Καθημερινά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δεκάδες γαστρονομικά διλήμματα τύπου «Γεμιστά με ρύζι ή γεμιστά με κιμά;», «Μουσακάς με ψητά λαχανικά ή ψητά λαχανικά και πατάτες;», «Μπριάμ στο φούρνο ή μπριάμ στην κατσαρόλα»; Τα διλήμματα του food-culture είναι στη ζωή μας, ωστόσο, στα γευστικά αυτά διλήμματα οι μπίρες εζα μάλλον θα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη…

Το φαγητό είναι μια πολύ προσωπική υπόθεση και ατομική επιλογή. Όλοι έχουμε βρεθεί σε συζητήσεις όπου γίνεται μάχη πραγματική για το αν τα γεμιστά πρέπει να είναι με ρύζι ή με κιμά, αν στη μαγειρίτσα βάζουμε όλη τη συκωταριά ή μόνο τα «σκληρά», αν στις σούπες βάζουμε ζυμαρικό ή ρύζι, αν αυγοκόβουμε το ένα, αν ψιλοκόβουμε το άλλο, και πάει λέγοντας… Η λίστα αυτή δεν τελειώνει ποτέ.

Μετά έχουμε και τα συνοδευτικά. Τι θα πρέπει να συνοδεύει το ελληνικό τραπέζι; Άλλοι θα πουν η χωριάτικη, άλλοι οι τηγανητές πατάτες, άλλοι το ψωμί. Ή και ακόμη πιο γενικά, με τι πρέπει να συνοδέψουμε το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο;

Η αλήθεια είναι, ότι απάντηση σωστή για όλα αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει. Και αν υπάρχει κάποια σωστή απάντηση βάσει ιστορίας και προέλευσης κάθε συγκεκριμένου φαγητού, τότε, δεν υπάρχει μία μόνο απάντηση που να αφορά τη νοστιμιά.

Γιατί ποιος δεν ευχαριστήθηκε τα καλοφτιαγμένα και τρυφερά ντολμαδάκια με κιμά, ακόμη κι αν είχε συνηθίσει να τα τρώει «ορφανά»; Ποιος δεν εξεπλάγην ευχάριστα όταν δοκίμασε πρώτη φορά γεμιστά κοκκινιστά; Και γιατί η θρεπτική και δυναμωτική κοτόσουπα να μην είναι εξαιρετικά νόστιμη είτε με κριθαράκι είτε με ρύζι; Η απάντηση είναι μία: Επειδή, πάντα παίζει τον ρόλο του το «χέρι».

Δύο μπίρες, μια κοινή απόλαυση
Όταν, λοιπόν, το δίλημμα αφορά την μπίρα και ειδικά στην αγαπημένη μας εζα, η απόφαση γίνεται ακόμα πιο εύκολη. Κι αυτό γιατί στην Αταλάντη, που έχουν καλό «χέρι», έφτιαξαν δύο μπίρες τη μία καλύτερη από την άλλη! Την εζα Pilsener και την εζα Lager. Και οι δύο ταιριάζουν στη διάθεση της στιγμής και ακόμα και αν καθεμιά έχει τους υποστηρικτές της, πάντα θα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για να διαλέξεις μια από τις δύο.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι πιστοί υποστηρικτές κάθε «παράταξης» που δίνουν μάχη για την επιλογή τους! Η μάχη μαίνεται, οι κάλπες περιμένουν τις ψήφους, οι δύο παρατάξεις είναι έτοιμες να τα τσουγκρίσουν. Ποια εζα θα αναδειχθεί η πανελλαδική αγαπημένη;

Μπαίνοντας στην πλατφόρμα της εζα συμμετέχουμε στο μεγάλο «δημοψήφισμα» και ερχόμαστε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο δίλημμα. Ποια εζα είναι η καλύτερη; Και δεν ξεχνάμε πως με την ψήφο μας θέτουμε κι εμείς υποψηφιότητα για πλούσια δώρα, ευγενική χορηγία της εζα!