Το σκληρό, ημίπαχο τυρί από αγελαδινό γάλα με τον έντονο γευστικό χαρακτήρα, την εύθρυπτη υφή και την υψηλή διατροφική αξία είναι από τα προϊόντα που δικαιολογούν απόλυτα τη φήμη που απέκτησαν εκτός των συνόρων παραγωγής τους.

Με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης και διάρκεια ζωής έως και 2 έτη, η Grana Padano DOP, ένα από τα πρώτα σκληρά τυριά του κόσμου. Η παραγωγή της χρονολογείται περίπου 900 χρόνια πριν και πλέον είναι από τα πιο γνωστά ιταλικά τυριά που η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα σύνορα του τόπου παραγωγής τους. Η φίνα, συμπυκνωμένη γεύση της είναι αποτέλεσμα αργής ωρίμασης, ενώ το γάλα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή της προέρχεται μόνο από την κοιλάδα του ποταμού Πάδου.

Ένα τυρί με μακρά ιστορία
Δημιουργήθηκε το 1135 από τους Κινστεριανούς μοναχούς της μονής του Chiaravalle, κοντά στο Μιλάνο ενώ το όνομά της «formai de grana» (ή πιο απλά «grana», δηλαδή κοκκώδες) αποδόθηκε από χωρικούς λόγω της θρυμματιστής υφής της. To «Padano» είναι επίθετο που υποδηλώνει τον τόπο προέλευσής της. Μέχρι το 1447 η φήμη της είχε διαδοθεί και ήδη θεωρούνταν ως ένα από τα καλύτερα ιταλικά τυριά Κάθε περιοχή παρήγαγε τη δική της grana όμως ανά τους αιώνες αυτή της κοιλάδας του Πάδου έγινε περισσότερο γνωστή και στη συνέχεια ενσωματώθηκε στην κουλτούρα ολόκληρου του έθνους αφού ήταν προϊόν αποδεκτό από όλες τις κοινωνικές τάξεις. Η παραδοσιακή τεχνική παραγωγής της μεταδόθηκε και στις επόμενες γενιές παραμένοντας αναλλοίωτη, όπως εξάλλου και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της.

Από την κοιλάδα του Πάδου στο τραπέζι
Το τυροκομείο PLAC είναι ένας από τους σημαντικότερους κατασκευαστές της Grana Padano DOP. Δημιουργήθηκε το 1933 στην καρδιά της κοιλάδας του Πάδου, στη Βόρειο Ιταλία, ως πρωτοβουλία μιας ομάδας 19 γαλακτοπαραγωγών της περιοχής. Το 2018 η PLAC ανανεώθηκε με το νέο της brand Latterie Cremona. Το νέο λογότυπο συνοδεύεται από το σχέδιο ενός υπαίθριου τοπίου και των δύο πρωταγωνιστών της ιστορίας της PLAC, τον αγρότη και την αγελάδα. Οι δύο τους στέκονται μαζί πλάι-πλάι ως συνεργάτες. Ισχυρό σημείο της Grana Padano Latterie Cremona είναι το γάλα, το οποίο μπαίνει στη διαδικασία της παραγωγής τη στιγμή που συλλέγεται από τους στάβλους των συνεταιριστών. Αξιοποιούνται περίπου 150 εκατομμύρια λίτρα γάλα τον χρόνο από μία πολύ συγκεκριμένη περιοχή, που εξασφαλίζει και τη φρεσκάδα της πρώτης ύλης. Την Grana Padano Fattorie Cremona μπορείτε να τη βρείτε σε ποικίλες συσκευασίες: ολόκληρα κομμάτια των 500γρ. ή του 1 κιλού, τριμμένο τυρί των 100γρ. ή του 1 κιλού και τέλος νιφάδες σε συσκευασίες 500γρ. και 1 κιλού. Όλες οι συσκευασίες είναι πρακτικές, ασφαλείς και με διάρκεια ζωής 90 ημερών. Το χαρακτηριστικό λογότυπο, η μοναδική γεύση και οι τεχνικές, που διατηρούνται εδώ και αιώνες, αποτελούν την πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό πίσω από την Grana Padano DOP.

Ευέλικτη και με εξαιρετική διατροφική αξία
Η Grana Padano DOP φημίζεται και για τις εξαιρετικές θρεπτικές της ιδιότητες. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας σε υψηλή συγκέντρωση, αντίστοιχα θρεπτικές με του γάλατος, αλλά σε συμπυκνωμένη μορφή. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωσή της αυξάνει την ημερήσια πρόσληψη ανόργανων αλάτων, ζωτικό κομμάτι μιας ισορροπημένης διατροφής. Αποτελεί σημαντική πηγή βιταμινών Α, Β2, Β12 ενώ είναι πλήρως απαλλαγμένη από υδατάνθρακες και λακτόζη λόγω της μακράς περιόδου ωρίμασής της. Είναι κι εξαιρετικά εύπεπτη, γεγονός που την καθιστά ιδανική για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη. Απολαύστε τη σε φλούδες ή τριμμένη, πασπαλισμένη σε ζυμαρικά απλά ή φούρνου αλλά και σαλάτες. Ταιριάζει επίσης υπέροχα ως γέμιση σε ρολά κρεατικών (μοσχάρι, χοιρινό ή κοτόπουλο) κομμένη λ.χ σε λωρίδες με λαχανικά όπως η λιαστή ντομάτα και οι πιπεριές. Η γνωριμία με τις γευστικές της χάρες όμως κορυφώνεται όταν συνδυαστεί με ημίγλυκα ροζέ ή ένα λευκό με ελαφρύ προς μέτριο σώμα και αρωματικό χαρακτήρα. Δοκιμάστε ακόμα να τη σερβίρετε σε πλατό τυριών με φρούτα όπως αχλάδι, σταφύλια, σύκα ή πεπόνι, η γευστική τους αντίθεση με την αλμυρότητά της είναι υπέροχη!