυμώνονται όπως η σαμπανιζέ Gulden Draak, η οποία ωστόσο σερβίρεται άνετα και σε ποτήρι Flute.
Flute: Μακρύ και στενό ποτήρι για ζωηρές σαμπανιζέ μπίρες, διαμορφωμένο ώστε να μην εξατμίζονται γρήγορα οι αρωματικές φυσαλίδες τους αναδεικνύοντας όλα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους. Ενίοτε, ο κορμός τους είναι λίγο πιο κοντός από αυτόν των ποτηριών της σαμπάνιας.
Τουλίπα: Με σχήμα τουλίπας, αναδεικνύει τον αφρό της μπίρας προστατεύοντας το σώμα της. Ιδανικό για τις σκούρες, φουντουκένιες ales.

Η ώρα του σερβιρίσματος
Σερβίρετε κρατώντας το ποτήρι σε γωνία 45 μοιρών, ακουμπάτε την άκρη του στομίου στο ποτήρι και ρίχνετε την μπίρα σχετικά γρήγορα και σταθερά. Όταν το ποτήρι γεμίσει κατά τα 2/3, το ισιώνετε για να δημιουργηθεί ένα ωραίο στρώμα αφρού. Σημειώνεται ότι ο ρόλος του αφρού κάθε άλλο παρά διακοσμητικός είναι δεδομένου ότι προστατεύει την μπίρα από τη γρήγορη αλλοίωση των αρωματικών και γευστικών χαρακτηριστικών της. Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα τη ζητήσετε χωρίς ή με ελάχιστο αφρό- χωρίς ωστόσο να περάσετε στο άλλο άκρο, δηλαδή μόνο με αφρό- ξανασκεφτείτε το. Αφήνετε τον αφρό να «στρώσει» για μερικά δευτερόλεπτα και απολαμβάνετε.

Εις υγείαν!