Η ζωή στην Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν συνδεδεμένη με τη θάλασσα, καθώς τα ψάρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομίας και της κουζίνας μας. Δίπλα σε αυτά, προσμετράμε και τα σημαντικά οφέλη που έχει για την υγεία μας η συχνή κατανάλωση ψαριών.

Τα ψάρια δεν αποτελούν τυχαία σημαντικό κομμάτι της Μεσογειακής Διατροφής, καθώς είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, παρέχοντας μας πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, είναι καλές πηγές βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, όπως βιταμίνες Α και D, βιταμίνες του συμπλέγματος B και φώσφορο, ενώ όταν επιλέγουμε λιγότερο λιπαρά ψάρια, όπως η τσιπούρα, το φαγκρί και το λαβράκι, μειώνεται η ποσότητα του λίπους που καταναλώνουμε και οι θερμίδες που μπαίνουν στο πιάτο μας. Έχουμε, λοιπόν, μία εξαιρετικά υγιεινή επιλογή για όλη την οικογένεια, που μπορεί να βρίσκει μια θέση στο τραπέζι μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Πέραν, όμως, από υγιεινά, τα ψάρια τα προτιμάμε γιατί είναι και πολύ νόστιμα και μπορούμε να τα μαγειρέψουμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Στην κατσαρόλα, στον ατμό, στον φούρνο, στο τηγάνι αλλά και στο BBQ, τα ψάρια μαγειρεύονται με ποικίλους τρόπους, ενώ όσον αφορά τις συνταγές τους, η ελληνική κουζίνα είναι πλούσια σε πιάτα που μοσχοβολούν θάλασσα.

Για να πάρετε νόστιμες ιδέες, από τα πλέον κλασικά του ελληνικού τραπεζιού είναι οι ψητές στη σχάρα τσιπούρες αρωματισμένες με φρέσκα μυρωδικά, η κακαβιά με λαβράκι και το φαγκρί με πατάτες στον φούρνο. Για όσους θέλουν να πρωτοτυπήσουν, το λαβράκι γίνεται και εξαιρετικό σεβίτσε, που μπορείτε να ετοιμάσετε εύκολα και στο σπίτι, για να προσφέρετε ως πρώτο πιάτο στα καλοκαιρινά τραπέζια με φίλους. Στο Olivemagazine.gr θα βρείτε πολλές συνταγές για να μαγειρέψετε τα αγαπημένα σας ψάρια και όσο για την αγορά τους, προτιμάμε τα ιχθυοπωλεία της ΑΒ Βασιλόπουλος, τα οποία έχουν για εμάς ποιοτικές και βραβευμένες προτάσεις ολόφρεσκων ψαριών.

Ειδικότερα, στα ιχθυοπωλεία των καταστημάτων ΑΒ Βασιλόπουλος βρίσκουμε τα εκλεκτά ψάρια «ΑΒ Επιλογή», τα οποία κατέκτησαν φέτος 2 Χρυσά Αστέρια Ανώτερης Γεύσης, στον ανεξάρτητο διαγωνισμό του International Taste Institute. Κάθε ψάρι «ΑΒ Επιλογή» εκτρέφεται σε επιλεγμένες ιχθυοτροφικές μονάδες στο Αλιβέρι, στον Αστακό και στη Ναύπακτο, με ανώτερης ποιότητας ιχθυοτροφές που του προσδίδουν κορυφαία γεύση και θρεπτικότητα, ενώ σε όλη τη διαδικασία εφαρμόζονται αυστηρά πρότυπα που διασφαλίζουν την ασύγκριτη ποιότητά του, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι σας. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που η Τσιπούρα, το Λαβράκι και το Φαγκρί «ΑΒ Επιλογή» διακρίθηκαν διεθνώς, αφού απέσπασαν πρόσφατα 2 Χρυσά Αστέρια Ανώτερης Γεύσης, από το International Taste Institute, έναν κορυφαίο και ανεξάρτητο θεσμό στις Βρυξέλλες.

Το πιο σημαντικό όμως για τα ψάρια «ΑΒ Επιλογή» που προέρχονται από της φάρμες του Αλιβερίου και της Ναυπάκτου είναι ότι παράγονται στις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες με ASC σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ΑΒ Βασιλόπουλος, το WWF Ελλάς και την ΝΗΡΕΥΣ, οδήγησε την Ελλάδα σε αυτή την Ευρωπαϊκή πρωτιά για αγαπημένα ψάρια όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, βάσει του νέου προτύπου Aquaculture Stewardship Council (ASC), του διεθνούς, ανεξάρτητου οργανισμού που προωθεί ορθές πρακτικές, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας.