Από τις κλασικές, ξανθές Lager μέχρι τις Premium, πιο πικάντικες σκούρες, ξεκαθαρίζουμε το τοπίο του πιο αγαπημένου ποτού του καλοκαιριού.

Η μπίρα είναι ένα από τα αρχαιότερα ποτά, αφού έχουν βρεθεί αναφορές γι’ αυτήν μέχρι και το 3000π.Χ. Γνωστή σε όλους τους αρχαίους λαούς, ταξίδεψε από την Αίγυπτο και εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο με τον κάθε πολιτισμό να τη βελτιώνει σε γεύση και συντήρηση. Οι Έλληνες, για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν λυκίσκο σε αντίθεση με τους Κέλτες, οι οποίοι τον αντικαθιστούσαν με διάφορα χορταρικά. Τον Μεσαίωνα, η μπίρα απέκτησε στενή σχέση με τη Βαυαρία και τα μοναστήρια της, μιας και βοηθούσε τους μοναχούς ν’ αντέξουν περισσότερο τις μεγάλες νηστείες παρέχοντάς τους τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονταν και ενέργεια. Από την οικιακή παραγωγή πέρασε στην εμπορική και το 1516 εκδόθηκε ο «νόμος περί καθαρότητας» (Reinheitsgebot) στο γερμανικό αυτό κρατίδιο, ώστε οι μπίρες lager (με βυθοζύμες) να μπορούν να παρασκευασθούν μόνο με κριθάρι, λυκίσκο, νερό και μαγιά. Ο ίδιος νόμος ίσχυε και στην Ελλάδα, αλλά πρόσφατα η ελληνική νομοθεσία προσαρμόστηκε στην ευρωπαïκή και τώρα μπορούν να χρησιμοποιούνται και άλλες πηγές αμύλου και σακχάρων ως πρώτες ύλες. Ο λυκίσκος έχει γεύση και άρωμα που δεν είναι πάντα το ίδιο και μπορεί να ενισχύσει τη φρουτώδη γεύση της μπίρας.

Πλέον, κάθε ζυθοποιός μπορεί να παράγει ποικιλία από παραλλαγές, καθεμία από τις οποίες έχει ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Οι μπίρες κατηγοριοποιούνται βάσει του είδους της μαγιάς που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή τους, το είδος των χρησιμοποιούμενων πρώτων υλών, την περιεκτικότητα σε αλκοόλ, το χρώμα και τις θερμίδες. Η περιεκτικότητα μιας μπίρας σε αλκοόλ προσδιορίζει εάν μια μπίρα είναι δυνατή (8%), μέτρια (3,5 – 7%), ελαφριά (1,5 – 3,5 %), ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (0,7 – 1,5%), ενώ μπίρα χωρίς αλκοόλ θεωρείται αυτή που έχει περιεκτικότητα μικρότερη από 0,5% αλκοόλ. Όσο για το χρώμα της μπίρας, εξαρτάται από τη βύνη που χρησιμοποιήθηκε σαν πρώτη ύλη. Μπορεί να είναι ξανθό ή κόκκινο, καστανόμαυρο, κεχριμπαρένιο, χαρακτηριστικό που έχουν μπίρες με premium χαρακτήρα. Η Odyssey Red Rhapsody και η Odyssey White Rhapsody, για παράδειγμα, αποτελούν την ελληνική special πρόταση, προσφέροντας έναν πικάντικο χαρακτήρα διαφορετικό απ’ ότι μπορεί να συναντήσει κανείς στις προτάσεις της ελληνικής αγοράς.

Τα κυριότερα είδη μπίρας
Ale: Αποκαλείται αλλιώς και αφροζύμωτη διότι κατά τη ζύμωση η μαγιά ανέρχεται στην επιφάνεια του μούστου. Η ζύμωση γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (15-23°C) και η μεταζύμωση διαρκεί λίγο. Οι μπίρες αυτές μπορεί να είναι φρουτώδεις με αρώματα και γεύση που να θυμίζουν, μεταξύ άλλων, μήλο, αχλάδι, ανανά, μπανάνα, δαμάσκηνο. Άλλοι τύποι Ale είναι η Brown (σκουρόχρωμες) και η Golden (χρυσό χρώμα με απαλή γεύση, όπου προστίθεται ρύζι ή καλαμπόκι).
Dunkel: Έτσι λέγονται στη Γερμανία οι σκουρόχρωμες μπίρες με έντονη τη βύνη στη γεύση, κάτι που συμβαίνει από το παρατεταμένο καβούρντισμα.
Lager: Το πιο διαδεδομένο είδος μπίρας στον κόσμο, αλλιώς και βυθοζύμωτη, μιας και η μαγιά υφίσταται καθίζηση. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης είναι από 6 έως 12°C και η μεταζύμωση διαρκεί μήνες. Οι μπίρες αυτές έχουν λιγότερους εστέρες και πιο καθαρή γεύση. Στις βυθοζύμωτες ανήκει και η Bock που συνήθως έχει γύρω στο 5,7% αλκοόλ.
Pilsner (ή Pils): Είναι η ξανθιά, βυθοζύμωτη Lager με αρκετό λυκίσκο, ο οποίος της προσδίδει πικράδα. Η ονομασία προέρχεται από την τσέχικη πόλη Plzen.
Stout: Σκούρα, αφροζύμωτη μπίρα με πατρίδα την Ιρλανδία. Τη χαρακτηρίζει η καβουρντισμένη βύνη που αφήνει στο στόμα την αίσθηση καραμέλας ή σοκολάτας. Στην ίδια κατηγορία οι Sweet Stout, Dry Stout, Imperial Stout.
Weissbier: Υποκατηγορία της Ale με μικρή περιεκτικότητα σίτου. Ξεχωρίζει για το θολό της χρώμα και την ελαφρώς ξινή γεύση που δημιουργείται από την προσθήκη λακτοβάκιλλων.

Οι ιδανικοί συνδυασμοί
Όπως και στο κρασί, έτσι και στην μπίρα, ισχύουν μερικές βασικές αρχές συνδυασμών της με το φαγητό. Το πρώτο που θα πρέπει να λάβετε υπόψη είναι τα επίπεδα γεύσης στο φαγητό και την μπίρα σας. Οι πλούσιες και λιπαρές τροφές ταιριάζουν με μπίρες που έχουν πλούσια γεύση, όπως οι stouts ή οι porters. Οι μπίρες φρούτων και σιταριού ταιριάζουν με φρουτώδη επιδόρπια ενώ οι πιο ελαφριές, με ψάρια και σαλάτες. Η Odyssey Red Rhapsody, για παράδειγμα, που συνδυάζει αρωματική βύνη με γοητευτικό άρωμα πορτοκαλιού και πικάντικους σπόρους εξωτικών μπαχαρικών και περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7%, συνοδεύει ιδανικά λευκά κρέατα, τυριά, πατέ και ζυμαρικά. Η Odyssey White Rhapsody με νότες από άρωμα πικρού πορτοκαλιού, ακαταμάχητα αρώματα βύνης, πικάντικη αίσθηση κόλιανδρου και περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5%, αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό για λευκά κρέατα και ψαρικά. Επίσης, πολύ πικάντικα φαγητά συνδυάζονται όμορφα με πιο ελαφριές μπίρες. Με πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως λαδερά ή παστίτσιο ταιριάζει υπέροχα μια ξανθιά Fine Lager, με γεμάτο σώμα, ενώ με ψαρομεζέδες δοκιμάστε μια ευκολόπιοτη ξανθιά Pils με έντονο άρωμα λυκίσκου και ιδιαίτερη επίγευση πικράδας.